Köpeklerde halothan ve desfluran anestezisinin EKG üzerine etkileri
Effects of halothane and desflurane anaesthesia on EKG in dogs
  1. Tez No: 193325
  2. Yazar: GÜLER TURSUN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ HAYAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Halothan, Desfluran, EKG, Köpek, Halothane, Desflurane, EKG, Dog
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Bu çalışmada, halothan ve desfluran anestezisinin köpeklerde bazı klinik parametrelerve elektrokardiyografi üzerine olan etkileri araştırıldı.Çalışmada materyal olarak 20 adetsağlıklı köpek kullanıldı. Premedikasyon için xylazin, indüksiyon için propofol kullanıldı.Kalp ve solunum sayısı ile vücut ısısı değerleri, anestezi öncesi ve anestezi başladıktan15 dakika sonra kaydedildi. Elektrokardiyografik ölçümler de anestezi öncesi ve anesteziesnasında her 15 dakikada bir alındı. Halothan ve desfluran anestezilerinde benzerelektrokardiyografik veriler elde edildi. Her iki anestezide en çok görülen aritmi formu olaraksinüs bradikardi tespit edildi. Desfluran grubunda bir köpekte atrioventrikular blokajşekillendi.Sonuç olarak; hızlı ve rahat uyanma göz önüne alındığında, desfluran anestezisininhalothan anestezisinden daha avantajlı olduğu kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
In this study, effects of canine halothan and desfluran anesthesia on some clinicalparameters and electrocardiography was investigated. In the study, twenty healthy dogs wereused as material. Xylazine and propofol was used for premedication and induction,respectively.Dogs were randomly divided into two groups of 10 dogs each. Group I dogs wereanesthetized with halothan, group II dogs were anesthetized with desfluran.Heart and respiratory rate, rectal temperature were recorded before and 15 minutesafter induction of anesthesia. Electrocardiographic measurements were also recorded beforeand every 15 minutes after endotracheal intubation. Electrocardiographic data were similarboth halothan and desfluran anesthesia. Sinus bradicardia was the most seen aritmic form inboth inhalation anesthesia. Atrioventricular blockade was seen in one dog of desfluran group.As a result; with regard to fast and comfortable recovery, desfluran anesthesia wasmore advantageous than halothan anesthesia.