Gebelikte sigara kullanımının bazı obstetrik durumların ve sosyodemografik özelliklerin postpartum depresyon üzerine etkisi
Effects of smoking during pregnancy some obstetric conditions and socio-demographic characteristics on postpartum depression
- Tez No: 193572
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET ALİ KURÇER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Şanlıurfa, postpartum, complicated delivery, smoking, pregnancy, depression
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Gebelikte sigara kullanımının bazı obstetrik durumların ve sosyodemografik özelliklerinpostpartum depresyon üzerine etkisiEbru KELEŞHalk Sağlığı, Yüksek Lisans TeziGünümüze kadar, gebelik ve gebeliğin dışında da sigara kullanımı ile depresyonun ilişkisi gösterilmişolmasına karşın, lohusalık döneminde sigara kullanımı ile DSD ilişkisi kapsamlı olarak yeterinceincelenmemiştir. Amacımız; Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'nde doğum yapmışkadınlarda DSD sıklığını ve etkileyen faktörleri incelemektir.Nested (yuvalandırılmış) tipindekiçalışma, Şanlıurfa Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi'ne doğum yapmak üzere 10 Ocak-20 Şubat2006 tarihleri arasında başvurmuş 205 kadın üzerinde uygulanmıştır. Sigara içen 30 kadına ve sigaraiçmeyen 175 kadından basit rastgele yöntemle seçilen 30 kadına postpartum altmışıncı gündeulaşılarak Edinburgh testleri tekrar edilmiştir. Bulgularımız; Edinburgh DSD ölçeği puan ortalamasıdoğumun ilk günü 11.3±5.6, postpartum altmışıncı gün ise; 8.6±5.2 olarak saptanmıştır. Doğum Sonuİlk ve 60. gün Depresyon puan ortalamaları karşılaştırıldığında ilk gün depresyonun (11.3±5.6) 60.güne (8.6±5.2) göre anlamlı düzeyde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.0001). Fagerstrom NikotinTolerans testi puan ortalaması doğumun ilk günü 3.8±1.9, altmışıncı gün ise 2.8±1.9 olaraksaptanmıştır. Çalışmaya dahil edilen kadınların %64.5'i nikotin bağımlısıydı. Çalışmaya katılankadınların 30'u (%14.6) doğum yaptığı sırada her gün ya da ara sıra sigara içtiğini bildirmiştir.Kadınların yaşı, öğrenim süresi gelir düzeyleri, sosyal güvencesinin olmaması, resmi nikahlarınolmaması, düşük öyküsü, , kırsal kesimde ikamet etme, doğumun ilk gününde depresyon düzeyinietkilemezken, gebelikte sigara içmek ve zorlu doğum/ sezaryen ise doğumun ilk gününde depresyonriskini arttırmaktadır. Doğumun 60 gününde ise yalnızca bebeğin hasta olması DSD sıklığınıarttırmaktadır. Sonuç olarak; Gebelikte sigara içmek ve zorlu doğum yapmak DSD'nun en önemlinedenleri olarak bulunmuştur.Anahtar kelimeler : Şanlıurfa; zorlu doğum; sigara içme; gebelik;lohusalık; depresyonxi
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEffects of smoking during pregnancy some obstetric conditions and socio-demographiccharacteristics on postpartum depressionEbru KELEŞPublic Health, Master ThesisUp to now, although the relationship is showed between smoking and depression in pregnancy,detailed investigate is not made between smoking and postpartum depression (PPD). To examine theinfluence of various factors and PPD prevalance in womens who deliverated in Şanlıurfa Deliveryand Ginecology Hospital. This nested typed study was made in 205 women who applied to ŞanlıurfaDelivery and Ginecology Hospital. A new questionnaire which was devoloped by investigators andEdinburgh Postpartum Depression test and Fagerstrom Nicotin Tolerance test applicated 205Postpartum women in first day day between January 10 and February 20, 2006. Edinburgh tests wasapplicated again in thirty women who smoke and also in thirty women selected random from the 175women who do not smoke. PPD mean was 11.3±5.6 in the first day of postpartum and 8.6±5.2 in thesixtieth day. There was significant relation between first day (11.3±5.6) and the sixtieth daypostpartum depression (8.6±5.2) (p=0.0001). Fagerstrom Nicotin Tolerance Test point mean was3.8±1.9 in the first day of postpartum and 2.8±1.9 in sixtieth day. 64.5 % of women were nicotindependent and 30 women were smoked during pregnancy participated to this study. While to be oldage, to be low education levels and low income levels, to have not a social insurance and a formalmarriage status, to have an abortion story, to be delivered a sickly baby, and to live in rural area didnot effect PPD, but to smoke during pregnancy and complicated delivery and cesarian sectioincreased PPD in first day. Mother who have a Sick baby effect PPD percent in sixtieth day alone.This study indicates that to smoke during pregnancy and have complicated delivery and also cesariansectio increase the PPD risk in the first day of postpartum period..