Methotrexate tedavisi gören romatoid artritli hastalarda metilentetrahidrofolat redüktaz (MTHFR) gen polimorfizmlerinin ilaç toksisitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Investigation of the effect of the methylenetetrahydrofolate reductase gene polymorphisms on drug toxicity in rheumatoid arthritis patients treated with methotrexate
- Tez No: 193833
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZUHAL EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Romatoid artrit, MTX, MTHFR C677T ve A1298C polimorfizmi, Toksisite, Rheumatoid arthritis, MTX, MTHFR polymorphisms, 677T, A1298C, toxicity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
METHOTREXATE TEDAVİSİ GÖREN ROMATOİD ARTRİTLİ HASTALARDAMETİLENTETRAHİDROFOLAT REDÜKTAZ (MTHFR) GEN POLİMORFİZMLERİNİN İLAÇTOKSİSİTESİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASIAr. Gör. Aslı TETİKYüksek Lisans Tezi, Tıbbi Biyoloji Anabilim DalıTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Zuhal EroğluAğustos 2006, 102 sayfaRomatoid Artrit populasyonlarda % 0,5-1 sıklıkla görülen, eklemlerde ağrı ve hareketkısıtlılığı gibi komplikasyonlarla ortaya çıkan kronik bir hastalıktır. RA, yaygın olarak hastalıkmodifiye edici antiromatizmal ilaçlardan olan Methotrexate ile tedavi edilmeye başlanmıştır.MTX'ın kullanımında, çevresel nedenler yanında bireyin genetik yapısındakideğişkenliklerin etki ve toksisite gelişimine neden olabileceği bildirilmektedir. Folatmetabolizmasında yer alan enzimlerde meydana gelen polimorfizmler, farklı etkilerle ilişkiliolabilir. MTHFR, MTX' ın etkilerini düzenlemek için kuvvetli bir adaydır.MTX kullanımına bağlı olarak ilaç kaynaklı toksisite ve yan etki oluşumunda, MTHFRC677T ve A1298C gen polimorfizmlerindeki risk faktörü olup olmadığının araştırılmasıamacıyla 50 RA ` li hasta ve 50 sağlıklı kontrol grubu çalışılmıştır.Kontrol ve çalışma grubunda sırasıyla MTHFR C677T (%56 CC, %42 CT, %2 TT)(%40 CC, %46 CT, %14 TT) ve A1298C (%42 AA, %40 AC, % 18 CC) (% 42 AA, %50 AC,%8 CC) genotipleri açısından analiz edildiğinde aralarında istatistiksel bir farklılıkgözlenmemiştir.Çalışma grubunda yan etki gözlenen grupta ve yan etki gözlenmeyen gruplardasırasıyla MTHFR C677T (% 40 CC, % 46,7 CT % 13,3 TT), (% 40 CC, % 45.7 CT, % 14.3TT) ve A1298C (% 40 AA, % 53.3 CT % 6.7 TT), (% 42.9 AA, % 48.6 AC, % 8.6 CC)genotipleri açısından analiz edildiğinde aralarında istatistiksel bir farklılık gözlenmemiştir.Sonuç olarak, MTHFR C677T ve A1298C gen polimorfizmlerinin MTX tedavisi görenRomatoid Artrit hastalarında yan etki gelişimi için risk faktörü oluşturmadığı saptanmıştır.Ancak hasta ve yan etki gözlenen grubun küçük olması nedeniyle araştırmamızıngenişletilesinin uygun olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Investigation Of The Effect Of The Methylenetetrahydrofolate Reductase GenePolymorphisms On Drug Toxicity In Rheumatoid Arthritis Patients Treated WithMethotrexateResearch Assistant Aslı TETİKMaster of Science Thesis, Department of Medical BiologySupervisor: Assistant Professor Zuhal EROĞLUAugust 2006, 102 pagesRheumatoid arthritis is a chronic disease, affects about % 0,5-1 of the population anddevelops complications such as pain in joints and limitations in function. RA begins to treatwith MTX which is one of the most widely used disease modifying antirheumatic drug. It isannounced that in treatment with MTX, behind the environmental factors, variabilities in thestructure of individuals can contribute developing efficacy and toxicity. It is possible thatpolymorphisms in enzymes involved in folate metabolisms may be related to thesedifferential effects. MTHFR is a strong candidate for mediating the effects of MTX.To determine whether the MTHFR C677T and A1298C gene polymorphisms are riskfactor for the Methotrexate induced toxicity and side effects, we genotyped MTHFR C677Tand A1298C polymorphisms in 50 RA patients and 50 healthy control group. In control andworking group in order MTHFR C677T (%56 CC, %42 CT, %2 TT) (%40 CC, %46 CT, %14TT) and A1298C (%42 AA, %40 AC, % 18 CC) (% 42 AA, %50 AC, %8 CC) genotypeswere analyzed respectively and no statistically difference was observed.In working group, in occurred side effect and didn? t occur side effect groups in orderMTHFR C677T (% 40 CC, %46,7 CT % 13,3 TT), (%40 CC, % 45.7CT, % 14.3 TT) andA1298C (% 40 AA, %53.3 CT % 6.7 TT), (%42.9 AA, % 48.6 AC, % 8.6 CC) analyzed interms of genotypes, no statistically difference was observed.In conclusion, MTHFR C677T and A1298C polymorphisms were not found as a riskfactor for developing side effects in patients with rheumatoid arthritis who were treated withMTX treatment. But the number of patients and case who has side effect groups may havebeen too small for such interactions to be observed, because of this we thought that theinvestigation of our study is acceptable to enlarge.