Otojen blok greftlerin fiksasyonunda tetra kalsiyum fosfat içerikli yeni nesil kemik greftinin etkinliğinin tavşan modelindedeğerlendirilmesi
Tetra in fixation of autogenic block grafts new generation bone with calcium phosphate effectiveness of graft in the rabbit modelevaluation
- Tez No: 816683
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GELENGÜL URVASIZOĞLU
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Tetra-Kalsiyum Fosfat, Anjiogenezis, Osteogenezis, Rekonstrüksiyon, Blok greft, Tetra-Calcium Phosphate, Angiogenesis, Osteogenesis, Reconstruction, Block graft
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Çalışmamızda enjekte edilebilen, kendi kendine donabilen ve uygulandığı bölgede kısa sürede yüksek yapışma mukavemeti oluşturabilen tetra-kalsiyumfosfat içerikli kemik yapıştırıcısı kullanılacaktır.Vertikal kemik kazanımı sağlamak için otojen kalvaryal blok greftlerin fiksasyonunda titanyum vidaların ve tetra-kalsiyum fosfat içerikli kemik yapıştırıcısının etkinliğinin histolojik ve immunohistokimyasal olarak karşılaştırılmasını değerlendirmek amacıyla yapılacaktır. Materyal ve Metot: Bu çalışmada 16 adet tavşanın kalvaryasından alınan otojen blok greftler 2 farklı teknikle fikse edilmiştir. Tavşan kalvaryalarından 5 mm çapında 2 mm derinliğinde otojen blok greftler alındı. 1. grupdaki otojen blok greftler titanyum vidalar ile, 2. gruptaki otojen blok greftler tetra-kalsiyum fosfat içerikli kemik yapıştırcısı ile ara yüzden kalvarya kemiğine fikse edildi. Greftlerin beslenmesi, rezorbsiyonu ve osteintegrasyonunu değerlendirmek için deneklerin 8 tanesi 14.gün ve diğer 8 tanesi de 56.gün sakrifiye edildi. Anjiogenezis ve osteogenezis histopatolojik ve immunohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. Bulgular: Gruplarda greftlerin ara yüzü ile kemik arasında yumuşak doku invazyonunun olmadığı ve 14.gün sonunda kontrol grubunda vaskülarizasyonun deney grubunda ise osteoklastik aktivitenin daha yüksek çıkması dışında polimorfnükleer lökosit (nötrofil), lenfosit mononükleer hücreler, osteoblastik aktivite sayısı, vasküler endotel büyüme faktörü (VEGF), trombosit ve endotel hücre adezyon molekülü (PECAM), alkalen fosfataz (ALPaz) gibi bütün parametrelerde histolojik ve immunohistokimyasal incelemelerde gruplar arasında anlamlı bir farklılık gözlemlenmemiştir. Sonuç: Tetra-kalsiyum fosfat içerikli bu yeni kemik yapıştırıcısı çene ve yüz bölgesindeki travmalarda, inley yada onley greftlerin yapıştırılmasında, preprotetik cerrahide kemik grefti uygulamalarında etkin bir rol oynayabilir. Ayrıca bu kemik yapıştırıcısı grefti kemiğe yapıştırmak için preperasyon yapılmadan minimal invaziv teknikle greftin stabilizasyonuna ve osteointegrasyonuna izin vererek titanyum vidalara alternatif yeni bir konsept olabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, a tetra-calcium phosphate-containing bone adhesive that can be injected, self-frozen and can create high adhesive strength in a short time in the area where it is applied will be used.in order to evaluate the histological and immunohistochemical comparison of the effectiveness of titanium screws and tetracalcium phosphate-containing bone adhesive to increase the vertical bone height in the fixation of autogenous calvary block grafts, it will be performed. Materials and Methods: In this study, autogenous block grafts taken from the calvary of 16 rabbits were fixed with 2 different techniques.Autogenous block grafts with a diameter of 5 mm and a depth of 2 mm were taken from rabbit calvaries. 1. autogenous block grafts in the group with titanium screws, 2. autogenous block grafts in the group were fixed to the calvary bone with tetra-calcium phosphate-containing bone adhesive. To evaluate the nutrition, resorption and osteintegration of grafts, 8 of the subjects were 14.day and the other 8 of them are 56.the day was sanctified. Angiogenesis and osteogenesis were evaluated by histopathological and immunohistochemical methods. Results: There was no soft tissue invasion between graft and bone in the groups. At the end of the 14th day, vascularization in the control group and osteoclastic activity in the experimental group were higher. However, apart from these parameters, polymorphnuclear leukocytes (neutrophils), lymphocyte mononuclear cells, osteoblastic activity number, vascular endothelial growth factor (VEGF ), platelet and endothelial cell adhesion molecule (PECAM), alkaline phosphatase (ALPaz) in all parameters, histological and immunohistochemical examinations did not show a significant difference between the groups. Conclusion: This new bone adhesive containing tetra-calcium phosphate can play an effective role in trauma to the jaw and facial region, bonding of inlay or onlay grafts, bone graft applications in preprosthetic surgery. In addition, it is possible to think that this bone adhesive may be a new concept alternative to titanium screws, allowing stabilization and osteointegration of the graft with a minimally invasive technique without preparation for gluing the graft to the bone.