Yoğun bakım ünitesinde tedavi gören hastaların refakatçilerinin gereksinimlerinin saptanması
Identification of the needs of the accompaniers of those treated in the intensive care unit
  1. Tez No: 194333
  2. Yazar: PINAR TEKİNSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMET KARATAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Intensive Care Unit, Accompaniers, Needs, Nursing
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
IVYO UN BAKIM ÜN TES NDE TEDAV GÖREN HASTALARIN REFAKATÇ LER N NGEREKS N MLER N N SAPTANMASIÖZETAra tırma, Yo un Bakim Ünitesinde (YBÜ) tedavi gören hasta refakatçilerinin gereksinimlerininsaptanması amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmı tır.Ara tırmanın örneklemini; Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastaneleri yo un bakım ünitelerindetedavi gören 275 hasta refakatçisi olu turmaktadır. Çalı maya 01.09 2004-18.04.2005 tarihleriarasında YBÜ tedavi gören hastaların refakatçilerinden 18 ya ve üzerinde olan ve hastanınYBÜ'ne yatı ından itibaren ilk 24 saat geçmi olan refakatçiler alınmı tır. Veriler; YBÜ'de tedavigören hasta refakatçilerinin tanıtıcı özelliklerine yönelik hazırlanan anket formu ve Molter (1979)tarafından geli tirilen, Ünver tarafından Türk toplumunda geçerlik- güvenirlik çalı ması yapılmıolan ?Yo un Bakım Ünitesi Aile Gereksinim Envanteri? aracılı ıyla hasta refakatçileri ile yüzyüzegörü ülerek toplanmı tır. statistiksel de erlendirmede ki-kare testi kullanılmı tır.Hasta refakatçilerinin aile içinde problem ya adı ı bunların korku ve endi e ya anma (%99.9)üzüntü-gerginlik (%76), hastalık nedeniyle suçluluk duyma (%26.5), aile ili kilerinde bozulma(%6) eklinde ya andı ı bulunmu tur. Refakatçilerin hastanede bulundukları süre içerisinde uyku,yeme-içme, temizlik gibi temel gereksinimlerini kar ılamakta problem ya adı ı saptanmı tır.Refakatçilerin hekimden bilgi, hem ireden hastaya iyi bakım vermeleri, danı ma ünitesindeki sa lıkpersonelinden anlayı lı ve güler yüzlü olmaları, hastane idaresinden bekleme salonlarının daha rahatolmasını istedikleri saptanmı tır. Refakatçilerin % 94.1'inin hastanede hastalarını beklerken me gulolabilecekleri özellikle tıbbi bilgilerin yer aldı ı bir kütüphanenin olmasını istedikleri görülmü tür.Güven ve bilgi gereksinimlerinin kar ılanmasını refakatçiler önemli olarak ifade ederken, destek,yakınlık ve rahatlık gereksinimini daha az önemli bulduklarını belirtmi lerdir.
Özet (Çeviri)
VABSTRACTIDENTIFICATION OF THE NEEDS OF THE ACCOMPANIERS OF THOSETREATED IN THE INTENSIVE CARE UNITThis research has been conducted as a descriptive study so as to identify the needs of thosetreated in the intensive care unit. 275 accompaniers, who attend patients in the ICUs in thehospitals of medical faculty at Erciyes University, constitute the test sample of the research.In the study, the accompaniers who have spent at least 24 hours in the ICU and who are 18year-old and above, and the accompaniers of the patients treated in ICU between01.09.2004-18.04.2004 are included in the sample group.The data were collected by a vis-a-vis interview, using ICU Family Need Inventory whichwas developed by Molter and whose validity-reliability was tested in the Turkish society byÜnver, and also the questionnaire aimed to define the informative features of theaccompaniers in ICU. Chi-square test was used for within the statistical assessment.The accompaniers were found to have parental problems, most of which were stress,deterioration of familial relationships, fear and anxiety and the feeling of guilt as aconsequence of the illness. They have also been found to have problems in their basicneeds such as sleeping, eating and hygiene. The accompaniers, in addition, were reported toask for information from the physicians, a better care by nurses, a better understanding andcheerful personnel in the information desk, and finally more comfortable facilities in thewaiting rooms from the hospital management 94.1 % of the accompaniers demand amedical library in which they could enjoy their free time while waiting for their patients.The accompaniers expressed the importance of confidence and information, while definingsupport, friendliness and comfort as secondary. The points among women for security,support, friendliness and requirements were above the average when compared to men. It isfound that there is direct proportion between educational status and confidence and theneed for information. According to the results of the survey, the accompaniers were foundto have anxiety and sorrow, and to ignore meeting their basic vital requirements. In order toovercome the potential problems of the accompaniers, we suggest the hospital staff giveeducation-counseling service and the family know and form the supportive materials