Prenatal ve postnatal çeşitli sıçan fetüs dokularında leptin (ob-protein) ekspresyonu
Expression of leptin (ob-proten) in prenatal and postnatal rat fetuses tissues
- Tez No: 193648
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. MELTEM ÖZGÜNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Morfoloji, Morphology
- Anahtar Kelimeler: İmmünohistokimya, Leptin, Sıçan, Fetüs, İmmunohistochemistry, Leptin, Rat Fetus
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
47hakkında yapılacak ileri çalışmalar leptinin fizyolojik ve histolojik etkilerininortaya çıkmasında yol gösterici olacaktır.ÖZETYaklaşık 20 yıl önce kanda besin alınımını ve vücut ağırlığını düzenleyenbir faktör olduğu ileri sürüldü. 1994 yılında Friedman ve arkadaşları bu faktörütanımladılar. Bu faktörün yokluğunda yada etkisiz olduğu durumlarda obezite,hiperfaji, insülin direnci ve enerji harcamadaki azalma görülmektedir ve ob/obmutant farelerde saptanmıştır.Leptinin metabolik sistemde ve obesitenin kontrolündeki rolüyetişkinlerde iyi tanımlanmıştır. Bunun yanında, son literatürler leptini feto-plasental bir hormon olarak fonksiyonlarını doğrulamaktadır. Leptin, intauterin veekstrauterin hayatta normal fetal gelişim kadar gelişim geriliği olan fetüslerde deenerji dengesi, metabolizma, büyüme ve gelişimin düzenlenmesinde anahtar birhormondur. Fetal dolaşımdaki leptinin kaynağı tam olarak anlaşılmamıştır.Kaynakların plasenta ve fetal dokudu olduğu genel kanıdır.Bu araştırmada, immünohistokimyasal yöntemi ile prenatal ve postnatalsıçan fetus dokularında leptinin histolojik dağılımını saptamak amacıylayapılmıştır.Yaptığımız çalışmada, prenatal 15., 17., 19. günlerdeki sıçan fetüslerindeanjiyogenetik hücrelerde ve seröz zarların yapısına katılan hücrelerde leptin (obprotein) ekspresyonu gösterildi.Sonuçta leptinin prenatal ve postnatal sıçan fetus dokularındakidağılımlarının belirli özellikler gösterdiği saptandı.
Özet (Çeviri)
48SUMMARYNearly 20 years ago, a blood born factor regulating food intake andbalance of body weight has been suggested. However, ıt was only in 1994 thatFriedman and co-worker identified and sequenced this factor. Its absence orineffectiveness has been shown to be responsible for the marked obesity,hyperphagia, insulin resistance, and low expenditure seen in a partucular mutanttype of mice, ob/ob mice.The role of leptin in the metabolic system and its control of obesity iswell established in adults. Recent literature confirms the functional role of leptinas a feto-maternal placental hormone. Leptin is a key hormone which regulatesenergy balance, metabolism, growth and development of normal as well as growthrestricted fetuses in intrauterine and extrauterine life. The source of leptin in thefetal circulation remains controversial. The predominant source are the placentaand fetal adipose tissue.This investigotion has focused on the histologic distribution of leptinprenatal and postnatal rat fetus by using immunohistochemistry .In this study, leptin was shown in prenatal 15, 17 and 19. days rat fetus.Distribution of leptin was shown angiogenetic cells and serosa cells.In conclusion; the distribution of leptin prenatal and postnatal rat feustissues are of special interest.