Otoklavizasyon, pastörizasyon yöntemlerinin kemik kaynamasına etkisi
The effect of autoclavization and pasteurization on bone healing
  1. Tez No: 193340
  2. Yazar: RECEP VURAL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. UFUK AYDINLI
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Kemik tümörü, Cerrahi tedavi, Otoklavizasyon, Pastörizasyon, Kemik kaynama, Bone tumor, surgical treatment, autoclavization, pasteurization, bone healing
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
Günümüzde kemik tümörlerinin tedavisinde radikal rezeksiyon önplandadır. Ancak radikal rezeksiyon sonrası meydana gelen kemikkayıplarının yeniden doldurulması önemli cerrahi sorunlardan bir tanesidir.Çıkarılan tümörlü kemikten tümör hücrelerinin uzaklaştırılıp yenidenkullanılması fikri son yıllarda üzerinde birçok araştırma yapılan konudur.Çıkarılan tümörlü kemik; Radyasyon, Likit Nitrojen, Otoklavizasyon (120 C0)işlemlerine tabi tutularak tümör hücrelerinden arındırılmaktadır. Bu işlemlerletümör hücreleri yok edildiği gibi kemik kaynamasını sağlayacak olan, kemikyapım hücrelerinin de ortadan kalkması adı geçen yöntemlerin olumsuzyönüdür. Son yıllarda literatürde az sayıda yer almakla birlikte Pastörizasyonyöntemi (60 C0) ile de tümör hücrelerinin ortamdan uzaklaştırıldığı ancakkemik yapım hücrelerinin korunduğu ileri sürülmektedir. Planladığımız buçalışmadaki amacımız; yukarıda bahsi geçen yöntemlerden Otoklavizasyon ilePastörizasyon arasında kemik kaynamasına etki açısından bir fark olupolmadığının deneysel olarak araştırılmasıdır.Deneysel çalışma, 25 adet erkek Yeni Zelanda cinsi tavşanlardanrasgele seçilerek oluşturulan üç grupta gerçekleştirildi. Ulna diafizinin orta 1/3'ünden yaklaşık 20mm'lik kemik, kemik kesici ile proksimal ve distaldenkesilerek çıkarıldı. Birinci grup Kontrol grubu olarak oluşturuldu. Bu gruptaki 5tavşanın sağ ulnalarından çıkarılan 20mm'lik kemik blok hiçbir işleme tabitutulmadı. kinci grupdaki 10 adet tavşanın sağ ulnalarından çıkarılan kemikbloklar Otoklavizasyon işlemine (120 C0'de 20 dk., oda ısısında 15 dk., serumfizyolojik içerisinde 15 dk.) tabi tutuldu. Üçüncü grupda ise 10 adet tavşanınsağ ulnalarından çıkarılan kemik bloklar Pastörizasyon işlemine (60 C0'deserum fizyolojik içinde 30 dk., oda ısısında 15 dk., serum fizyolojik içerisinde15 dk.) tabi tutuldu. Her üç grupta da kemik bloklar daha sonra yerlerineyerleştirilerek intramedullar K-teli ile fikse edildiler. Gruplar histolojik veradyolojik incelenerek, birbirleriyle istatiksel olarak karşılaştırıldı.Sonuçların istatistiksel analizlerinde; Heiple'nin histolojik değerlendirmeskorlarına göre proksimal uç için grup 1-2-3 ve distal uç için grup 1-2, grup 2-3arasında ki fark anlamlı bulundu (p0.05); üçüncü hafta radyolojik skorlarında proksimal uç içingruplar arasında fark saptanmadı (p>0.05), distal uç için grup 1-2 ve grup 2-3arasında anlamlı fark tespit edildi (p0.05); altıncı hafta radyolojik skorlarında proksimal vedistal uç için guplar arasında fark saptanmadı (p>0.05). Altıncı hafta sonundaher ne kadar radyolojik olarak gruplar arasında istatistiksel olarak farksaptanamasa da histolojik olarak kaynamanın grup 3 de grup 2 den üstünolduğu gösterilmiştir.Ortopedik tümör cerrahisinde tümörlü kemik dokunun uzaklaştırılmasısonrası oluşan kemik boşluğun yeniden oluşturulması ekstremite koruyucuyaklaşım ve ekstremite fonksiyonları açısından önem arz eder. Hastanınçıkarılan kemik dokusuna uygulanan işlemler, tümörlü hücreleri tamamenortadan kaldırmalı ve kemiğin biyolojik ve mekanik özelliklerini korumalıdır.Sonuç olarak; çıkarılan kemik dokusunun Pastörizasyon işlemine tabitutulması, bu deneysel çalışmada histolojik olarak üstünlüğü gösterildiği gibikemiğin