Hatay ve çevresinde sığır, koyun ve keçilerde görülen göz hastalıklarının insidansı
Incidences of ocular diseases observed in the cattle, sheep and goats in hatay and its vicinity
  1. Tez No: 194352
  2. Yazar: CAFER TAYER İŞLER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SAİT BULUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Ocular Diseases, Cattle, Sheep, Goat, Hatay
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi (Veterinerlik) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
HATAY VE ÇEVRES NDEK SIĞIR, KOYUN, VE KEÇ LERDE GÖRÜLENGÖZ HASTALIKLARI NS DANSIBu çalışmada Hatay ve çevresindeki sığır, koyun, ve keçilerde görülen göz hastalıklarıinsidans yönünden araştırılarak, hayvancılık sektöründeki önemi ve ekonomik etkilerininortaya konulması amaçlandı. Bu amaçla 9906 sığır, 2549 koyun ve 1418 keçi kullanıldı.Sığırların 1012'inde 14, koyunların 204'ü ile keçilerin 58'inde 6 farklı göz problemisaptandı. Sığırlardan 219'u holştayn, 302'si montafon, 201'i simental, 164'ü melez, 107'siyerli, 14'ü jersey ve 5'i ise şarole ırkına aitti. Göz hastalıklarının görülme insidansı açısındanırklar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulundu (P0,05 ) bulunmadı.Sonuç olarak bu çalışmada elde edilen bulgulardan göz hastalıklarının Hatay yöresisığırlarında yaygın olduğu, özellikle IBK gibi hastalıkların önemli ekonomik kayıplara nedenolduğu fakat bu hastalıklardan çoğunun saha koşullarında sağaltımlarının mümkün olduğugörüldü.Anahtar Sözcük: Göz hastalıkları, Sığır, Koyun, Keçi, Hatay.
Özet (Çeviri)
INC DENCES OF OCULAR D SEASES OBSERVED IN THE CATTLE,SHEEP AND GOATS IN HATAY AND ITS V C N TYIn this study, it was aimed to highlight the importance and economic impacts of theocular diseases on the animal institutions by investigating their incidences in the cattle, sheepand goats bred in Hatay and its vicinity. For this purpose, 9906 cattle, 2549 sheep and 1418goats were used. Fourteen different ocular diseases from 1012 cattle, 6 different diseases from204 sheep and 58 goats were detected. Of the cattle, 219 were holstein, 302 swiss-brown, 201simental, 164 cross-bred, 107 native, 14 jersey and 5 charolais. It was found a statisticallysignificant difference (P0,05 )were found between them.In conclusion, this study revealed that ophthalmic diseases were widespread in Hatayregion, the disease like BK appeared a great loss to economy but the majority of thesediseases were found as treatable in field conditions.