Menopoz ve fitoöstrozenler
Menopause and fhytoestrogens
- Tez No: 193773
- Danışmanlar: PROF. DR. BELMA KONUKLUGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Fitoöstrojen, östrojenik/antiöstrojenik aktivite, menopoz, osteoporoz.96
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 120
Özet
ÖZETMenopoz ve FitoöstrojenlerFitoöstrojenler östrojenik ve antiöstrojenik özellikler gösteren bitkiselbileşiklerdir. İnsan ve hayvanlarda yapılan moleküler ve hücresel çalışmalarınsonucunda fitoöstrojenlerin menopozal semptomlar, kardiyovaskülerhastalıklar, osteoporoz ve çeşitli kanser türlerinde (meme, kolon ve prostatkanserleri) faydaları saptanmıştır.Fitoöstrojenlerin çeşitleri ve onların metabolitleri insan ve hayvanlardabulunmuştur (safra,idrar,kan ve dışkı). İzoflavonlar, kumestanlar, prenilflavonoitler ve lignanlar olmak üzere gruplara ayrılmıştır. En önemlifitoöstrojen grubu izoflavonlardır. En önemli kaynakları; Glycine max, Linumusitatissimum, Cimicifuga racemosa ve Trifolium pratense'dir. Bu bitkilerikullanan toplumlarda kalp hastalıkları, osteoporotik kırıklar, menopozsemptomları ve bazı kanser türleri az görülmektedir. Postmenopozal vepremenopozal dönemlerde görülen vazomotor semptomların hafifletilmesindekullanılmaktadır.Beslenme destekleri ve fitofarmasötik formlar geliştirilmiştir. Fitoöstrojenlermenopoz başta olmak üzere çeşitli hastalıklarda kullanımı önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYMenopause and PhytoestrogensPhytoestrogens are plant compounds that have estrogenic andantiestrogenic properties. Molecular and cellular experiments made in humanand animals showed that phytoestrogens are useful in menopausalsymptoms, cardiovascular diseases, osteoporosis and various cancers(breast, colon and prostate carcinomas).Variety of phytoestrogens and their metabolic products have been identifiedin man and animals (in bile, urine, semen, blood, feces). They are classifieldas isoflavones, coumestans, prenyl flavonoit and lignans. Most importantphytoestrogens are isoflavones. Most important resources are Glycine max,Linum usitatissimum, Cimicifuga racemosa and Trifolium pratense. Inpopulations that consume these plants, cardiovascular diseases,osteoporotic fractures, menopausal symptom and some carcinomas are seenless often. In postmenopausal and perimenopausal periods. They are used inalleviating vasomotor symptoms.Food supports and phytopharmaceutical forms have been developed.Phytoestrogens are suggested for use, especially in menopause, and otherdiseases.Key Words : Phytoestrogens, estrogenic/antiestrogenic activity, menopauseosteoporosis97