Ratlarda serebral iskemi reperfüzyon modelinde propofol ve remifentanilin nöroprotektif etkilerinin karşılaştırılması
Neuroprotective effect of propofol and remifentanil in the rat cerebral ischaemia reperfusion model
  1. Tez No: 194531
  2. Yazar: ULAŞ BAĞATIR
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SERMİN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Remifentanil, propofol, serebral iskemi/reperfüzyon, nöroproteksiyon, Remifentanil, propofol, cerebral ischaemia/reperfusion, neuroprotection
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
ÖZETRatlarda Serebral skemi/Reperfüzyon Modelinde Propofol ve RemifentanilinNöroprotektif Etkinliğinin KarşılaştırılmasıDr. Ulaş Bağatır DEÜTF Anesteziyoloji ve Reanimasyon ABD, ZM RAmaç: Perioperatif dönemde oluşabilen serebral iskemi ciddi mortalite ve morbiditeyeyol açabilmektedir. Serebral dokuyu iskemi/reperfüzyon hasarından koruyacak stratejileranestezistler için önemlidir. Anestezik ajanların nöroprotektif etki gösterdiği bilinmektedir.Bu randomize, kontrollü, deneysel çalışmayla anestezi altındaki ratlarda uyguladığımızserebral iskemi/reperfüzyon modelinde propofol ile yeni bir opioid olan remifentanil'inserebral infarkt alanına etkisini karşılaştırdık.Yöntem: On sekiz adet erişkin erkek Wistar-Albino rat üç gruba ayrıldı. Anestezialtında, mekanik ventilasyonla solutulan ratlarda trakeostomi ve invaziv monitorizasyonuygulandı. Serebral iskemi sağlanmadan 20 dakika önce Kontrol Grubuna (Grup K, n= 6) 2.1ml/sa serum fizyolojik, Remifentanil Grubuna (Grup R, n= 6) 2 µg.kg-1.dk-1 remifentanil,Propofol Grubuna (Grup P, n= 6) 96 mg/kg/sa propofol infüzyonuna başlandı. Yirmincidakikada bilateral karotid arterler klemplenerek serebral iskemi sağlandı. Yirmi dakikasüreyle iskemi uygulandıktan sonra 40 dk reperfüzyon sağlandı. Reperfüzyon sonunda ratlarsakrifiye edildi ve dekapitasyon uygulandı. Beyin dokusu çıkarılarak koronal kesitler alındı.% 2 Tetrazoliumtriklorid (TTC) ile boyanan serebral kesitlerin fotoğrafları çekildi. nfarktalanının toplam kesit alanına oranı yüzde değer olarak hesaplandı. p < 0.05 düzeyi anlamlıkabul edildi.Bulgular: nfarkt alanlarının ortalama değerleri karşılaştırıldığında; Propofol Grubundainfarkt alanı % 11.9 olmak üzere en düşük, Remifentanil Grubunda % 13.5, KontrolGrubunda % 22.9 olmak üzere en yüksek saptandı. Remifentanil ile Propofol Grubunda eldeedilen verilerde Kontrol Grubuna kıyasla anlamlı fark olduğu saptandı (p= 0.003).Remifentanil Grubu ile Propofol Grubu arasındaki fark anlamlı değildi.Sonuç: Bu çalışmanın sonuçları çok kısa etkili yeni bir opioid ajan olan remifentanil'iniskemi/reperfüzyon hasarına karşı propofol kadar etkin koruma sağladığını düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARYNeuroprotective Effect of Propofol and Remifentanil in the Rat CerebralIschaemia/Reperfusion ModelUlaş Bağatır MD, Department of Anesthesiology and Reanimation, Dokuz EylulUniversity Medical School, IZMIR.Objectives: Cerebral ischaemia can cause serious mortality and morbidity atperioperative period. Neuroprotective strategies are important for anaesthesiologyst.Anaesthetic agents have neuroprotective properties. In this randomized, controlledexperimental study, we compared the neuroprotective effect of propofol and remifentanil onthe cerebral ischaemia/reperfusion model in rats.Methods: Eighteen male adult Wistar-Albino rats were divided into three groups. Theanesthetized rats were mechanically ventilated using a tracheotomy cannula and invasivelymonitorized. Before 20 minutes of clamping both common carotid arteries, in Group Control(Grup C, n= 6) 2.1ml/h saline, in Group Remifentanil (Group R, n= 6) 2 µg.kg-1.min-1remifentanil, in Group Propofol (Group P, n= 6) 96 mg/kg/hr propofol was infused. After 20minutes of ischaemia it was allowed reperfusion for 40 minutes. At the end of the reperfusionthe rats were sacrificed by decapitation and the brains were collected. Each brain wassectioned coronally planes. This sections were immersed promptly in the solution of 2%2,3,5-triphenyl-2-H-tetrazolium chloride (TTC). Photographs of the brain coronal sectionswere taken. The photographs were analysed and the infarcted area was determined to be anaverage of coronal planes. A value of p < 0.05 was considered to be statistically significant.Results: Median value of average percent infarcted area in Group P %11,5 and meanvalue of average percent infarcted area in Group R % 13,5 was significantly lower than GroupC % 22.9 (p= 0.003). There was no significantly differences in mean value of average percentinfarcted areas between Group P and Group R (p>0.05).In conclusion, ultra short acting new opioid agent remifentanil may have aneuroprotective effect as well as propofol.