Yaşlanmanın kalpteki beta-adrenerjik reseptör blokör yanıtları üzerindeki etkisinin incelenmesi
Investigation of aging effects on response of heart to beta-adrenergic receptor blockers
  1. Tez No: 193757
  2. Yazar: PINAR ŞAM
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BELMA TURAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyofizik, Biophysics
  6. Anahtar Kelimeler: Beta-adrenerjik reseptör, beta-adrenerjik reseptör blokörleri, izoproterenol, kasılma, yaş artışı, Beta-adrenergic receptor, beta-adrenergic receptor blockers, isoproterenol, contraction, aging.Author: Pınar ŞAM
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyofizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETYaşlanmanın Kalpteki Beta-Adrenerjik Reseptör Blokör Yanıtları ÜzerindekiEtkisinin İncelenmesiBu çalışmada, Wistar türü sıçanlarda yaş artışıyla birlikte kalbin kasılabilirliğinde negibi değişimler meydana geldiği, ayrıca kronik beta-blokör (timolol ve propranolol)uygulamasının bu değişimler üzerinde ne gibi etkiler oluşturduğu araştırıldı. Buamaçla, birinci-üçüncü aylar arasında ve birinci-altıncı aylar arasında her gün düzenliolarak oral yoldan beta-blokör verilen sıçanlar kullanıldı.Kalbin kasılabilirliğinde meydana gelen değişimleri incelemek amacıyla,Langendorff sisteminde sol ventrikül içi basınç değerleri kaydedildi ve elde edilenbasınç eğrilerindeki sistolik değerlerle diastolik değerler arasındaki farklar alınarakSVBDG değerleri hesaplandı. Bu basınç eğrileri üzerinden tepeye çıkış süresideğerleri (TP, kasılma süresi) ve tepe (sistolik) değerden SVBDG değerinin yarısıkadar basınç azalması için geçen süre değerleri (DT50, yarı gevşeme süresi)hesaplandı. Ayrıca, kalplere belirli zaman aralıkları ile izoproterenol verilerek beta-adrenerjik reseptör yanıtları alındı ve bu verilerle doz-yanıt eğrileri çizildi.Birinci-altıncı aylar arasında (beş ay süreyle), dişi ve erkek hayvanlarda timolol vepropranolol uygulaması sonucunda, yaş artışıyla azalan minimum konsantrasyondakiISO dozu öncesi SVBDG değerlerinin normale döndüğü görüldü. Yaş artışıyla dişihayvanlarda artan DT50 değerleri beş aylık timolol uygulaması ile düzeldi. Yine yaşartışıyla erkek hayvanlarda azalan maksimum konsantrasyondaki ISO dozuna karşıverilen % yanıt değişimi değeri beş aylık timolol uygulaması sonucunda normaledöndü. Ayrıca, üç aylık dişi ve erkek hayvanlarda timolol uygulaması ile kalbinzamanla yorulması azaldı ve kontrol üç aylık erkek hayvanlara göre kontrol üç aylıkdişi hayvanların kalplerinin zaman içerisinde daha az yorulduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
SUMMARYInvestigation of Aging Effects on Response of Heart to Beta-AdrenergicReceptor BlockersIn this study, it was researched what kind of changes occur on contractility of heartin Wistar rats with aging, furthermore it was researched chronicle beta-blocker(timolol and propranolol) administration develops what kind of effects on thischanges. For this purpose, rats which were given beta-blocker by oral way regularlyeveryday between first-third months and first-sixth months were used.For the purpose of researching the changes occurred in heart?s contractility, pressurevalues inside left ventricle in Langendorff system were recorded and SVBDG valueswere calculated by taking the difference between systolic values and diastolic valuesin obtained pressure curves. Time to peak values (TP, contraction time) and thevalues (DT50, semi-relaxation time) of time passed for pressure decrease fromsystolic values as the half of SVBDG value were calculated. Furthermore, beta-adrenergic receptor responses were taken by giving isoproterenol to hearts withdefinite time intervals and dose-response curves were drawn by using these values.It was observed that SVBDG values before minimum concentration of ISO dosewhich decrease with aging are normalized consequent of timolol and propranololadministration on female and male animals between first-sixth months (for a fivemonths time period). DT50 values in female animals which increase with agingnormalized by timolol administration which lasts for five months. Again % responsechange values given to maximum concentration of ISO dose which decrease in maleanimals with aging normalized after five months timolol administration. Moreover,tiring of heart by time decreased by timolol administration in male and femaleanimals of three months and it is observed that hearts of female animals of threemonths was less tired by time when compared to the male animals of three months.