Larinks skuamöz hücreli karsinomunda p53 ve p63 gen ekspresyonunun klinik ve histopatolojik parametreler ile ilişkisi
The relation of p53 and p63 gene expression with clinical and histopathological parameters in laryngeal squamous cell carcinomas
  1. Tez No: 194472
  2. Yazar: ŞİRİN BAŞPINAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ÖZDEN ÇANDIR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Patoloji, Pathology
  6. Anahtar Kelimeler: Larinks skuamöz hücreli karsinomu, p53, p63, immünohistokimya62, Laryngeal squamous cell carcinoma, p53, p63, immunohistochemistry63
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Patoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
ÖZETLarinks Skuamöz Hücreli Karsinomunda p53 ve p63 Gen Ekspresyonunun KlinikVe Histopatolojik Parametreler İle İlişkisiLarinks SHK'si baş ve boyun bölgesinde en sık izlenen malignitedir. LarinksSHK'li hastalarda sağ kalımın en anlamlı prognostik belirleyicisi metastatik servikallenf nodu varlığı veya yokluğudur. Histolojik grade, klinik evre, tümör boyutu velokalizasyonu, invazyon derinliği gibi olası prognostik belirleyiciler değerlendirilmiştirfakat hiçbirinin klinik olarak değeri kanıtlanmamıştır. Bu nedenle tümörün biyolojikdavranışını tanımakta yardımcı olabilecek yeni parametrelerin belirlenmesi önemlidir.Bu çalışmanın amacı larinks SHK'de klinikopatolojik parametreler ile p53 vep63 gen ekspresyonları arasında korelasyon olup olmadığını araştırmaktır. Çalışmamız1998-2005 yılları arasında Süleyman Demirel Üniversitesi Tıp Fakültesinde tanı alanve tedavi gören 43 larinks karsinomlu hastada gerçekleştirildi. Olguların %97,7'sindep53 ekspresyonu tespit edildi. p53 aşırı ekspresyonu ile histolojik grade ve vaskülerinvazyon arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanırken, klinik evre, tümörboyutu ve lokalizasyonu, lenf nodu metastazı ve kıkırdak invazyonu arasında anlamlıilişki saptanmadı. Olguların %100'ünde p63 ekspresyonu tespit edildi. p63 ekspresyonuile tümör boyutu ve lokalizasyonu, klinik evre, histolojik grade, sigara kullanımı,vasküler invazyon, metastatik lenf nodu varlığı ve kıkırdak invazyonu arasındaistatistiksel olarak anlamlı ilişki saptanmadı. p53 ve p63 ekspresyonları arasında daistatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadıBu bulgularla p53'ün ekspresyonunun larinks SHK'inde kötü prognoz hakkındafikir verebileceği sonucuna varılmıştır. p63 ekspresyonunun ise prognostikparametrelerle ilişkili olmadığı ancak bu tip lezyonların karsinogenezi hakkında fikirverebileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARYThe Relation of p53 and p63 Gene Expression With Clinical andHistopathological Parameters in Laryngeal Squamous Cell CarcinomasLaryngeal squamous cell carcinoma (LSCC) is the most common head and neckmalignancy. The most significant prognostic indicator of survival in patients with LSCCis the presence or absence of metastatic cervical nodes. In squamous cell carcinoma ofthe larynx, many factors have been evaluated as possible prognostic indicators, such ashistologic grade, clinical stage, size and location of tumor, depth of invasion, but nonehave proven to have any real clinical value. Therefore, it is important to define newprognostic indicators which may help to recognize the biological behaviour of thetumor.The aim of this study is to investigate whether there is a correlation between p53and p63 gen expression and the clinicopathological features in laryngeal squamous cellcarcinoma. Our study was performed on 43 patients with laryngeal squamous cellcarcinoma diagnosed and treated in Suleyman Demirel University Medical Facultybetween 1998 and 2005. p53 expression was detected in %97,7 of cases. Over-expression of p53 was significantly associated with the histologic grade and vascularinvasion but there was no statistically significant correlation with clinical stage, size andlocation of tumor, lymph node metastasis and cartilage involvement. p63 expressionwas detected in %100 of cases. There was no statistically significant correlationbetween expression of the p63 protein and the tumor size and location, clinical stage,histologic grade, cigarette consumption, vascular invasion, presence of metastaticlymph node and cartilage involvement. Also there was no statistically significantcorrelation between expression of the p63 protein and p53 protein.With these findings we have concluded that p53 expression in LSCC can predictpoor prognosis. Also it is considered that p63 expression is not related with prognosis,but it can give an idea about carcinogenesis of these lesions.