Sedanter genç erkeklerde akut submaksimal egzersizin kan koagülasyon ve fibrinolitik sistemler üzerine etkileri
The effect of exercise on fibrinolytic and coagülation systems in healthy volunteers
  1. Tez No: 193474
  2. Yazar: SELDA KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. CEM ŞEREF BEDİZ, DOÇ. FATİH DEMİRKAN, DOÇ. MEHMET ALİ ÖZCAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Fizyoloji, Hematoloji, Physiology, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Egzersiz, koagülasyon, PAI, TAFI, Exercise, coagulation, PAI, TAFI
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Koagülasyon ve fibrinolitik sistemde egzersize bağlı değişimler olmaktadır. Buçalışmamızda submaksimal aeorobik egzersiz sonrası koagülasyon ve fibrinolitiksistemlerindeki değişimleri inceledik.Metod: Çalışmaya sigara içmeyen, herhangi bir hastalığı olmayan, düzenli egzersizyapmayan 20-30 yaşları arasında 12 sağlıklı erkek birey alındı. Katılımcılar birinci testtebisiklet ergometresinde maksimale kadar yükselen yüklenmede egzersiz yaptılar. Ekspirasyonhavasından zirve O2 düzeyi(VO2max), kandan laktik asit ölçümleri ile bireysel anaerobikeşikler(IAT) hesaplandı.. Birinci testten 3-7 gün sonra, submaksimal bir şiddette gönüllüler 60dakika pedal çevirdiler. Egzersizden hemen sonra, 15. ve 60. dakikalarda venöz kan örneklerialındı, protrombin zamanı(PT) aktive parsiyel tromboplastin zamanı(APTT), d-dimer,fibrinojen, plazminojen aktivatör inhibitör-1(PAI-1), trombin aktive edici fibrinolizisinhibitörü (TAFI) değerlerine bakıldı.Sonuçlar: Submaksimal egzersiz sonrası fibrinolitik ve koagülasyon sisteminin aktive olduğugörüldü. PAI-1 düzeylerinin. egzersizden hemen sonrası ve 60. dakika kıyaslandığındaanlamlı ölçüde azaldığı görüldü (p= 0,033). TAFI değerleri egzersiz sonrası azaldı fakat buazalma anlamlı değildi. (p=0,23). PT düzeyleri egzersiz sonrasında artış gösterdi (p= 0,0021)ve egzersizden 1 saat sonraya kadar artış devam etti. aPTT değerleri bazal ve 0. dakikalarlakıyaslandığında anlamlı şekilde azaldı (aPTT bazal-60.dakika p = 0,019, aPTT 0-60. dakikap= 0,007). d-dimer değerleri egzersizle arttı ve 1. saat sonuna kadar devam etti (p=0,002).Fibrinojen düzeylerinde egzersiz sonrası anlamlı farklılık izlenmedi.Daha önceki çalışmalar ile uyumlu olarak bizim çalışmamızda da fibrinolitik sisteminaktivasyonu saptandığından sağlıklı bireyler için en uygun egzersiz şeklinin aerobikkoşullarda yapılan submaksimal egzersizler olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Background: Exercise leads to activation of coagulation and fibrinolytic systems. In thisstudy, we aimed to evaluate changes in fibrinolytic and coagulation systems occuring aftersubmaximal exercise.Methods: Twelve healthy, non-smoker volunteers (ranging in age from 20 to 30 years) whodid not have comorbid disease, make regular exercise was included in the study. All subjectswere tested on the cycle ergometer to maximal level of exertion. Peripheral blood sampleswere taken before and within 0, 15 and 60 minutes after the test. Prothrombin time (PT),partial activated-thromboplastin time (aPTT), d-dimer, fibrinogen, plasminogen-activatorinhibitor 1 (PAI-1) and thrombin activatable fibrinolysis inhibitor (TAFI) levels weremeasured.Results: The results showed that PT, D-dimer levels produced significant increase at 0. and60. minutes after exercise when they were compared to baseline levels [In both: p=0.002,p=0.002 (0.min,60.min)]. aPTT levels increased non-significantly at 0. min relative tobaseline (p=0.61) and shortened at 60.min compared to baseline and 0. min. significantly(aPTT baseline -60.min p = 0,019, aPTT 0-60. min p= 0,007). Fibrinogen levels did not showany significant changes compared to baseline levels. When we compared PAI-I and TAFIlevels within 0. and 60. minutes after training, there was a marked decrease (p=0.033)regarding PAI-I together with a decrease in TAFI levels which was not statisticallysignificant.Conclusion: It can be concluded that submaximal aerobic training may be the most suitableform of exercise for healthy persons due to improvement in fibrinolytic activity.