HELLP sendromunda postpartum deksametazon tedavisinin maternal morbidite üzerine etkileri
The effect of postpartum dexamethasone treatment on maternal morbidity in patients with the HELLP syndrome
- Tez No: 193339
- Danışmanlar: PROF.DR. MEHPARE TÜFEKÇİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: HELLP Syndrome, Dexamethasoneii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
Amaç: HELLP sendromlu gebelerde postpartum dönemde deksametazontedavisinin klinik ve laboratuvar parametreleri üzerine tedavi edici etkinliğininaraştırılması.Gereç ve yöntem: Antepartum dönemde Class1-2 HELLP sendromu tanısıkonan 71 gebe postpartum dönemde steroid verilmeyen (grup 1= kontrolgrubu, n=40) ve steroid verilen (grup 2= çalışma grubu, n = 31) olarak ikigruba ayrıldı. Trombosit sayısı 100.000-150.000/mm3 arasında olan Class 3grubu çalışmaya alınmadı. Çalışmadaki kontrol grubu retrospektif olarakoluşturuldu.Çalışma grubuna postpartum 0.saat ve 12 saat sonra 10 mgdeksametazon intravenöz , daha sonra 24. ve 36. saatlerde 5 mg olmak üzeretoplam 30 mg deksametazon verildi. Kontrol grubuna deksametazonverilmedi. Postpartum, hastaların laboratuvar değerleri ve klinik bulgularınabakıldı. Laboratuvar değerleri düzelinceye kadar günlük olarak izlendi.Hastaların hepsine eklamptik kriz profilaksisi için Magnezyum Sülfat (MgSO4)verildi. Antihipertansif ajan olarak gerekirse metildopa ve nifedipin verildi.Bulgular: ki gruptaki hastaların başlangıçtaki klinik ve laboratuvarparametreleri arasında anlamlı farklılık bulunamadı (p>0.05). Hastalardakaraciğer enzimlerinin ve trombositlerin iyileşme süreleri açısından iki gruptafark görülmedi (p>0.05). ki gruptada hastaların taburcu edilme süreleriarasında fark yoktu (p>0.05).
Özet (Çeviri)
Objective: To investigate the therapeutical effect of dexamethasone on thelaboratory and clinical parameters in gravid women with the HELLPsyndrome.Materials and method: 71 gravid women diagnosed as Class I or II HELLPsyndrome were seperated into 2 clusters ( Group 1, n=40: the control group)with no postpartum medical treatment; (Group 2, n=31: the study group)treated with dexamethasone in the postpartum period). The class III patientswith platelet counts 100000-150000/mlt were excluded from the study. Thestudy group was retrospectively formed. The patients in the study group weretreated with 10mg IV dexamethasone at 0 and 12 hours; and 5mg IVdexamethasone at 24 and 36 hours in the postpartum period (total:Dexamethasone 30mg IV). The control group did not receive anydexamethasone. Laboratory and clinical evaluation was made in thepostpartum period. The patients were followed-up daily until the laboratoryand clinical pictures recovered completely. Magnesium-suphate wasadministered to all the patients for convulsion prophylaxis. Alphamethyldopaor nifidepine were administered if needed as antihypertensive agents.Results: The initial clinical and laboratory parameters of the patients in thetwo groups were comparable. The recovery intervals for liver enzymes andplatelet counts were similar among the two groups. The hospitalizationintervals were similar for the two groups. The recovery interval forhypertension was shorter in the dexamethasone group.Conclusion: Hypertension recovered in a shorter time in the study groupbeing treated with dexamethasone in the postpartum period. Whereas,dexamethasone was not effective for the recovery of other clinical andlaboratory parameters.