Köpeklerde ön ekstremite travmatik lezyonlarının dağılımı ve sağaltım seçenekleri üzerine klinik çalışmalar
Distribution of traumatic forelimb lesions and clinical studies of treatment posibilities in dogs
- Tez No: 193783
- Danışmanlar: PROF.DR. BURHANETTİN OLCAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Köpek, ön ekstremite, sağaltım seçenekleri, travma, Dog, forelimb, trauma, treatment
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZETKöpeklerde Ön Ekstremite Travmatik Lezyonlarının Dağılımı ve Sağaltım SeçenekleriÜzerine Klinik ÇalışmalarBu çalışmada, Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı OrtopediKliniğine getirilen ve ön ekstremitelerinde travmatik lezyonları bulunan değişik ırk, yaş vecinsiyetteki 40 köpek değerlendirilmiştir.Ön ekstremite travmatik lezyonları şikâyeti ile getirilen olguların anamnezleri sonrası ilgiliekstremitenin klinik muayenesi, ağrı, sıcaklık artışı, şişkinlik, deformasyon ve krepitasyonyönünden yapılmıştır. Klinik muayeneleri sonrası radyografileri alınmış; lezyonların tipi,lokalizasyonu, deplasman derecesi, travmanın üzerinden geçen süre ve hastanın vücut ağırlığıgöz önüne alınarak konservatif sağaltım veya açık redüksiyon ile olguların sağaltımıyapılmıştır.Travmatik nedene göre dağılımda; 23 olguda trafik kazası (% 57,5), 13 olguda küt travma (%32,5), 1 olguda yüksekten düşme (% 2,5) ve 3 olguda bilinmeyen nedenle (% 7,5) lezyonoluştuğu saptanmıştır.Olguların klinik ve radyolojik muayeneleri sonucunda 40 köpekte 44 travmatik lezyonarastlanılmıştır. Bu lezyonların 36'sı ön ekstremite kemiklerinde kırık (% 81,9) 4'ü articulatiocubiti'de luksasyon (% 9,1), 1'i açık yara ve osteomyelit(% 2,2) 3'ü yumuşak dokutravması(% 6,8) olarak belirlenmiştir.Sonuç olarak köpeklerde ön ekstremite travmatik lezyonlarının dağılımı ve sağaltımseçenekleri üzerine yapılan bu klinik çalışmada; travmatik nedenler, lezyonların dağılımı veklinik uygulamada tedavi seçenekleri ortaya konulmuştur. Bu değerlendirme ile çalışmanınklinik uygulamalarda yönlendirici katkı sağlayacağı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYDistribution of Traumatic Forelimb Lesions and Clinical Studies of TreatmentPosibilities in Dogs40 dogs from different breed, age and sex that have traumatic lesions on forelimb, which wererefered to the clinics of Ankara University Veterinary Faculty Department of Surgery wereconducted the materials of the present study.The cases that have traumatic lesions on their forelimbs was examined due to pain, localtemperature, swolleness, deformation and crepitation after their medical history was taken.During the examination, their x-ray?s was taken and regarding the lesion type, localization,the time that passed and patient?s body weight either conservative treatment or open reductiontechnique?s was chosen.Distribution to traumatic reason, 23 of the cases had traffic accident (57,5%), 13 had blunttrauma (32,5%), 1 had high rise (2,5%) and no spesific reason was found for the 3 of the cases(7,5%).After the clinical and radiological examinations, 44 traumatic lesions were detected in 40cases. 36 of the cases had forelimb fractures (%81,9), 4 had articulatio cubiti luxations(9,1%), 1 had osteomyelitis and open wound (2,2%) and 3 of them had soft tissue trauma(6,8%).In conclusion, in this study distribution of the traumatic lesions, their clinical distribution andtreatment methods examined in dogs. It was concluded that this study was contributed to theclinical practice.