Fluorid bileşikleri ve linoleik asitle hazırlanan geçici simanın basma dayanımı, çözünürlük, fluorid salınımı, pH, radyo-opasite ve antimikrobiyal özelliklerinin araştırılması
Evaluation of compressive strength, disintegration, fluoride release, pH, radiopacity and antimicrobial properties of temporary cement prepared with fluoride compounds and linoleic acid
  1. Tez No: 194502
  2. Yazar: KERİME GÖZDE IŞIKSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NÜKET SANDALLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Fluorid bilesikleri, linoleik asit, basma dayanımı, çözünürlük, fluorid salınımı, radyoopasite, antimikrobiyal
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pedodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 222
Özet
Dis hekimi, dogru dental materyalin seçiminde, simanın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerini oldugu kadar, çürük önleyici özelliginin olup olmadıgını da göz önünde bulundurmalıdır. Bu çalısmanın amacı, ideal özelliklere sahip bir siman materyali olusturmak ve yeni bir formüle göre hazırlanmıs ve içeriginde linoleik asit, çinko oksit, zeolit, titanyum dioksit, kalsiyum hidroksit, sodyum fluorid, kalay fluorid, titanyum tetrafluorid ve amonyum fluorid bilesikleri bulunan bes farklı simanın ve kontrol grubu olan çinko oksit öjenol simanının basma dayanımı, çözünürlük, fluorid salınımı, pH, radyoopasite ve antimikrobiyal özelliklerinin incelenmesidir. Standart boyutlarda örnekler hazırlanmıstır. Örnekler etüvde 24 saat bekletildikten sonra basma kuvveti uygulanmıstır. Çözünürlük ölçümü için hazırlanan örnekler distile suyun içersinde etüvde 24 saat bekletilmis, ardından desikatörde 24 saat bekletilmistir.Örneklerin 1., 2., 3., 7., 14., 21., 28., 35. ve 42. günlerde fluorid salınımı ölçülmüstür. Örneklerin 5., 10., 30., 60. ve 120. dak.'larda ve 24. ve 48. saatlerin sonunda pH ölçümü yapılmıstır. Örneklerin radyoopasiteleri optik densitometre ile ölçülmüstür. Antimikrobiyal etkinin degerlendirilmesinde S. mutans ATCC 25175 ve L. casei ATCC 4646 kullanılmıstır. Kontrol grubunun basma dayanımı ve çözünürlügü diger gruplardan anlamlı derecede yüksek bulunmustur. N grubunun flourid salınımı tüm günlerde anlamlı derecede en yüksek bulunmustur. Tüm grupların pH ortalamaları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark gözlenmistir. Kontrol grubu en yüksek radyoopasite degeri göstermistir. S. mutans üzerinde N grubu; L. casei üzerinde kontrol grubu en fazla antimikrobiyal etki göstermistir.
Özet (Çeviri)
In order to choose right dental material, dentist must realize physical, chemical and biological properties of cements and also caries preventive property. The aim of this study is to formulate a cement having ideal properties and to investigate compressive strenght, disintegration, fluoride release, pH, radiopacity and antimicrobial properties of formulated five different cements that contain linoleic acid, zinc oxide, zeolite, titanium dioxide, calcium hydroxide, sodium fluorid, stannous fluorid, titanium tetrafluorid and amonium fluorid and zinc oxide eugenol as control group. Standart disks were prepared. The specimens maintained in incubator for 24 hours, and than the compressive load was applied. The specimens prepared for disintegration were maintained in distilled water for 24 hours in incubator, afterwards they were stored in desiccator for 24 hours. The fluoride release of specimens were measured at 1., 2., 3., 7., 14., 21., 28., 35. and 42. days. The specimens were measured to determine pH at 5., 10., 30., 60., 120. minutes, and 24., 48. hours. The radiopacity of specimens measured with optic-densitometer. To determine antimicrobial effect S.mutans ATCC 25175 and L.casei ATCC 4646 were used. Control group showed significantly higher compressive strenght and disintegration than other groups. N group showed highest fluoride release at all days. pH values of all groups showed significant difference between each other. Control group showed significantly higher radiopacity than other groups. On S.mutans N group; on L.casei control group showed the most antimicrobial effect.