Ratlarda oluşturulan depresyonda venlafaksin tedavisinin hipokampüs beyin kaynaklı büyüme faktörü üzerine etkisi
Effect of venlafaxine treatment on hippocampus brain derived neurotrophic factor in rats with experimentaldepression model
- Tez No: 193920
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. İBRAHİM EREN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Psikiyatri, Biochemistry, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Depresyon, BDNF, venlafaksin, hipokampüs, nöroplasti37, Depression, BDNF, venlafaxin, hippocampus, neuroplasty38
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZETAntidepresan ilaçlar 40 yıldan daha uzun süredir kullanılıyor olmalarınarağmen etki mekanizmaları hala çok az biliniyor. Şu anda antidepresanların temelbiyokimyasal etkilerini serotonin ve noradrenalinin intrasinaptik konsantrasyonlarınıetkileyerek gösterdiğine inanılmaktadır. Son zamanlarda depresyon hastalarındahipokampüs başta olmak üzere beyin yapılarında görülen yapısal anormallikler ve buanormalliklerin tedavi ile düzelmesi major depresif bozukluğun yapısal plastisitede vehücresel esneklikte azalmayla ilgili olabileceğini ve antidepresan tedavilerinin bubozuklukları düzelterek işe yarayabileceğini göstermektedir. BDNF nörogenezi arttırır,nöron ölümlerinin önlenmesinde önemli rol oynar ve erişkin beyninde iskemi ve travmagibi stresli olaylar süresince nöronların yaşamlarının devam etmesine katkıda bulunur.Biz bu araştırmada kronik hafif stres modeli ile depresyon oluşturduğumuz ratlarınhipokampüslerinde BDNF düzeyi ve venlafaksin tedavisinin BDNF üzerine etkisiniaraştırmayı amaçladık.Bu çalışmada ağırlıkları 200±15 gram olan 8 haftalık Wistars Albino cinsi 30adet erkek rat kullanıldı. Ratlar 1. grup KHS ile birlikte venlafaksin(20 mg/kg) (n=10),2. grup KHS ile birlikte plasebo (n=10), 3 grup plasebo (n=10) almak üzere toplam 3gruba ayrıldı.Ratlarda depresyon modeli olarak 4 hafta süreyle ?Kronik Hafif Stres?(KHS)modeli kullanıldı. Kronik hafif stres (KHS) prosedürünün hayvanlarda antidepresan etkibaşlangıcını çalışmak için uygun model olduğu düşünülmüştür Sükroz tercih testi KHSmodeli başlamadan önce ve daha sonra haftada bir kez uygulandı ve ratların ağırlıklarıgünlük olarak takip edildi. 4 haftalık süre sonunda hipokampüs dokusu çıkarılarakELİZA yöntemiyle hipokampüs BDNF düzeylerine bakıldı. Hastalardan elde edilenverilerin grup içi ve gruplararası karşılaştırılmalarında SPSS istatistik programı(13.Versiyon) kullanıldı.Rat hipokampüs BDNF düzeylerinin ölçülmesi sonucunda, depresyon olangrubun BDNF düzeyleri kontrol grubundan anlamlı olarak daha düşük bulundu.Çalışmamızda venlafaksin alan grupta hipokampal BDNF düzeyleri kontrol grubu ilebenzer, depresyon olan gruptan istatistiksel anlamlılığı sınırda olmak üzere yüksekti.36Bu bulgular nöral plastisitede önemli rolü olan BDNF'nin depresyonpatofizyolojisinde rol oynadığını, venlafaksinin depresyonda oluşan BDNF azalmasınıengellediğini göstermektedir. Bu çalışmalar depresyonla ilişkili nörotrofik hipotezingeçerliliğini ileri yönde test etmek için önemlidir. Nörotrofik faktörlerin arttırılmasıdepresyondan kaynaklanan atrofi ve hücre kaybını durdurabilir ve tersine döndürebilirve böylece antidepresan tedavinin etkilerine katkıda bulunabilir. Aynı zamandadepresyon tedavisinin, depresyonun uzun süreli komplikasyonlarını önlediği görüşünede destek sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARYAlthough antidepressive agents have been used for over 40 years, little isknown about the effect mechanism. It is now believed that antidepressant drugs exhibittheir biochemical effects thorough some atypic intrasynaptic mediators like serotoninand noradrenaline. Recently, structural abnormalitis observed in hippocampus and otherbrain regions of the patients with depression and their recovery with treatment suggestthat major depressive disorder can be associated with structural plasticity and decrasedflexibility of neuronal cells and antidepressive treatment can be effective in correctingthese disorders. BDNF increases neurogenesis, plays an important role in preventingneuron loss and contribute to the vitality of neuron cells during ischemia or trauma inadult brain. In this study, we aimed to investigate the BDNF level and effect ofvenlafaxine treatment of BDNF in hippocampus of rats with chronic stress-induced depression. 30 eight-weeks old male rats weighing 200±15 grams wereincluded in this study. The rats were seperated into three groups as follows: Chronicmild stress plus venlafaxin (20 mg/kg) (n=10), Chronic mild stress plus placebo (n=10)and placebo (n=10) groups.“Chronic Mild Stress (CMS)”model was used as adepression model in rats for 4 weeks. It has been considered that CMS procedure is asuitable model to investigate the initial period of antidepressive effect in animals.Sucrose preference test was performed before and after CMS model application once aweek and rat weights were measured daily. at the end of the 4 weeks' period,hippocampus tissues were extracted and BDNF levels were measured via using ELISAassay. In statistical analysis of the established data between and in groups, SPSS forWindows v.13.0 software was used. The mean hippocampal BDNF level wassignificantly lower in depressive group, when compared with the controls. Whereas invenlafaxin given group, the hippocampal BDNF levels were similiar to that of thecontrols and slightly higher than the depressive group. These evidence suggest thatBDNF, which has an important role in neural plasticity, involves in the pathogenesis ofdepression and also venlafaxin prevents BDNF decrement occured during depression.These studies are important to test further the validity of neurotrophic hypothesis relatedwith depression. Increment of neurotrophic factors can stop and reverse the atrophy andcall loss caused by depression and therefore, can contribute to the effectiveness ofantidepressive treatment. This condition also support the fact that antidepressivetreatment avoids the long-term complications of depression.