Deneysel tendon onarımında iyileşme yüzeyinin arttırılmasının tendon iyileşmesine etkisinin araştırılması
Research of healing of tendon surface's increasing effect for healing of tendon in experimental repair
- Tez No: 194595
- Danışmanlar: DOÇ.DR. MEHMET BEKERECİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fleksör tendon iyileşmesi, Tendon gerim kuvveti, Tendon sutur teknikleri, Tendon yapışıklıgı, Flexor tendon healing, Tendon tensile strength, Tendon suturetechniques, Tendon adhesion
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
Tendon onarımından sonra yapışıklıklar ve kopmalar en sık karşılaşılankomplikasyonlardır. Yapışıklıkların önlenmesinde ameliyat sonrası erken aktifhareket verilmesi gerekmektedir. Fakat bu egzersizler sırasında tendonlardakopmalar olmaktadır. Biz bu komplikasyonları en aza indirmek için tendoniyileşme yüzeyini arttırarak yeni bir tendon onarım yöntemi tanımladık.Çalışmada 48 adet, ağırlıkları 1750-2000 gr arasında olan Legorn cinsitavuk kullanılmıştır. Bu tavuklar 8'erli 6 gruba ayrılmıştır. Her gruptaki tavuklarınsağ ayak 3. parmaklarına işlem yapılmıştır. Çalışmadaki tavukların yarısınıntendonları transvers olarak kesilip 5/0 polipropilen ile çift modifiye Kessleryöntemi ile onarılmıştır. Diğer gruptaki tavukların tendonlarının proksimal uç üstyarısından ve distal uç alt yarısından 3 mm çıkartılıp, modifiye Kessler yöntemiile onarılmıştır. Ameliyat sonrası tüm tavukların sağ bacaklarına fizyolojikpozisyonda alçı yapılmıştır. Gruplara ameliyat sonrası 0. gün, 4. hafta ve 6.haftada germe testi uygulanmıştır. Grupların in-vitro olarak karşılaştırılmasındaaralarında fark bulunmamıştır. İn-vivo olarak 4. haftada yeni yöntemin üstünolduğu görülmüştür. Altıncı haftada bu fark daha da artmış olarak bulunmuştur.Dördüncü ve altıncı haftalarda grupların histopatolojik incelenmesinde yeniyöntemde daha belirgin olmak üzere fibroziste ve inflamasyonda artışbulunmuştur.Yeni yöntem ile onarılan tendonlarda hem iyileşme yüzeyi artmakta hemde bu yüzeydeki kollajen liflerinin yönü değişmektedir. Bu etkilerinden dolayıtendon onarım hattının sağlamlığı artar, ameliyat sonrası tendonlar kopmadanerken aktif hareket rahatlıkla yapılabilir ve böylece yapışıklıklar önlenebilir.
Özet (Çeviri)
Most of compliation after tendon repair are development of adhesionand rupture. In order to prevent the adhesion, early active exercise shouldbe done after operation. But during these exercises there might be rupturs intendons. We have described a new tendon repair method by incerasing thetendon healing surface to minimalisied this complications.In this study forty-eight Legorn type chickens whose weight between1750-2000 gr were used. These chickens were divided into six groupsincluding eight chickens. In each group chickens? 3th finger of right foot wasoperated. Half of the chickens tendons were cut as transvers and wassutured by double modified Kessler method with 5/0 polypropilene. Theother chickens? tendons from end of proximaly upper half and from end ofdistally lower half were exized 3 mm; and sutured by double modifiedKessler method. After the operation the chickens? right feet were made bygypsum plaster at the physiologic position. Tensile strengt test were appliedto the all groups on the 0. day and in 4th week and in 6th week after theoperation. At the comparison of between each groups as in-vitro nodifferences were found. The new method was appeared superior at the 4thweek as in-vivo. This difference was found more increased at the 6th week.The increases of fibrosis and inflamation were found more clear in thenew method at investigation of hystopathologically in the 4th week and 6thweek.At the repaired tendons with new method, both the healing surfaceincreases and the direction of collagen fibers in this surface change.Because of these effects, the tendon healing line?s strongness increasesand early active exercises can be applied safely without rupture at tendonsafter operation, and thus the adhesion can be prevented.