Ortodontik tedavide hasta kooperasyonunun öngörülmesi maloküzyonun algılanması ile ilişkisi
Prediction of patient cooperation in orthodontic treatment the relationship with the perception of malocclusion.
  1. Tez No: 193407
  2. Yazar: VERDA CERASİ KASTORYANO
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİL CURA
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Questionnaire, cooperation, prediction, Index of Orthodontic TreatmentNeed, Orthodontic Patient Cooperation Scale
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETCerasi Kastoryano V. Ortodontik tedavide hasta kooperasyonunun öngörülmesi:Maloklüzyonun algılanması ile ilişkisi. stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Ortodonti ABD. Doktora Tezi. stanbul. 2006.Prospektif olarak planlanan bu çalışmanın amacı, demografik ve psikolojik değişkenlerin,ortodontik tedavide hasta kooperasyonunu ne derece öngörebileceğinin belirlenmesidir.Çalışma kapsamında, hasta kooperasyonu ve zaman içindeki gelişimi de ayrıcaincelenmiştir. Bu çalışma 11-16 yaşları arasındaki 95 hasta ile yapılmıştır. Ortodontiktedavi öncesinde hastalar ve ebeveynlerine anket formları doldurtulmuştur. Kullanılananketler, ortodontik tedavi kooperasyonu ile ilgili literatürde günümüze kadararaştırmacılar tarafından kullanılan ölçümler ve sosyal ve demografik bilgileri içerenbirtakım sorulardan oluşmaktadır. Psikolojik ölçümler, Ortodontik Davranış ncelemesive Ortodontik Kontrol Odağı Ölçeği'ni kapsamaktadır. Hastaların objektif ve subjektiftedavi ihtiyaçları, araştırmacı tarafından Ortodontik Tedavi htiyacı ndeksi kullanılarakbelirlenmiş, bireylerin kendi subjektif tedavi ihtiyaçlarını algılamaları da yine OrtodontikTedavi htiyacı ndeksi'nin Estetik Bileşeni kullanılarak saptanmıştır. Hastakooperasyonu tedavi başı ve tedavinin ilk yılı sonunda, 2 yöntemle incelenmiştir. Herhekim kendi hastası için tedavinin 3. ayı ve 1. yılı sonunda Ortodontik HastaKooperasyon Ölçeği'ni doldurmuş, araştırmacı da her randevuda, her hasta için KlinikKooperasyon ncelemesi yapmıştır. Kooperasyonu etkileyen parametrelerin belirlenmesiamacıyla, saptanan parametrelerin kooperasyon değerleri ile ilişkileri incelenmiştir.Ölçülen 5 değişken (özellikle Ortodontik Tedavi htiyacı ndeksi) ve yaş kooperasyonunfarklı dönemleri ile ilişkili bulunmuştur. Daha sonra kooperasyon skorları bağımlı,incelenen diğer parametreler bağımsız değişkenler olarak alınarak adımsal regresyonanalizi uygulanmıştır. Elde edilen öngörü modelleri, kooperasyondaki değişikliklerin%25-45'ini açıklayabilmektedir. Fakat bu araştırmada incelenen hiçbir parametre hastakooperasyonunu öngörme konusunda yeterli bulunmamıştır. Korelasyon değerlerigenellikle düşük olduğundan, bu modellerin klinik kullanımı şu an için mümküngözükmemektedir.Anahtar Kelimeler : Anket, kooperasyon, öngörü, Ortodontik Tedavi htiyacı ndeksi,Ortodontik Hasta Kooperasyon Ölçeği.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTCerasi Kastoryano V. Prediction of patient cooperation in orthodontic treatment: Therelationship with the perception of malocclusion. stanbul University, Institute of HealthScience, Department of Orthodontics. Doctoral Thesis. stanbul.2006.The aim of this prospective study was to determine to what degree demographic andpsychological variables can predict patient cooperation. Cooperation scores and theirprogress were also assessed during the study. This study was conducted on 95, 11-16 yearold orthodontic patients. Prior to orthodontic treatment, patients and their parents wereasked to fill out the questionairres. These questionnaires included psychological measuresfrom investigators reported in orthodontic patient cooperation literature and questionsabout the social and demographic data. The measures included the Orthodontic AttitudeSurvey and the Orthodontic Locus of Control Scale. Patients? objective and subjectivetreatment need were evaluated by the investigator using Index of Orthodontic TreatmentNeed. Patients, themselves as well, determined their perceived subjective treatment needby using the same indices Aesthetic Component. Patients cooperation with orthodontictreatment was evaluated by 2 methods at the initiation and later at the first year oforthodontic treatment. Each orthodontist filled out Orthodontic Patient Cooperation Scaleat 3 months and 1 year into treatment and the investigator evaluated the patients at eachappointment by Clinical Compliance Evaluation. 5 of the measured variables (especiallyIndex of Orthodontic Treatment Need) and age were found to be significantly correlatedwith orthodontic compliance at different stages of cooperation assessed. The stepwiseregression analysis were done with dependent variables as cooperation scores andindependent variables as measured scales. The results of the predictive model couldexplain 25% to 45% of the variance for the cooperation scores. Although none of thevariables selected for this investigation adequately predicted cooperation of a patient inorthodontic treatment. Because of the very low correlation coefficients of the variablesdetected, clinical use of these predictive models does not seem to be available at themoment.