Kolo-rektal karsinomlarda β-katenin'in prognostik rolü
Prognostic role of β-catenin in colo-rectal cancer
  1. Tez No: 194473
  2. Yazar: KEMAL PEKER
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MAHMUT BAŞOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: β-catenin, p53, Colorectal Cancer
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
IVÖZETKolorektal karsinomlar (KK) gastrointestinal sistemin en çok rastlanantümörleridir. Erkeklerde rektum kanseri daha sık iken kadınlarda kolon kanseri daha sıkgörülür. KK'in etyolojisinde birçok faktör suçlanmaktadır. β-katenin, hücreler arasıadezyonda ve sinyal aktarımında rolü olan sitoplazmik bir proteindir. Biz buçalışmamızda, β-katenin yapısındaki mutasyonlarla KK arasındaki ilişkiyi araştırdık.Çalışmamızda Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi AnabilimDalında Ocak 1994-Aralık 2003 yılları arasında kolorektal kanser nedeniyle opereedilmiş olan 70 hastanın patolojik spesmenleri incelendi. Bu spesmenler (parafinizeedilmiş bloklarından), p53 ve β- katenin antikorları ile immünohistokimyasal olarakboyandı.TNM sınıflamasına göre tümör evresi, histolojik grade, lenfatik invazyon vetümör boyutu ile boyanan nukleus sayısı arasında değerlendirme yapıldı. İstatistikselolarak tümör agresifliği ile boyanan nukleus sayısı arasında önemli bir ilişki olduğunugördük. Bu durum her iki antikor için paralellik göstermekteydi.Sonuç olarak, β-katenin diğer prognostik faktörlerle birlikte (örneğin p53)değerlendirildiğinde, primer KK ve metastazlarının prognozunun değerlendirilmesindeönemli bir faktördür. Ancak halen pahalı bir antikor olması ve bu bulguların yeniçalışmalarla desteklemesi gerektiğinden rutin bir yöntem olarak kullanılmamaktadır.Anahtar kelime: β- katenin, p53, kolon-rektum kanserleri
Özet (Çeviri)
VSUMMARYPrognostic role of β-catenin in colo-rectal cancerColorectal carcinomas are the most common neoplasms of the gastrointestinaltract. Rectal cancer is most usually seen in men while women suffer mostly from coloncancer. There are many as etiological factors. β-catenin is a cytoplasmic protein thatplay role at the intercellular adhesion and signal pathways. We investigated in this studythe relationship between the mutation in β-catenin and colorectal cancer.The pathological specimens of seventy patients who were operated for colo-rectal cancer at the Surgical Clinic of Ataturk University School of Medicine betweenJanuary 1994 and January 2003 were investigated. These specimens were stainedimmunohistochemistrically with p53 and β-catenin antibodies.An assessment was made between the tumor stage according the TNMclassification, histological grade, lymphatic invasion, tumor size and nuclear staining.each antibody had the similar. Statistically, there was a significant relationship betweentumor aggressivity and staining grade. This was similar for both antibodies.As summary, β- catenin is an important factor in the assessment of the prognosisof colorectal cancer and metastasis with the other prognostic factors (for example p53).We think it can be used as a tumor marker, but because of its expensiveness and needsto be approved with other studies, it is not used as a routine diagnostic tool.