Teknezyum 99m dimerkaptosüksinik asid spect görüntülerinde uygulanan filtrelenmiş geri projeksiyon ve iterativ rekonstrüksiyon yöntemlerinin görüntü kalitesi üzerine etkilerinin belirlenmesi
Determination of filtered back projection and iterative reconstruction algoritms effect on image quality in technetium-99m dimercaptosuccinic acid renal spect
  1. Tez No: 193895
  2. Yazar: DENİZ BEDEL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. GÜLAY DURMUŞ-ALTUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: yapılandırma, Tc-99m DMSA, kidney, scintigraphy, SPECT, reconstruction
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Nükleer Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZETDimerkaptosüksinik asid böbrek sintigrafisi, çocuk ve yetişkinlerde böbrekparankiminin değerlendirilmesinde yaygın olarak kabul edilen referans yöntemdir. Planarteknikte alınan iki boyutlu görüntülerle böbrek korteksi değerlendirilir. Son çalışmalarda,böbreklerdeki lokalize patolojilerin belirlenmesinde SPECT çalışmasının duyarlılığının dahayüksek olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada, 360° ve posteriyor 180° dimerkaptosüksinikasid SPECT görüntüleri elde edilerek, filtrelenmiş geri projeksiyon ve iterativ yenidenyapılandırma yöntemleriyle işlemlenmiştir. Her iki görüntüleme ve yeniden yapılandırmateknikleri birbiriyle karşılaştırılarak görüntü kalitesi ve lezyon saptanması üzerindekietkilerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Çalışma grubuna bir yıllık süreçte Tc-99m dimerkaptosüksinik asid ile planar veSPECT böbrek görüntülemesi yapılan 37 hasta (3 erkek, 34 kadın, ortalama yaş: 20±15 yıl)dahil edildi. Hastalar yaşlarına göre çocuk (grup A, n=23, ortalama yaş: 9±2 yıl) ve erişkin(grup B, n=14, ortalama yaş: 38±9 yıl) hasta olmak üzere iki alt gruba ayrıldı. Hastalar ayrıcaTc-99m dimerkaptosüksinik asid sintigrafisi sonucuna göre normal (n=19) ve patolojik (n=18)olmak üzere iki gruba ayrıldı ve normal grupta yer alanların görüntüleri, farklı işlemlemetekniklerinin görüntü kalitesinin karşılaştırılmasında kullanıldı.SPECT180İR tekniği hem görsel değerlendirmede hem de lezyon saptanmasındaplanar teknikle en uyumlu sonuçları vermiştir (κ=0.57, p=0.001, r=0.70, p=0.0001). Görüntükontrastı 180° SPECT görüntülerinde, 360° SPECT görüntülerinden daha yüksekbulunmuştur. SPECT360FBP en fazla yalancı pozitif sonuç veren yöntemdir. HemSPECT180İR hem de SPECT180FBP ile planar görüntülemeden daha fazla sayıda defektsaptanmıştır. SPECT180İR'nin defekt saptama gücü SPECT180FBP ile benzerdi, ancakgörüntü kalitesi göreceli olarak daha iyiydi.Tc-99m DMSA, böbrek, sintigrafi, SPECT, yeniden
Özet (Çeviri)
DETERMINATION OF FILTERED BACK PROJECTION ANDITERATIVE RECONSTRUCTION ALGORITMS EFFECT ON IMAGEQUALITY IN TECHNETIUM-99m DIMERCAPTOSUCCINIC ACIDRENAL SPECTSUMMARYDimercaptosuccinic acid renal scintigraphy is the most commonly accepted reliableimaging technique for evaluation of renal paranchima in both children and adults. Thetraditional planar technique provides adequate two dimensional imaging of the renal cortex.Recent reports suggested that compared to planar imaging, SPECT has higher sensitivity forthe detection of focal abnormalities in the kidneys. In this study, posterior 180° and 360°dimercaptosuccinic acid SPECT images were obtained. SPECT images were reconstructedwith filtred back-projection and iterative algoritms. The aim of this study was determine theeffect of filtred back projection and iterative reconstruction algoritms on image quality andlesion detection in both acquisitions.Thirty seven consequtive patients (3 men, 34 women, mean age: 20±15 years)examined with Tc-99m dimercaptosuccinic acid imaging in both planar and SPECTacquisitions during the one year were included in this study. Study group were divided intotwo subgroup according to the age of patients: Grup A as child patients (younger than 18years-old, n=23, mean age: 9±2 years) and Grup B as adult patients (older or equal 18 years-old, n=14, mean ages: 38±9 years). Patients were divided into other two subgrups based onthe results of planar dimercaptosuccinic acid images, normal (n=19) and pathologic(n=18).The images of the normal planar dimercaptosuccinic acid group were used for theevaluation of the image qualities of our reconstruction methods. SPECT180IR tecniqueshowed the most similarity with planar imaging on both visual evaluation and lesion areadetection (κ=0.57, p=0.001, r=0.70, p=0.0001 respectively). The posterior 180° DMSASPECT has higher lesion contrast in comparison with 360° acquisition. SPECT360FBP failedto determine many of the cortical defects, and its had the most frequent false positive results.Both SPECT180İR and SPECT180FBP significantly detected more of the renal defects thanplanar imaging. The sensibilty of posterior SPECT180İR in the detection of renal defects wasequal to SPECT180FBP, but its visual image quality was better.