Streptococcus mutans ve streptococcus sobrinus biyofilmlerinde üç farklı fluorid verniğinin fluorid konsantrasyonlarının ve antibakteriyel etkilerinin incelenmesi
The examination of the antibacterial effects and fluoride concentrations of three different dental varnishes in streptococcus mutans and streptococcus sobrinus biofilms.
  1. Tez No: 193853
  2. Yazar: ARZU PINAR ERDEM
  3. Danışmanlar: PROF. ELİF SEPET
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Biyofilm, antibacterial effect, fluoride, S.mutans, S.sobrinus
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETErdem Pınar A. Streptococcus mutans ve Streptococcus sobrinus biyofilmlerinde üçfarklı fluorid verniğinin fluorid konsantrasyonlarının ve antibakteriyel etkilerinin incelenmesi.stanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Pedodonti ABD. Doktora Tezi. stanbul.2006.Dental biyofilm diş çürüklerinin ve periodontal hastalıkların gelişiminde önemli roloynamaktadır. Bu çalışmanın amacı, Streptococcus mutans ve Streptococcus sobrinusbiyofilmlerinde üç farklı fluorid verniğinin fluorid konsantrasyonları ve antibakteriyel etkileriaçısından karşılaştırmalı olarak incelenmesidir.Standart akrilik diskler hazırlanarak 4 gruba ayrılmıştır; 1. gruba Fluor Protector,2.gruba Bifluorid 12, 3. gruba ise Fluor Protector ve Cervitec 1:1 oranında karıştırılarakuygulanmış, vernik uygulanmayan 4. grup ise kontrol grubu olarak kabul edilmiştir. Deneygruplarında 24, 48 saatlik ve 5 günlük S.mutans ve S.sobrinus biyofilmi oluşturulup canlıbakteri sayısı ve fluorid konsantrasyonu incelenmiştir. veS.mutans S.sobrinusbiyofilmlerinde, tüm gruplarda, canlı bakteri sayısında, 24 saat ve 5 günlük değerler arasındaanlamlı bir artış saptanmıştır. Her iki biyofilmde de en iyi antibakteriyel etki 24.saatte FluorProtector ve Fluor Protector+Cervitec gruplarında görülmüştür. Kullanılan dental verniklerincanlı bakteri sayısını S.sobrinus biyofilminde S.mutans biyofilmine göre anlamlı derecededaha fazla azalttığı saptanmıştır. Deney gruplarında her iki biyofilmde de fluoridkonsantrasyonları ilk 24 saatte en yüksek oranda saptanmış; 5.günde anlamlı olarakazalmıştır. Her iki biyofilmde de tüm gruplarda fluorid konsantrasyonu ve antibakteriyel etkiarasında negatif korelasyon saptanmıştır. Fluorid konsantrasyonunun en yüksek olaraksaptandığı Bifluorid 12 grubunda canlı bakteri sayısının diğer gruplardan yüksek olduğugörülmüştür. Sonuç olarak, Fluor Protector+Cervitec verniği S.mutans ve S.sobrinusbiyofilmlerinde diğer verniklerle karşılaştırıldığında daha uzun süreli antibakteriyel etkigöstermiştir.Anahtar Kelimeler : Biyofilm, antibakteriyel etki, fluorid, S.mutans, S.sobrinus, dentalverniklerstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştirma Projeleri Birimi tarafından T-Bu çalışma535/21102004 nolu proje olarak desteklemiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTErdem Pınar A. The examination of the antibacterial effects and fluorideconcentrations of three different dental varnishes in andStreptococcus mutansbiofilms. Istanbul University, Institute of Health Science,Streptococcus sobrinusDepartment of Pedodontics. Doctorate Thesis. Istanbul. 2006.Dental biofilm plays an important role on progression of tooth decay and periodontaldiseases. The aim of this study is to compare the antibacterial effects and fluorideconcentrations of three different dental varnishes in andStreptococcus mutansStreptococcus sobrinus biofilms. Standard acrylic discs were prepared and divided into 4groups . Fluor Protector, Bifluorid 12, Fluor Protector+Cervitec (1:1) were applied onto thedisc surfaces and untreated discs served as controls. In the study groups, biofilms of S.mutansand S.sobrinus were formed after 24 h, 48 h and 5 days. The fluoride concentrations andviable counts of S.mutans and S.sobrinus were investigated. In all study groups, the increasein viable counts of S.mutans and S.sobrinus was statistically significant between 24 h and 5days. In both biofilms, the highest antibacterial efficiency was detected in Fluor Protector andFluor Protector+Cervitec groups at 24 h. All dental varnishes significantly reduced the viablecounts of S.sobrinus more than S.mutans. For all groups, the amount of fluoride released wasat its highest level during the first 24 h, followed by a significant decrease in 5 days. Anegative correlation was detected between the fluoride concentrations and antibacterial effectsof study groups in both biofilms. Despite high fluoride release, the highest numbers of viablecounts of S.mutans and S.sobrinus were detected in Bifluoride 12 group. In conclusion, FluorProtector+Cervitec varnish showed prolonged antibacterial effect in S.mutans and S.sobrinusbiofilms compared with other varnishes.