Aseptik menenjit ve kardit etyolojisinde enteroviruslerin chip tekniği (microarray) ile araştırılması
Detection of enteroviruses by chip technology (microarray) in aseptic menengitis and carditis etiology
- Tez No: 193573
- Danışmanlar: PROF.DR. TAMER ŞANLIDAĞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Moleküler Tıp, Microbiology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Aseptik menenjit, kardit, enterovirüsler, chip tekniği (microarray), Aseptic menengitis, carditis, enteroviruses, chip technology (microarray)
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETEnterovirüsler dünyada yaygın olarak bulunan patojen etkenlerdendir. İsminin tersineenterovirüsler genellikle enterik rahatsızlığa yol açmazlar fakat fekal-oral yol ile bulaşırlar.Kötü kanalizasyon sistemi ve kalabalık yaşam enterovirüslerin yayılmasını kolaylaştırır. İçmesularına kanalizasyon sisteminin sızması ile epidemiler oluşturabilirler. Enterovirüsinfeksiyonları genellikle asemptomatik seyirlidir fakat soğuk algınlığından paralitik hastalığakadar değişkenlik gösteren semptomlar görülebilir. Temel olarak virüsün sitopatik etkisi vedokulara olan ilgisindeki farklılıklar sonucunda değişik klinik tablolar ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmada 50'si aseptik menenjit veya kardit tanısı almış hastalardan ve kontrolgrubunu oluşturan 50 kişiden alınan 100 klinik örnekte enterovirüsler araştırılmıştır. Hastagrubundan beyin-omurilik sıvısı (BOS) (n=40) ve kan örnekleri (n=10); kontrol grubundan ise(nörolojik sebepler nedeniyle yatan hastalar) BOS örnekleri alınmıştır. Klinik örneklerde,Chip tekniği (microarray yöntemi) ile üretici firmanın önerileri doğrultusunda,enterovirüslerin varlığı araştırılmıştır. Aseptik menenjit tanısı almış 2 hastanın BOSörneklerinde ve kardit tanısı almış 3 hastanın kan örneklerinde enterovirüsler saptanmıştır.Virüslerin tiplendirilmesi sonucunda bunların Enterovirüs tip 71 ve Coxackie virüs tip 16olduğu anlaşılmıştır. Kontrol grubunda ise enterovirüs saptanmamıştır.Sonuç olarak, enterovirüslerin saptanmasında microarray yönteminin tek bir tanısalaraç ile tiplendirme olanağı sağlamasının yanı sıra duyarlı ve hızlı olması nedeni ile kullanışlıbir yöntem olduğu düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
DETECTION OF ENTEROVIRUSES BY CHIP TECHNOLOGY (MICROARRAY)IN ASEPTIC MENENGITIS AND CARDITIS ETIOLOGYThe enteroviruses are widespread human pathogens. Contrary to their nameenteroviruses do not usually cause enteric disease but are transmitted by the fecal-oral route.Poor sanitation and crowded living conditions foster transmission of the viruses. Sewagecontamination of water supplies can result in enterovirus epidemics. Enterovirus infectionsare usually asymptomatic but can cause symptoms ranging from coldlike symtomps toparalytic disease. The differences in the nature of the diseases produced enteroviruses resultmainly from differences in tissue tropism and cytopatic capacity of the virus.In this research, enterovirus search was made among 100 clinical specimens, half ofwhich were patients that have been diagnosed as aseptic menengitis and carditis and the otherhalf of them were control group. CSF (n=40) and blood (n=10) samples were taken from thepatient group and CSF was taken from the control group (patients who were hospitalized forneurological reasons). They were all examined for enterovirus by chip technology (microarraymethod) in a way explained by the manufacturer. Enterovirus was found positive in the CSFspecimens of two patients with aseptic menengitis and in the blood specimens of 3 patientswith carditis. Typing of the enterovirus showed that these were coxackievirus A 16 andenterovirus 71. No enteroviruses are detected in the control group.In conclusion; as the microarray based enterovirus detection assay is sensitive, rapidand provides a single format diagnostic tool for typing, it is a useful test.