Enjekte edilebilen kalsiyum fosfat esaslı greft materyalinin üst çene arka bölgede maksiller sinüs ogmentasyonu için implantlar etrafında kullanılması: koyunlar üzerinde yapılan karşılaştırmalı çalışma
Applications of injectabel calcium phosphate graft material for the maxillary sinus augmentation at the posterior region around dental implants: A comparitive study in sheep model
- Tez No: 193134
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Kalsiyum fosfat simanı, kemik-implant teması, otojen kemik, Calcium phosphate cement, autogeneous bone, bone to implant contact, This study was supported by Medical Research Project Secreteriate of stanbulUniversity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Oral İmplantoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Aral A., Enjekte Edilebilen Kalsiyum Fosfat Esaslı Greft Materyalinin Üst Çene ArkaBölgede Maksiller Sinüs Ogmentasyonu için mplantlar Etrafında Kullanılması:Koyunlar üzerinde yapılan karşılaştırılmalı çalışma, Oral mplantoloji Anabilim DalıDoktora Programı Doktora Tezi, stanbul,2006Yetersiz kemik boyutu, üst çene arka bölgede dişsizlik olgusu bulunan hastalardasıklıklıkla rastlanılan bir durumdur. Çeşitli nedenlerle azalan kemik miktarı, sıklıklaimplant uygulamaları için sinüs lifting işlemini zorunlu hale getirmektedir. Enjekteedilebilen kalsiyum fosfat simanların diğer kalsiyum fosfat esaslı greftlerde bulunanmanuplasyon zorluğu ve migrasyon gibi problemlerin önüne geçtiği, bunlara ek olarakoluşturduğu rijit yapıyla birlikte yüksek osteokondüktif etki gösterdiğidüşünülmektedir. Çalışmamızda sinüs lifting işlemiyle aynı seansta yerleştirilenimplantlar etrafında CaP simanı kullanılarak, materyalin sinüs lifting işlemindeimplantlar etrafındaki etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla deneysel bir modeloluşturulmuştur. Benzer yaş ve kiloda 3 adet koyun deney hayvanının maksillersinüslerine ekstra-oral bir yaklaşımla girilerek sinüs lifting işlemi gerçekleştirilmiş veaynı seansta da implantlar yerleştirilmiştir. Deney grubunda greft materyali olarakenjekte edilebilen CaP simanı kullanılırken kontrol grubunda implantlar etrafındahumerus bölgesinden elde edilen otojen kemik kullanılmıştır. Toplam 12 implantın 8'ideney 4'ü kontrol grubuna aittir. 12 haftalık iyileşme periyodu sonrasında deneyhayvanları sakrifiye edilmiştir. Alınan histolojik kesitlerde materyalin doku içindekiuyumu, biyoerimesi, kemikleşme süreci ve kemik implant teması değerlendirilmiştir.Deney grubundaki implantların ortalama kemik- implant temas değeri %35.568Kontrol grubundaki implantların ortalama kemik- implant temas değeri ise % 37.595olarak izlenmiştir. Mann-Whitney U testi kullanılarak yapılan istatistikseldeğerlendirme sonucunda gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir.
Özet (Çeviri)
Aral A., pplications of Injectable Calcium Phosphate Graft Material for the MaxillarySinus Augmentation at the Posterior Region Around Dental Implants: A comparitivestudy in sheep model, stanbul University, Institute of Medical Science, Department ofOral mplantology, PhD Program, PhD Thesis, stanbul, 2006Inadequate bone height is a very common concept in the posterior maxillary edentulouspatients.As a consequence of various problems; decreased bone quantity often causes anobligation for sinus lifing operations during implant applications. Injectable forms ofCaP cements have some advantages like easy manuplation, higher stability in theaugmentation area and more osteoconductive capacity. In our study we have designedan experiment to examine the efficiency of the CaP cement around implants insertedsimultaneously during the sinus floor elevation. Sinus lifting operation was applied to 3sheep in similar age and weight by an extra-oral approach and implants were inserted atthe same session. Injectable CaP cement was used in the experimental group as a graftmaterial while autogeneous bone harvested from the humerus were used in the controlgroup around the implants.. Following the healing period of 12 months, animals weresacrified. n histological examinations; biocompatibility of the material in bone tissue,biodegradation, process of bone formation and bone to implant contact were evaluated.The mean bone to implant contact value was %35.568 and %37.595 in experimental andcontrol group respectively. There was no statistically difference between two groupsaccording to Mann-Whitney U test.