kaynama özelliklerini koruması nedeniyle kullanılabilecek daha iyiyöntem olduğu kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Today, radical resection is foremost important issue in the treatment ofbone tumors. However, filling the bone defects after radical resection is one ofthe most important surgical problems. The idea of re-implantation of removedbone after being cleared of tumoral tissues came to mind during recent yearsin several investigations. For this purpose, radiation, liquid nitrogen,autoclavization (120 C0) is applied to the resected bone tissues to remove thetumoral tissues from them. With those techniques, the tumoral tissues areremoved but the disadvantage is that they have a negative effect on bone-producing cells that are involved in healing the bone. Few studies in theliterature in recent years stated that pasteurization method (60 C0) preservedbiological characteristics of the bone while removing tumor cells. Our study isan experimental study in which we planned to compare the autoclavizationand pasteurization effects on bone healing.The experiment construct consisted of 25 New Zealand male rabbitswhich were randomly distributed to 3 groups. About 20 mm portion of the bonewas removed from the 1/3 of middle part of ulna, in all animals. Group 1 wasdesignated as the control group. In 5 rabbits of group 1, the removed 20 mmbone block replaced in its place without undergoing any process. Group 2,autoclavization was performed to osteotomized bones before re-implantation(bone blok kept in 120 C0 for 20 min., than at room temperature for 15 min., inserum physiologic solution for 15 min.). In group 3, pasteurization wasperformed to osteotomized bones before re-implantation (bone blok kept in 60C0 serum physiologic solution for 30 min., than at room temperature for 15min., in serum physiologic solution for 15 min.). In all groups resected boneblocks are re-implanted with intramedullary K-wire. All groups were comparedto each other statistically in terms of histological and radiological findings.The statistical analysis of results, by using Heiple histologicalassessment scoring system, showed significant differences between group1-2-3 for proximal end of the osteotomy and group 1-2, group 2-3 for distalend (p0.05). For radiologicalfindings; no statistical differences were found between the groups at the endof three weeks for proximal osteotomy site (p>0.05); and there was astatistically difference between group 1-2 and group 2-3 (p0.05) at the end of three weeks for distalosteotomy site. At the end of six weeks proximal and distal ends, there wereno statistical differences between the groups (p>0.05). However there were nostatistical differences in radiological evaluations between the groups for sixweeks time for proximal and distal osteotomy sites, it is showed thathistological union in group 3 is better than group 2 in six weeks.The reconstruction of bone defect after tumor resection is important forlimb-salvage surgery and for preservation of extremity functions. Theprocedures that are to be applied to the removed bone must make sure that itremoves all tumor tissues while preserving the biological and mechanicalcharacteristics of the bone. While comparing autoclavization andpasteurization; although both procedures have been reported to remove alltumoral tissue from the bone, in other investigations it was concluded thatpasteurization is better than autoclavization in preserving biological andmechanical characteristics of the bone.This experimental study showed statistically significant superiorty inhistological healing process of osteotomy sites in pasteurization group whencompared to autoclavization group.