Lomber disk hernisi nedeniyle cerrahi girişim uygulanan hastaların taburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimleri
Patients' needs for information at the stage of discharge after being exposed to a surgical operation due to lomber disc hernia
- Tez No: 194392
- Danışmanlar: PROF. DR. FETHİYE ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nöroşirürji, Nursing, Neurosurgery
- Anahtar Kelimeler: LDH ameliyatı, ameliyat sonrası dönemde hemşirelik bakımı, taburculuk eğitimi, bilgi gereksinimi, LDH operation, post operative nursing care, discharge training, need forinformation
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Araştırma Lomber Disk Hernisi nedeniyle cerrahi girişim uygulanan hastalarıntaburculuk aşamasındaki bilgi gereksinimlerinin saptanması amacıyla tanımlayıcı vekesitsel olarak yapılmıştır. Araştırma, 16.6.2004 tarihinden itibaren toplam 9 ayHacettepe Üniversitesi Erişkin Hastanesi, Numune Araştırma ve UygulamaHastanesi ve Sosyal Sigortalar Kurumu Dışkapı Hastanesi Beyin CerrahisiKlinikleri'nde LDH nedeniyle ameliyat olan 100 hasta üzerinde uygulanmıştır. Veritoplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan soru kağıdı kullanılmıştır.Veriler araştırmacı tarafından hastalarla görüşülerek toplanmıştır. Verilerindeğerlendirilmesinde yüzdelik hesapları ve ki kare önemlilik testleri kullanılmıştır.Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; hastaların taburculuk aşamasında evdebakımlarına yönelik yeterli bilgi almadığı ve evde bakımlarına ilişkin bir çok konudabilgi gereksinimlerinin bulunduğu ayrıca hemşirelerin taburculuk eğitiminde çok azyer aldığı görülmüştür. Hemşirelerin taburculuk eğitimindeki rollerini etkin birşekilde yerine getirebilmeleri için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
A descriptive and cross-sectionalresearch was carried out in order to determine patients? needs for information at thestage of discharge after being exposed to a surgical operation due to Lomber DiscHernia. The study was applied to 100 patients having a surgical operation due toLDH in Hacettepe University Adult Hospital, Numune Research and ApplicationHospital and Social Security Institution Dışkapı Hospital Brain Surgery Clinics for 9months since 16.06.2004. As a data collection instrument, a question paper wasused which was prepared by the researcher herself. The data were collected by theresearcher through the interviews with patients, and evaluated by the use ofPercentage calculations, Chi-square Significance Tests. According to the resultsobtained from the research, it was found that patients at the stage of discharge werenot given sufficient information about home care, therefore, were in the need ofinformation about several issues related to their home care and that nurses rarelyinvolved in discharge training. Suggestions were made about how nurses could fulfilltheir roles in discharge training effectively.