Değişik biyopsi yöntemlerin kryosurvival üzerine etkisi
The effect of different biopsy methods on cryosurvival
- Tez No: 193852
- Danışmanlar: PROF.DR. SERHAT PABUCCUOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Veteriner Hekimliği, Obstetrics and Gynecology, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: insan, preimplantasyon genetik tanı (PGT), embriyo biyopsisi, kryosurvival, human, preimplantation genetic diagnosis, embryo biopsy, cryosurvival
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
ÖZETÖzcan, C., Değişik Biyopsi Yöntemlerinin Kryosurvival Üzerine Etkisi, stanbulÜniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Veteriner Fakültesi Dölerme ve Sun'iTohumlama Anabilim Dalı Doktora Tezi, stanbul, 2006Çalışmada, üç değişik biyopsi metodunun, biyopsi yapılmış ve dondurulupçözdürülmüş embriyoların kryosurvival oranlarına etkisini değerlendirmekamaçlanmaktadır. Çalışma transfer edilmeyecek durumda olan insan embriyolarındayapılmıştır. Embriyolar dondurulmadan önce biyopsi metotlarına göre dört grubaayrılmışlardır: lazer (n = 122); asit tirot (n = 123); mekanik yöntem (n = 126) vekontrol grubu (n = 124).Tüm biyopsiler, eğer varsa, kompaktlaşmayı önleyen Ca2+-Mg2+ içermeyenortamlarda yapıldı. Tüm gruplarda, zona pellusida üzerindeki delik, blastomerindışarıya çıkmasına izin verecek genişlikte (~30-40 µm) açıldı. Embriyolar, 1,2-propanediol (PROH) ve sukroz kullanılarak, standart yavaş dondurma prosedürü veprogramlanabilir bir dondurma cihazıyla donduruldu ve hızlı prosedür ile çözdürüldü.Sonuçlar, SPSS 10.0 istatistik programında ki-kare (Ï2) yöntemi, ANOVA vekorelasyon analizleri ile değerlendirildi.Embriyo survival oranı kontrol grubunda %71 (88/124), lazer ile biyopsi yapılangrupta %23,8 (29/122), asit tirot grubunda %27,6 (34/123) ve mekanik kesi grubunda%54,8 (69/126) olarak gerçekleşti. Mekanik yöntemle biyopsi yapılan grupla diğerbiyopsi grupları arasındaki survival oranlarındaki fark, istatistiksel olarak anlamlıydı(p< 0.001). Zona pellusidanın delinmesinin kryosurvival oranını belirgin olarakolumsuz etkilediği görüldü (p< 0.001).Çalışma sonucunda blastomer biyopsisinin ardından embriyo dondurulması ile,kryosurvival oranlarının belirgin olarak azaldığı sonucuna varılmaktadır. Ancak diğermetotlarla kıyaslandığında, mekanik yöntemle zona pellusidanın delinmesininembriyonun kryosurvival şansını belirgin olarak arttırdığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOzcan, C., The Effect of Different Biopsy Methods on Cryosurvival, IstanbulUniversity, Institute of Health Science, Faculty of Veterinary Medicine Reproductionand Artificial Insemination Department Doctoral Dissertation, Istanbul, 2006The aim of this study was to evaluate the effect of the three different biopsy methodson the survival of biopsied embryos after freezing-thawing procedure. The analysiswas performed on human embryos which were not considered for transfer. Theembryos were divided into four groups before cryopreservation according to thedrilling method: laser (n = 122); Acid Tyrode (n = 123); mechanical (n = 126) and thecontrol group (n = 124).Embryo biopsies were performed in Ca2+-Mg2+-free medium in order to allowdecompaction, if exists. The size of the hole on ZP was large enough (~30-40 µm) toallow aspiration of blastomeres in all biopsy groups. Embryos were cryopreserved bythe standard slow freezing method using 1,2-propanediol (PROH) and sucrose as thecryoprotectants in a programmable freezer. Embryos were thawed by rapidprocedure. Results were evaluated by Chi-squire (Ï2), ANOVA and correlationanalyze techniques of SPSS 10.0 statistic program for MS Windows.Embryo survival rate was 71% (88/124) in the control group, 23.8% (29/122) in thelaser drilling group, 27.6% (34/123) in the Acid Tyrode group and 54.8% (69/126) inthe mechanical zona drilling group. Difference of the survival rates was statisticallysignificant between mechanical drilling and other biopsy groups 1-2 (p< 0.001). It wasobvious that all of the zona drilling methods effected cryosurvival (p< 0.001).From the present study it can be concluded that, survival of human embryos afterblastomere removal and subsequent cryopreservation is severely reduced.Compared with other methods, the mechanical zona drilling procedure gives theembryos the best opportunity to survive after cryopreservation.