Moeksipril hidroklorür içeren farmasötik preparatlarda etkin madde miktar tayini için spektrofotometrik yöntemler
Determination of moexpril hydrochloride in pharmaceutical dosage forms by using spectrophotometric methods
  1. Tez No: 194033
  2. Yazar: TOLGA AVŞAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NEVİN ERK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Moeksipril Hidroklorür, Hidroklorotiyazit, Birinci türevspektrofotometri, Spektrum oranları birinci türevspektrofotometri.52, Moexipril Hydrochloride, Hydrochlorotiazide, first derivativespectrophotometry, first derivative spectrum ratiosspectrophotometry53
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
5. ÖZETMoeksipril Hidroklorür içeren farmasötik preparatlarda etkinmadde miktar tayini için spektrofotometrik yöntemler.Bu dönem ödevi kapsamında antihipertansif etkili bir ilaç olan MoeksiprilHidroklorür içeren preparatlar için spektrofotometrik analiz yöntemleriönerilmiştir. Proje içerisinde Moeksipril Hidroklorür' ü tek başına içerenpreparatlar için etkin maddenin miktar tayini için birinci türev spektrofotometrigeliştirilmiştir. Moeksipril Hidroklorür' ü tek başına içeren preparatlarauygulanmıştır.Ayrıca Moeksipril Hidroklorür ve Hidroklorotiayazit içeren iki etkin maddelisentetik karışımlarda etkin maddelerin aynı anda karışımları içinde birinci türevve spektrum orantıları birinci türev UV spektrofotometrik yöntemlergeliştirilmiştir.Bu yöntemler kolay, basit, ekonomik ve hızlı oluşu, ön analiz işlemigerektirmemesi, tekrarlanabilen sonuçlar vermesi nedeniyle etkin maddelerin rutinanalizlerine uygun olduğu gösterilmiştir.Moeksipril hidroklorür ve Hidroklorotiyazit ikili karışım preparatınıbulamadığımız için geliştirilen yöntemler farmasötik formulasyonauygulanamamıştır. Daha ileriki zaman içerisinde farmasötik preparata ulaşılıpetkin maddelerin aynı anda miktar tayinleri yapılacaktır.
Özet (Çeviri)
6. SUMMARYDetermination of Moexpril hydrochloride in pharmaceuticaldosage forms by using spectrophotometric methods.Within this term project, ways of analysis are offered for the preparation includingMoexpril Hydrochloride which is an antihypertansive affecting medicine. In theproject, ?First derivative Spectrophotometry technique has been developed forthe amount determination of the active material for the preparation that includeonly Moexpril Hydrochloride itself and this is applied to the preparation thatinclude only Moexpril Hydrochloride it self.Additionaly, first derivative spectrum ratios and first derivativespectrophotometric techniques are developed for the synthetic mixtures thatinclude two active materials which are Moexpril Hydrochloride andHydrochlorotiazide.These techniques as being simple,easy and fast, without requiring pre-analysis procedures and giving reproducable results, are shown to be suitable forthe routine analysis.This techniques could not be applied to the pharmaceutical formulationbecause we could not find Moexipril Hydrochloride and Hydrochlorotiazidemixture preparation.