Çocukluk ve puberte çağında periodontal durum ve ağız kokusunun değerlendirilmesi
Evaluation of oral malodor and periodontal condition in childhood and puberty
- Tez No: 194446
 - Danışmanlar: PROF.DR. ELİF ÜNSAL
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
 - Anahtar Kelimeler: Halitosis, VSC, Çocukluk çağı, puberte, PSR, TCI, oral hijyen, sosyo-ekonomik durum, DMFT, Halitosis, VSC, childhood, puberty, PSR, TCI, oral hygeine, socioeconomicalstatus, DMFT
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Ankara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 155
Özet
ÖZETÇocukluk ve Puberte Çağında Periodontal Durum ve Ağız KokusununDeğerlendirilmesiAbdullah Tuncer KARAMANBu çalışmanın amacı sosyo-ekonomik olarak farklı düzeydeki ilköğretim okullarında öğrenimgörmekte olan çocukluk ve puberte çağındaki öğrencilerde halitosis ile periodontal ve dentalparametreler arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir.Halitosis toplumda çok sık rastlanılan bir durumdur. Bu konu literatürde erişkinpopulasyonunda sıkça araştırılmış olmasına rağmen çocuklarda halitosis yeterincearaştırılmamıştır. Çalışmamız Ankara iline bağlı, sosyo-ekonomik seviye olarak sırasıyla üstdüzeyden alt düzeye olmak üzere Çankaya ilçesinde Büyük Kolej, Yenimahalle ilçesindeOsman Ülkümen ve Haymana ilçesinde stiklal lköğretim Okullarında yürütülmüştür.Muayene edilecek çocuklar 2.,3.,5. ve 6. sınıflardan seçilerek 8, 9+10, 11 ve 12+ yaş gruplarıoluşturulmuştur. Muayene edilen 620 çocukta fırçalama alışkanlıkları, Halimeter® ile yapılanVSC ölçümleri, PSR ve TCI skorları ve dmft/DMFT değerleri kaydedilmiştir.Çalışmaya dahil edilen 620 çocuğun % 66,5`inde ağız kokusuna rastlanmıştır.Araştırma grubunun % 63,4`ü dişlerini fırçalamazken, % 47,6`sın da periodontal problemolmadığı saptanmıştır. Dil kaplaması olmayan bireylerin oranı ise % 9`dur. çalışma grubunundmft/DMFT değeri ise 3,87`dir. VSC ölçüm değerleri ile fırçalama alışkanlıkları, PSR, TCIskorları ve dmft/DMFT arasında ilişki gözlemlenirken, cinsiyet ve yaş ile VSC değerleriarasında ilişki gözlenmemiştir. Yine sosyo-ekonomik düzey ile ağız kokusu arasında anlamlıilişki ortaya çıkmıştır.Sonuçta VSC ölçüm değerleri üzerine en önemli etkinin dil kaplaması tarafındanolduğu gözlenmektedir. Bununla birlikte, fırçalama alışkanlıkları, periodontal durum ve dişçürükleri ile ağız kokusu arasında anlamlı ilişki bulunmaktadır. Öğrencilere yönelik ağızsağlığı eğitiminin dil temizliği eğitimini içerecek şekilde okullarda daha etkili ve yoğunolarak verilmesi ve mevcut dental problemlerin tedavisi ile ağız kokusunun görülme sıklığınınazaltılabileceği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
SUMMARYEvaluation of Oral Malodor and Periodontal Condition in Childhood and PubertyAbdullah Tuncer KARAMANThe aim of this study is to evaluate the relation between periodontal and dental parametersand oral malodor in students within chilhood or puberty.Oral malodor (halitosis) is a frequently encountered problem in society. Altough thissubject has been studied often in literature with adults, it has not been evaluated on children.Our study population consisted three elementary schools in Ankara, of differentsocioeconomic levels, indicated from higher to lower: ?Büyük Kolej? in Çankaya, ?OsmanÜlkümen Elementary School? in Yenimahalle and ? stiklal Elementary School? in Haymana.Children included in the study were chosen from 2nd, 3rd, 5th and 6th grades and weregrouped into ages of 8, 9+10, 11 and 12. Throughout 620 children examined, brushing habits,VSC scores measured by Halimeter®, PSR and TCI scores, dmft/DMFT values wererecorded.Oral malodor was encountered in %66.5 of the population studied .The %63.4 of thestudy group was not brushing their teeth and in %47.6 had periodontal problems. In only %9of the children there were no tongue coating and dmft/DMFT score of the study group was3,87. There were significant relations between VSC and brushing habit, PSR, TCI scores anddmft/DMFT values where no relation was observed between age, gender and VSC scores.There there was a significant relation between socioeconomic level and oral malodor.Our results reveiled that the most efficient effect on VSC scores was evaluated astonque coating. In addition a strong correlation was found between brushing habit,periodontal state, caries and oral malodor. We came to a conclusion that the incidence of oralmalodor will be reduced in schools with effective and consistent oral health instructionsincluding tongue cleaning and providing dental , periodontal treatment .