Dermatofitoz şüpheli sahipli ve sahipsiz kedilerde microsporum canis infeksiyonunun ve klinik olarak sağlıklı görünen kedilerde asemptomatik taşıyıcılık durumunun mikolojik olarak araştırılması.
The mycological examination of microsporum canis infection of suspected dermatophytosis owned and ownerless cats and its asymptomatic carriage of clinically healthy cats.
- Tez No: 193400
- Danışmanlar: PROF.DR. N. YAKUT ÖZGÜR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Moleküler Tıp, Veteriner Hekimliği, Molecular Medicine, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: kedi, Microsporum canis, dermatofit, asemptomatik taşıyıcılık, cat, Microsporum canis, dermatophyte, asymptomatic carriage
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Alpun, G. (2006). Dermatofitoz Şüpheli Sahipli ve Sahipsiz KedilerdeMicrosporum canis İnfeksiyonunun ve Klinik Olarak Sağlıklı Görünen KedilerdeAsemptomatik Taşıyıcılık Durumunun Mikolojik Olarak Araştırılması. İstanbulÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Mikrobiyoloji ABD. Doktora Tezi. İstanbul.Bu çalışmada, dermatofitoz şüpheli kedilerde Microsporum canisinfeksiyonunun varlığı ve klinik olarak sağlıklı kedilerde de asemptomatiktaşıyıcılık durumu mikolojik olarak araştırıldı. Bu amaçla, İstanbul ilinde bulunanözel hayvan barınakları, özel veteriner klinikleri ve İstanbul ÜniversitesiVeteriner Fakültesi kliniklerindeki toplam 162 adet kediden örnek toplandı.Çalışmada kullanılan toplam 162 kedi dört grupta sınıflandırıldı. Birinci grupsahipli ve klinik olarak sağlıklı 50, ikinci grup sahipsiz ve klinik olarak sağlıklı 50,üçüncü grup sahipli ve dermatofitoz şüpheli 33, dördüncü grup ise sahipsiz vedermatofitoz şüpheli 29 kediden oluştu. İncelenen toplam 62 dermatofitozşüpheli kedinin 22' sinden M. canis izole edilerek, M. canis infeksiyonunun oranı% 35.48 olarak saptandı. 100 klinik olarak sağlıklı kedinin 11' inden M. canisizolasyonu yapıldı. Asemptomatik taşıyıcılık oranı % 11 olarak saptandı.İncelenen tüm gruplarda; bir yaş ve altındaki kedilerden M. canis' in izolasyonoranı bir yaşının üstündeki kedilere göre daha yüksek saptanırken, biryaşından büyük (> 1) kediler ile bir ve bir yaşından küçük (⤠1) kedilerden M.canis izolasyon oranları arasındaki fark, dermatofitoz şüpheli kedilerde (p =0.011) istatistiksel olarak önemli bulundu. M. canis izolasyon oranları tümgruplarda erkek kedilerde dişilere göre daha yüksek olarak saptandı.İstatistiksel açıdan aradaki fark, incelenen tüm kedilerde (p = 0,007) ve klinikolarak sağlıklı kedilerde (p = 0,001) önemli bulundu. M. canis izolasyon oranı ilemevsimselere göre tüm gruplarda istatistiksel önem göstermemesine karşın,sayısal olarak M. canis infeksiyonu daha çok ilkbahar ve yaz aylarında,asemptomatik taşıyıcılık ise sonbahar aylarında daha yüksek bulundu.
Özet (Çeviri)
Alpun, G. (2006). The Mycological Examination of Microsporum canisInfection of Suspected Dermatophytosis Ownerless and Owned cats and itsAsymptomatic Carriage of Clinically Healthy Cats. İstanbul University, Instituteof Health Science, Department of Microbiology. Doctorate Thesis. İstanbul.In this study, the presence of Microsporum canis infection in cats withsuspected dermatophytoses, and asymptomatic carriage in clinically healthycats were investigated by mycological examinations. For this purpose, a total of162 samples were collected from cats which lives in shelters, or which werereferred to the Veterinary Faculty clinics or private veterinary clinics. These 162cats divided into four groups in the study. The groups and number of animalsare as follow: Group 1 comprised of 50 healthy and owned cats; Group 2comprised of 50 healthy and ownerless cats; Group 3 comprised of 33 ownedcats with suspected dermatophytosis and Group 4 comprised of 29 ownerlesscats with suspected dermatophytosis. Out of 62 dermatophytosis suspectedcats, 22 cats were found to be infected with M. canis infection and the rate ofinfection was determinated as 35.48%. M. canis was isolated from 11 of a totalof 100 healthy cats, and the rate of asymptomatic carriage was calculated as11%. In all studied groups, the percentage of positive samples were found to behigher in the cats that were one and less than one year of age compared withmore than one year of age while the difference was found statistically significantin cats with suspected dermatophytosis (p=0,011). The rates of M. canis in malecats were higher than in female cats in all examined groups. There weresignificant differences in the total examined cats and in clinically healthy cats asstatistically (p=0.007, p=0.001, respectively). Although no statistical significancewas found between M. canis isolation rates and seasonal differences in allstudied groups, M. canis infection was diagnosed to be higher in spring andsummer seasons while asymptomatic carriage was determinated to be higher inautunm.