Mitomisin-C'nin eksternal dakriyosistorinostomi sonuçlarına etkisi
The effect of mitomycin-C on results of external dacryocystorhinostomy
- Tez No: 193698
- Danışmanlar: DOÇ.DR. BÜLENT YAZICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Nazolakrimal kanal tıkanıklığı, eksternaldakriyosistorinostomi, mitomisin-C, revizyon dakriyosistorinostomi, Nasolacrimal ductus obstruction, externaldacryocystorhinostomy, mitomycin-C, revision dacryocystorhinostomy
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı primer eksternal dakriyosistorinostomi (DSR)yapılan gözlerde, mitomisin-C'nin (mit-C) ameliyat sonucu ve iyileşmişanastomoz açıklığına etkisini araştırmaktır. Çalışmanın ikinci amacı, revizyonDSR yapılan gözlerde mit-C'nin ameliyat sonuçlarına etkisinideğerlendirmektir.Bu çalışmanın birinci bölümü Ekim 2002 ile Nisan 2005 tarihleriarasında, primer edinsel nazolakrimal kanal tıkanıklığı (NLKT) bulunan vebilateral eşzamanlı eksternal DSR ameliyatı geçiren 20 hastanın ( 17 kadın, 3erkek; ortalama yaş: 54 yıl) 40 gözünü içerdi. Ameliyatta bir gözdeanastomoz bölgesine 0.5 mg/ml/ 5 dakika mit-C uygulandı. yileşmişnazolakrimal anastomozu (ostium) değerlendirmek için ameliyattan sonra 6.ayda 15 hastaya dijital substraksiyon makrodakriyosistografi (DSM) ve 16hastaya nazal endoskopi yapıldı. Mitomisin-C kullanılan ve kullanılmayanDSR grupları, ameliyat başarısı ve nazolakrimal ostiumun genişliği açısındankarşılaştırıldı. Ortalama izlem süresi 16 aydı (veri aralığı: 6-36 ay).Çalışmanın ikinci bölümü, revizyon DSR ve silikon entübasyon (SE)yapılan 38 hastanın 39 gözünü içerdi. Mayıs 2000-Nisan 2005 tarihleriarasında 12 hastanın (8 kadın, 4 erkek; ortalama yaş: 50 yıl) 13 gözünerevizyon DSR ve SE sırasında mit-C anastomoz bölgesine uygulandı.Karşılaştırma grubunu Eylül 1997-Mayıs 2000 tarihleri arasında mit-C'sizrevizyon DSR ve SE yapılan 26 hastanın (16 kadın, 10 erkek; ortalama yaş:48 yıl) 26 gözü oluşturdu.Nazal endoskopiye göre ortalama iyileşmiş anastomoz alanı, eksternalDSR grubunda 16.1 mm² (veri aralığı: 3.0-87.6 mm²), eksternal DSR+mit-Cgrubunda ise 14.2 mm²'di (veri aralığı: 1.4-49.0 mm²). (P=.56).Dakriyosistografiye göre, ortalama ostium yüksekliği eksternal DSR grubunda2.7 mm (veri aralığı: 0.9-5.1 mm), eksternal DSR+mit-C grubunda ise 2.9mm'di (veri aralığı: 1.1-5.9 mm) (P=.71). Ameliyat sonucu revizyon DSR+SEgrubunda 26 gözden 19'unda (%73), revizyon DSR+SE+mit-C grubunda 13gözden 10'unda (%77) başarılıydı. (P=56).Nazolakrimal anastomoz bölgesine ameliyat sırasında ,mit-C (0.5mg/ml/5 dakika) uygulanması hem primer hem de revizyon eksternal DSRameliyatlarının başarısını önemli ölçüde arttırmaz. Primer eksternal DSRsırasında mit-C uygulaması, iyileşmiş anastomoz genişliğini önemli biçimdeetkilemez.
Özet (Çeviri)
The first aim of this study is to investigate the effect of mitomycin-C(mit-C) on surgical results and healed anastomotic opening in eyesundergoing external dacryocystorhinostomy (DCR). The second aim of thisstudy to is evaluate the effect of mit-C on surgical outcome in eyes whichundergo revision DCR.The first part of the study included 40 eyes of 20 patients (17 females,3 males; mean age: 54 years) with bilateral primary nasolacrimal ductobstruction (NLDO) who underwent bilateral simultaneous external DCRbetween October 2002-April 2005. During surgery, 0.5 mg/ml mitomycin-Cfor 5 minutes was applied to the anastomosis site in one eye. Six monthsafter surgery, digital substraction macrodacryocystography was performed in15 patients and nasal endoscopy in 16 patients to evaluate the healednasolacrimal anastomosis. The DCR groups with and without mit-C werecompared with regard to surgical success and nasolacrimal anastomoticopening. Mean folllow-up was 16 months after surgery (range: 6-36 months).The second part of the study included 39 eyes of 38 patients whounderwent revision DCR. Between May 2000-April 2005, mitomycin-C wasapplied to the anastomosis site at the time of revision DCR and siliconeintubation (SE) in 13 eyes of 12 patients (8 females, 4 males; mean age: 50years). The comparison group consisted of 26 eyes of 26 patients (16females, 10 males; mean age: 48 years) who underwent revision DCR andSE without mit-C, between September 1997-May 2000.With nasal endoscopy, mean healed ostium area was 16.1 mm²(range: 3-87.6 mm²) in the external DCR group without mit-C and 14.2 mm²in external DCR group with mit-C (P=.56). Mean ostium heights were 2.7 mm(range: 0.9-5.1 mm) and 2.9 mm (range: 1.1-5.9 mm), respectively (P=7.1).The surgery was successful in 19 (73 %) of 26 eyes in revision DCR and SEgroup and in 10 ( 77 %) of 13 eyes in the other group (P=.56).Mitomycin-C application to nasolacrimal anastomosis site during thesurgery does not effect the the surgical success of primary and revision DCR.The adjunctive use of mit-C in primary external DCR does not significantlyalter the postperative healed anastomotic opening.