Apoptoza indüklenmiş fare myeloid hücre serilerinde kapiller elektroforez yöntemi ile nitrik oksit tayini
The determination of nitric oxide using capillary electrophoresis in mouse myeloid cell lines induced to apoptosis
- Tez No: 193782
- Danışmanlar: PROF.DR. FÜGEN AKTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Tıbbi Biyoloji, Biochemistry, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Nitrik oksit, iNOS, Kapiller Elektroforez, Apoptozis, Nitric oxide, iNOS, Capiller Electrophoresis, Apoptosis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZETApoptoza İndüklenmiş Fare Myeloid Hücre Serilerinde Kapiller Elektroforez Yöntemiİle Nitrik Oksit TayiniKardiyovasküler, sinir ve immünolojik sistemlerdeki fizyolojik ve patofizyolojik olaylarınregülasyonunda nitric oxide (NO), önemli bir hücre içi ve hücreler arası sinyal molekülüdür.NO, yarılanma ömrü kısa olan bir serbest radikaldir. Vücutta NO üretimi NOS enzimiylekatalize edilir. Bugüne kadar NOS enziminin en az üç izoformu izole edilmiştir. eNOS(endothelial NOS, NOS I), iNOS (inducible NOS, NOS II) and nNOS (neuronal NOS, NOSIII). NO'in kanser gibi patofizyolojik durumlarda ve apoptosisin uyarılma veya inhibeedilmesinde önemli bir rolü bulunmaktadır.Bu çalışmada, 32Dp210 ve 32D hücreleri, kronik myeloid lösemi tedavisinde kullanılanSTI571 ile muamele edildi ve apoptosis oluşturuldu. Belirli zaman aralığında, kapillerelektroforez ve Griess metodu ile NO ölçülmesi aracıyla hücre süpernatantları toplandı, tümsonuçlar birbirleriyle karşılaştırıldı.Sonuçlarımıza göre, apoptosis esnasında apoptotik hücre başına düşen NO yapımı azaldı vekapiller elektroforezi ile NO yapımı hızlı ve hassas olarak ölçülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe determination of nitric oxide using capillary electrophoresis in mouse myeloid celllines induced to apoptosisNitric oxide (NO) is an important intracellular and intercellular signalling moleculeinvolved in the regulation of diverse physiological and pathophysiological mechanisms incardiovascular, nervous and immunological systems. NO is a short-lived free radical. Theproduction of NO in the body is catalysed by a family of enzymes called nitric oxidesynthases. Currently, at least three distinct isoforms of NOS have been isolated and cloned:eNOS (endothelial NOS, NOS I), iNOS (inducible NOS, NOS II) and nNOS (neuronal NOS,NOS III). NO act an important role of pathophysiological conditions such as cancer and NOstimulate or inhibit apoptosis .In this study, 32Dp210 and 32D cell lines were treated with STI571 which is used in ChronicMyeloid Leukemia therapy and shown to induce apoptosis. For the determination of NOproduction using CE and Griess Method, the cell supernatant was taken at different times andall results were compared each other.As a result of this research, the production of NO per apoptotic body is decreased during theapoptosis and the analysis of production of NO using with CE in these cells is rapid andefficient separation ability.