Periferik intravenöz kateter uygulamalarında flebit gelişme durumu ve etkileyen etmenlerin incelenmesi
Evaluation of phlebitis development and effecting factors during peripheral intravenous catheter placement
- Tez No: 193327
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SAMİYE METE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Periferik ntravenöz Kateter, Flebit, Etkileyen Etmenler
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu araştırma, periferik intravenöz kateter uygulanan hastalarda flebit gelişmedurumunu ve bunu etkileyen etmenleri incelemek amacıyla yapılmış, tanımlayıcı tipte birçalışmadır.Araştırma Dokuz Eylül Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi CerrahiKliniğinde yapılmıştır. Veriler anket ve gözlem formu ile 24 saatte bir kateter giriş alanı flebitbulguları yönünden değerlendirilerek toplanmıştır. Araştırmada; cerrahi kliniğinde yatan,periferik kateter takılarak ilaç ve sıvı tedavisi uygulanan 355 kişiye takılan 568 kateterincelenmiştir.Flebit gelişme oranı %54,5 olarak saptanmıştır. Kateterin takıldığı yer, kullanılananatomik bölge, bölgenin kullanım sıklığı, kateter kalış saati, sıvı gönderme şekli, sıvı cinsi veilaç verme sıklığının flebit gelişmesini etkilediği bulunmuştur. Flebit gelişme oranını yaş,cinsiyet, kateter no, ilaç türleri, ilaç verme süresi ve ilaç veriliş şeklinin etkilemediğisaptanmıştır. Lojistik regresyon analizi sonucunda; kateterin vende kalış süresi (p=0.009), sıvıcinsi (p=0.010) ve ilaç verme sıklığının (p=0.026) flebiti en çok etkileyen etmenler olduğubulunmuştur.Araştırma sonucunda hemşirelere, flebit için risk oluşturan etmenleri bilmeleri,hastalarını bu yönden daha sık izlemeleri önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was held to evaluate the phlebitis development and effecting factors in thepatients during intravenous catheter placement.Study was performed in DEU Medical Hospital Surgery Department. Data wascollected with questionaire and observation form by evaluating the inserting site each 24hours. Totally 568 catheters of 355 cases were evaluated who were hospitalized in surgeryclinic and took medicine and fluid therapy via the peripherie catheter.Phlebitis development rate was 54.5%. It was found that replacement place, anatomicregion, frequency of utility, duration of the catheter in the vessel, method of fluid delivery,type of the fluid and frequency of medicine delivery were effective in phlebitic development.There wasn?t any correlation between the phlebitis development and age, gender, cathetergauge, medicine types, duration and delivery of the therapeutic agents. Logistic regressionanalysis showed that, duration of the catheter in the vessel, type of the fluid and frequency ofmedication are the most effective factors.It is recommended for nurses to evaluate the patients for phlebitic factors during theIV therapy and observation for this factors.KEY WORDS : Peripheric intravenous catheter, Phlebitis, effecting factors.