Çocuklarda klinik çalışma izni alınma zamanının ebeveyn anksiyetesine etkisi
Informed consent for an anesthesia study in the magnetic resonance unit: how does timing effect parental anxiety levels?
  1. Tez No: 194118
  2. Yazar: BEYHAN GÜNER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÜLKÜ AYPAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgilendirme ve onam, pediyatrik anestezi, ebeveynanksiyetesi, MRIii, Informed consent, pediatric anesthesia, parental anxiety, MRIiii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZETGüner B. Manyetik Rezonans Ünite'sinde Bir Anestezi Çalışmasına Katılmasıİstenen Çocukların Ebeveynlerinden İzin Alınma Zamanının EbeveynAnksiyetesine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji veReanimasyon Uzmanlık Tezi. Ankara, 2006.Bu çalışmanın amacı, anestezi altında MRI yapılan çocuk hastaların ebeveynlerindenbir klinik anestezi çalışmasına katılmaları için çocukları adına onay alma zamanınınebeveyn anksiyetesini etkileme düzeyini araştırmaktır. Çalışmayı onaylama/reddetme sebepleri de araştırılmıştır. Etik kurul izni alındıktan sonra anestezi altındaMRI çekilecek olan 180 çocuk hastanın ebeveynleri üç gruba ayrılmıştır. Grup K(Kontrol grubu), çocuklarının bir klinik anestezi çalışmasına katılması istenmeyenebeveynlerden, Grup R (Randevu grubu), randevu günü çocuklarının bir klinikanestezi çalışmasına onay vermeleri istenen ebeveynlerden, Grup M (MRI grubu),MRI yapıldığı gün çocuklarının bir klinik anestezi çalışmasına katılması için onayvermesi istenen ebeveynlerden oluşmaktadır. Randevu günü tüm ebeveynlere biranket ve Sürekli ve Durumluk Kaygı Envanteri uygulanmıştır. MRI çekimi sırasındaebveynlerden tekrar Durumluk Kaygı Envanteri anketini ve Beck Anksiyete Ölçeğinidoldurmaları istenmiştir. Çalışmaya 97 anne ve 97 baba olmak üzere toplam 194ebeveyn katılmıştır. Annelerin kaygılarının babalara göre yüksekliği anlamlıbulunmuştur. Anestezi uygulaması ve çocukların aç kalması da tetkik sonucu kadaranksiyete yaratmıştır. Ebeveynler, çocuklarının klinik çalışmaya katılmasına ?tıbbibakımın en iyisini almak? için onay vermekle beraber, ?çocuğun sağlığını tehlikeyeatma korkusu? reddetme sebebi olabilmektedir. Grup R'de, MRI tetkiki sırasındayapılan Durumluk Kaygı Envanteri puanının yüksekliği diğer gruplara göreanlamlıdır. Bu bulgu verilen bilginin yetersiz olduğunu veya çalışma amaçlarınınyeterince açık ve inandırıcı olarak anlatılmadığını düşündürmektedir. Bu çalışmayla,hastaların çalışmalardan zarar görme endişesini azaltacak şekilde uygun yer, zamanve içerikte bilgilendirme yollarının bulunması gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTGüner B. Informed Consent for an Anesthesia Study in the Magnetic ResonanceUnit: How Does Timing Effect Parental Anxiety Levels? Hacettepe UniversityDepartment of Anesthesia, October 2006A study was designed aiming to demonstrate the effects of timing of informedconsent on the anxiety levels of parents whose children were invited to take part inan anesthesia study in the MRI unit. Factors contributing to consent and refusalwould also be evaluated. Following ethical committee approval, parents of 180children were randomized into three groups: Group K( control group), consisted ofparents whose children were scanned under anesthesia, but not asked to participate inthe study; Group R (appointment group), of parents who were asked to give informedconsent for the study on the day of appointment; Group M (MRI group), of parentswho were asked to give consent on the day of scan. All parents were asked tocomplete a survey plus the State-Trait Anxiety Inventory on the day of appointment.They were asked to complete the Beck Anxiety Scale and repeat Trait AnxietyInventory on the day of MRI.194 parents (97 mothers, 97 fathers) were entered into the study. Mothers had higheranxiety levels; the need for anesthesia and pre-scan fasting were contributing factors.Parents said they gave consent to assure their child would receive `highest standardof care? and would refrain from consenting for fear of `their child getting hurt?.Parents who were informed on the day of appointment had higher state anxiety levelson the day of MRI scan. We think this reflects the inability of parents to processinformation and display emotional reaction at the last minute, rather than earlyinformation causing more anxiety.We conclude that informed consent should be adapted to time, place, targetpopulation, and further studies are needed which focus on these issues.