Elazığ ilinde sporun ekonomik kalkınmaya katkısı
The effect of sport to economic development in Elazığ
  1. Tez No: 194557
  2. Yazar: MAHMUT SARİKAYA
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SEBAHATTİN DEVECİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Economy, Sector, Development, Sports
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Fırat Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
ÖZETMahmut SAR KAYAELAZIĞ L NDE SPORUN EKONOM K KALKINMAYA KATKISISpor yönetimi alanındaki gelişimi sağlamak, değişim ve gelişime katkıda bulunmak veekonomi ile sporun birleştirilerek spor ekonomisi olgusu çerçevesinde bir değerlendirmeyapmak önemi ortaya çıkmaktadır.Araştırmanın evrenini, Elazığ ilindeki spor sektörü aktörleri,Örneklemi ise, Spor sektörü içerisinde yer alan Kamu kurum ve kuruluşları ile Özelsektör oluşturmaktadır.Elazığ ilinde sporun ekonomik kalkınmaya olan rolünün tespit edilmesi amaçlanan buaraştırmada; Tarama modelinde olup konu ile ilgili birincil ve ikincil kaynaklar?dökümantasyon metodu? kullanılarak incelenmiş, Elazığ da bulunan kamu kurum vekuruluşlarının spora ayırdıkları bütçeler, özel sektöre ait tesislerin ekonomik yapıları,çalıştırdıkları personel sayıları, günlük ortalama olarak hizmet verdikleri insan sayıları vegenel olarak bu ilişkilendirmenin, Elazığ ekonomisine katkıları ?retrospektif yöntem? iledeğerlendirilmiştir.Sonuç olarak Elazığ ilinde ; spor sektörü içerisinde doğrudan ve dolaylı olarak yeralan, mal ve hizmet üretimi yapan ve bu hizmetlerden yararlanan insan kaynaklarının vekurumların, genel profillerinin nicel ve nitel olarak ?yetersiz? seviyede olduğu tespit edilmiş,Ancak; Sporun ekonomik özelliğinin, bir ilin ekonomik kalkınmasına katkısı, ilgilikurumların harekete geçirilerek sağlanabileceği söylenebilir.Anahtar Kelimeler : Ekonomi, Sektör, Kalkınma, Spor
Özet (Çeviri)
ABSTRACTMahmut SAR KAYATHE EFFECT OF SPORT TO ECONOMIC DEVELOPMENT IN ELAZIGIt is being clearly seen that it is important to provide development in sportsmanagement, to contribute to diversity & improvement and to combine economy and sportsso as to make assessments by the concept of sports economy.Research space is composed of the performers in sports sector of Elazıg,Implementation group is composed of Civil establishments and foundations & Privatesector ranked in Sports sector.In this research, which aims to determine the role of sports on economic developmentof Elazığ, primary and secondary resources related to the subject that are included incrosshatching model were examined using ?documentation method?, the sports budgets whichthe public institutions and organizations allocated to the sports in Elazıg, economic structuresof facilities owned by private sector & their number of employees, the number of customerthey serve for and the general interrelation of this with contribution to Elazıg economy isevaluated by ?retrospective method?.Consequently in Elazıg; it is determined that human resources and institutions whichare directly or indirectly related with sports sector and that supply merchandise and serviceand benefit from these services have a general profile of ?inadequate? level in bothqualitative & quantitative manner. However: it can be said that the contribution of economicproperty of sports to the economical development of a city can be ensured by stimulatingrelated foundations.