Spor yapan ve spor yapmayan ergenlerde benlik saygısı düzeylerinin karşılaştırılması
Self esteem in adolescents who do sport and who do not
- Tez No: 192968
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. M. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Spor, Psychology, Sports
- Anahtar Kelimeler: Benlik Saygısı, Ergenlik, Spor, Adolescence, Self Esteem, Sport
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETSpor Yapan ve Yapmayan Ergen'lerde Benlik Saygısı DüzeylerininKarşılaştırılmasıEbru GÜNBu çalışmanın amacı, spor yapan ve spor yapmayan 12-14 yaş aralığındakiergenlerin, Benlik Saygıları arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Alt problemlerolarak aynı yaş grubu spor yapan ve spor yapmayan ergenlerin PsikosomatikBelirtileri incelenmiştir. Sosyo-demografik özelliklerden, ergenlerin sosyo-ekonomik düzeyleri incelenmiştir. Diyarbakır ve Ankara'daki, spor yapan ve sporyapmayan 12-14 yaş ergenlerle yapılan bu çalışmada, bu özelliklerin benlik saygısıve psikosomatik belirtilerle ilişkilerine bakılmıştır. Ayrıca illere göre benlik saygısıve psikosomatik belirtiler puanları karşılaştırılmıştır. Araştırmada 12-14 yaşgrubundan 197 spor yapan, 236 spor yapmayan ergenin Benlik saygıları vePsikosomatik Belirtilerini ölçmek için; Morris Rosenberg tarafından geliştirilenRosenberg Benlik Saygısı Ölçeği'nin alt ölçeklerinden olan Benlik Saygısı Ölçeğive Psikosomatik Belirtiler Ölçeği kullanılmıştır. Sosyo-demografik özellikleribelirlemek için, araştırmacı tarafından hazırlanmış, Kişisel Bilgi Formukullanılmıştır. Verilerin analizi ve ilişkiler için; SPSS 10. 00 Paket Programıkullanılmıştır. Spor yapanlarla spor yapmayanların benlik saygısı puanlarıarasında, istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur. Spor yapanlarla sporyapmayanların psikosomatik belirtiler puanları arasında, ters yönlü anlamlıilişkiler bulunmuştur. Spor yapanların ve yapmayanların sosyo-demografiközelliklerinden; ergenlerin ait olduğu sosyo-ekonomik düzeyler ile benlik saygısıarasında, pozitif anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Sosyo-ekonomik özellik ileergenlerin psikosomatik belirtileri arasında, negatif anlamlı ilişkiler bulunmuştur.Ayrıca illere göre benlik saygısı ve psikosomatik belirtiler düzeylerininkarşılaştırmalarında, anlamlı bir fark bulunamamıştır. Bu çalışma sonucunda,spor yapmanın, ergenlerin stres belirtilerini azaltmada çok önemli ve yararlıolduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTSelf Esteem in Adolescents Who Do Sport and Who Do NotEbru GÜNThe aim of this study is to introduce the correlation between the practice of doingsport and the self esteem in adolescents of 12-14 years of age who do sport and whodo not. As a subproblem, the psychosomatic signs of the adolescents of same agegroup with and without the practice of sport were studied. Also, as the socio-demographic properties, the socio-economical level of the adolescents was studied.In this study, which was conducted towards the adolescents of 12-14 years of agewho either do or do not do sport and who live in Diyarbakır and Ankara, therelation of this property with self esteem and psychosomatic signs was studied. Inaddition, the scores of self esteem and of psychosomatic signs were comparedaccording to the cities. In this study, the Psychosomatic Signs Scale and the SelfEsteem Scale, which is a subscale of Rosenberg Self Esteem Scale, introduced byMorris Rosenberg, was employed in order to determine the self esteem andpsychosomatic signs of 197 adolescents who do sport and of 236 who do not. APersonal Information Form prepared by the researcher was used in order todetermine the socio-demographic properties. The package software SPSS 10.00was used for analyzing the data and the correlations. Statistically significantdifference was found between the self esteem scores of those who do sport and ofthose who do not. Otherwise, significant inverse correlations were found betweenthe psychosomatic scores of those who do sport and of those who do not. Positivesignificant correlations were found between the self esteem and the adolescents?socio-economical level. Negative significant correlation was found between thesocio-economical level and the psychosomatic signs of the adolescents. Also, nosignificant difference was found when the self esteem and psychosomatic signswere compared according to the cities. At the end of this study, it is shown thatsport is highly important and helpful especially in reducing the signs of stress inadolescents.