Siklopin A'nın sıçanlarda oluşturduğu nefrotoksisiteye vitamin C ile vitamin E'nin ve verapamilin etkilerinin ışık mikroskobunda değerlendirilmesi
Effects of vitamin C, E and verapamil on cyclosporin induced nephrotoxicity in rats: A light microscobic study
- Tez No: 193647
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM ÖZGÜNER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: Siklosporin A, Nefrotoksisite, Verapamil, Vitamin E, Vitamin C, Cyclosporin A, Nephrotoxicity, Verapamil, Vitamin E, Vitamin C
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
63ÖZETSiklosporin A'nın Sıçanlarda Oluşturduğu Nefrotoksisiteye Vitamin C ileVitamin E'nin ve Verapamilin Etkilerinin Işık Mikoskobunda DeğerlendirilmesiSiklosporin A (CsA) organ nakillerinde atılımı önlemede önemli bir kullanımalanına sahiptir. Bu güçlü bağışıklık sistemini baskılayıcı ajanın en önemli yanetkisi nefrotoksisitedir. Bu yan etkinin oluşumunda suçlanan en önemli ikimekanizma; i) böbrekte afferent arteriyolde yaptığı vazokonstrüksiyon ii) antioksidansistem enzimleri üzerine yaptığı etki serbest oksijen radikallerini arttırması. CsAuygulanan deneklere antioksidan özelliği olan Vit E ve Vitamin C ile birlikte kalsiyumkanallarını bloke ederek vazodilatatör etkinlik gösteren verapamili vererek, farklıdeney gruplarında böbrek korteksindeki histopatalojik değişiklikleri değerlendirmekve bu değişikliklere antioksidan ve vazodilatatör ajanların tek tek ve birlikteverildiklerindeki etkilerini araştırmak amacıyla bu çalışmayı yaptık.25 sıçan; kontrol grubu, siklosporin A verilen grup, CsA+ vitamin E ve Cverilen grup, CsA+verapamil verilen grup ve CsA+vitamin+verapamil verilen grupolmak üzere beş gruba ayrıldı. 10 gün boyunca CsA nazogastrik sonda ile oralolarak 50 mg/kg dozunda, E vitamini 150 mg/kg dozunda intramüsküler olarak; Cvitamini 200 mg/kg dozunda intraperitoneal olarak, verapamil 0.5 mg/kg dozundaintramüsküler olarak verildi. Çalışmanın sonunda sıçanların kanları ve böbrekdokuları eter anestezisi altında alındı. Böbrek dokusu %10'luk formolde tespit edildi.Rutin histolojik takip ile bloklanan dokulardan 5μm `lik kesitler alındı vehematoksilen-eozin ile boyanarak değerlendirildi.Çalışmamızın sonunda CsA verilen grupta histolojik olarak belirgin yapısaldeğişiklikler ortaya çıktı. Bu değişiklikler CsA + vitamin E ve C verilen grup ve CsA +verapamil verilen gruplarda kısmen düzelmekle birlikte; normal histolojik yapıya enyakın görünüm CsA + vitamin + verapamil alan grupta görüldü. Ayrıca böbrekdokusunda antioksidan enzimlerden glutatyon proksidaz ve katalazda en belirginyükselme de bu grupta izlendi.Sonuç olarak CsA'nın yaptığı nefrotoksisitenin önlenmesi için; verapamil,vitamin E ve C'nin birlikte kullanılmasının daha faydalı olacağı kanaatindeyiz.
Özet (Çeviri)
64SUMMARYEffects of Vitamin C, Vitamin E and Verapamil on Cyclosporin InducedNephrotoxicity in Rats: A Light Microscobic StudyCyclosporin A (CsA) is an important agent used in organ transplantation toprevent rejection. This immunosupressive drug?s most important secondary effect isnephrotoxicity. There are two hypotheses for the nephrotoxicity mechanism i)vasoconstruction in afferent arteriole ii) the role of reactive oxygen species. In thisstudy we planned to see the individual or combined effects of antioxidant vitamins Eand C with a calcium channel blocker verapamil.25 rats divided into five groups equally; a vehicle group, CsA treated group,CsA + vitamin E and C treated group, CsA + verapamil treated group and CsA+vitamin E and C + verapamil treated group. CsA administered 50 mg/kg/day (peroral by catheter), vitamin E administered 150 mg/kg/day (intramusculer), vitamin Cadministered 200 mg/kg/day (intraperitoneal), verapamil administered 0.5 mg/kg/day(intramusculer) for 10 days. At the end of study rats? blood samples and kidneytissues were taken under ether anesthesia. Tissue sections of kidney were fixed in%10 formalin. Parafin sections were cut at 5 μm, then examined after staining withhematoxylin-eosinIn CsA treated rats, significant morphological changes were observed inkidney sections. Although in CsA + vitamin E,C and CsA + verapamil treated rats,these changes were reduced but the most significant improvement observed in theCsA + vitamin C and E + verapamil treated group. Also most significant rise ofantioxidant enzymes, catalaz and glutathion peroxidase in renal tissue was seen inthis group.In conclusion, we suggest that using the combination of verapamil, vitamin Eand C will be more useful to prevent the nephrotoxicity caused by CsA.