Türkiye'de intiharı konu alan yayınlar üzerine bir bibliyografya çalışması
A study bibliography for publications dealing with suicide in Turkey
  1. Tez No: 193744
  2. Yazar: ÖZGE UÇAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. IŞIK SAYIL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: İntihar, bibliyografya, yayın, Suicide, bibliography, publication
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
ÖZETTürkiye' de İntiharı Konu Alan Yayınlar Üzerine Bir Bibliyografya ÇalışmasıTürkiye'de yapılmış, intiharı konu alan çalışmaların değerlendirilmesini içerenbu çalışma iki önemli aşamadan oluşmaktadır.• 2000-2005 yılları arasındaki beş yıllık dönemde yapılmış intiharı konualan çalışmaları derlemek,• Bugüne dek yapılan intihar konulu çalışmaları da göz önündebulundurarak, zamanla intiharın konu olarak işlenişindeki ve çalışmasayısındaki çeşitlilik ve değişiklikleri değerlendirmektir.2000-2005 yılları arasındaki çalışmaların derlenmesi amacıyla geriye dönükyayın taraması yapılmış, konuyla ilgili olarak kütüphaneler, yayın evleri, web siteleri,süreli yayınlar, bilimsel yayın katalogları ve bibliyografik yayınlar incelenmiş ve yıllara,türlerine, yazarlarına göre sınıflandırılmıştır. Çalışmanın kapsadığı yıllara bakıldığındaintiharla ilgili çalışmaların giderek arttığı, bu çalışmalar içinde en fazla konuyla ilgiliaraştırmaların yer tuttuğu görülmektedir. Ayrıca son yıllarda kongre bildirisi vesempozyum konusu olarak da intiharın daha fazla ele alındığı söylenebilir. Özellikle sondönemlerde sadece Ruh Sağlığı alanında çalışanların değil, farklı bilim dallarının da(Adli Tıp, Halk Sağlığı, Hemşirelik, Edebiyat, Sosyoloji, Hukuk gibi) konuya yöneldiğidikkat çekmektedir. Genel sayı içinde bu oranın oldukça az ve yeni olmasına rağmen,intiharla ilgili çalışmaların ileriki dönemlerde artması ve konunun farklı yönleriyle elealınması açısından bu durumun önemli bir gelişme olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYA Study Bibliography For Publications Dealing With Suicide in TurkeyIncluding the evaluations of the studies -which deal with suicide-, this study iscomposed of two parts.• Collecting the studies dealing with suicide committed in five year time including2000-2005.• Considering the studies done till now, to evaluate the varieties and differences inthe number of studies dealing with suicide and their working (processing) intime.To collect the studies belong to the time between 2000-2005, previously;Publications are checked; as related to topic, libraries, publishing houses, web sites,magazines, scientific publication catologues and bibliographical publications arechecked and classified according to their years, types and authors. When the years thestudy took place are paid attention, it is clear that the studies related to suicide hadincreased and among the related studies; firstly, it had taken place. Moreover, in recentyears, `suicide? is dealt with more than before, at congresses and symposiums.Especially and recently; it is clear that, not only the people studying `Mental Health? butthe people studying at different fields deal with the topic. (Forensic Medicine, PublicHealth, Nursing, Literature, Sociology, Law etc.) In general, however this proportion isquite insufficent and recent; it can be said that this situation is a significant progress forthe studies (related to suicide) to increase and to be considered in detail for later times.