Deneysel parkinson hastalığının görsel uyarılma potansiyellerinde oluşturduğu değişikliklere dokosaheksaenoik asit (DHA)'in etkisi ve mekanizması
The influence and the mechanism of docosahexaenoic acid (DHA) on visual evoked potentials in experimental parkinson's disease
  1. Tez No: 194683
  2. Yazar: ÖZLEM KÖSE
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AYSEL AĞAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Parkinson, MPTP, VEP, DHA, antioksidan enzimler, Parkinson, MPTP, VEP, DHA, antioxidant enzymes
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
DENEYSEL PARK NSON HASTALIĞININ GÖRSEL UYARILMAPOTANS YELLER NDE OLUŞTURDUĞU DEĞ Ş KL KLEREDOKOSAHEKSAENO K AS T (DHA)' N ETK S ve MEKAN ZMASIÖzlem KöseAkdeniz Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Fizyoloji AD; ANTALYAParkinson hastalığında görsel uyarılma potansiyelleri (VEPs)'nin değiştiğisaptanmıştır. Dokosaheksaenoik Asit (DHA), beyin hücre membranlarında bulunan,sinirsel ve görsel fonksiyon için gerekli olan doymamış yağ asitidir. Bu çalışmanınamacı, deneysel Parkinson modeli oluşturulan farelerde meydana gelen VEPdeğişikliklerine DHA'nın etkisinin olup olmadığını araştırmak ve bu etkide lipidperoksidasyon (LP) ve antioksidan enzimlerin rolünü aydınlatmaktır. Çalışmada 10aylık erkek C57BL/6 fareler rasgele 4 gruba ayrılmıştır: Kontrol (K) grubu, DHAverilen grup (D), deneysel Parkinson oluşturulan grup (P), deneysel Parkinsonoluşturulan + DHA verilen grup (PD). DHA (36mg/kg/gün), 4 hafta boyunca gastrikgavaj yoluyla, MPTP (1-metil-4-fenil 1,2,3,6 tetrahidropiridin, 4x20mg/kg, 12 saataralıklarla, ip) uygulanmıştır. Motor aktivite çubuk testi ile, SN'deki dopaminerjikhücre ölümü ise Tirozin Hidroksilaz (TH) immünreaktif hücrelerinimmünohistokimyasal analizi ile tespit edilmiştir. VEP'ler hayvanların kafalarınasubdermal yerleştirilen iğne elektrodları ile kaydedilmiştir. Beyin ve retinadokularında, Süperoksit dismutaz (SOD), Glutatyon peroksidaz (GPx) ve Katalaz(CAT) enzim aktivite düzeyleri ticari kitler ile spektrofotometrik olarak,Tiyobarbitürik Asit Reaktif Madde (TBARS) düzeyleri ise spektroflorometrikyöntemle ölçülmüştür. DHA'nın deneysel Parkinsonda artan SN dopaminerjik hücreölümü üzerine düzeltici etki gösterirken, bozulan motor aktiviteyi düzeltmediği tespitedilmiştir. Deneysel Parkinsonda GPx enzim aktite düzeyleri değişmezken beyinSOD ve retina CAT düzeyleri azalmış, beyin TBARS düzeyi artmış, ancak DHA buparametreler üzerine düzeltici etki göstermemiştir. Deneysel PH'da VEPlatenslerinin önemli ölçüde uzadığı, bu uzama üzerine DHA alınımının düzelticietkisinin olduğu tespit edilmiştir. Bu çalışma MPTP ile oluşturulan deneysel fareParkinson modelinde bozulan VEP latensleri üzerine DHA'nın düzeltici etkisininvarlığını kanıtlamakta ancak bu etkinin antioksidan enzimler ve LP ile ilişkiliolmadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
THE INFLUENCE AND THE MECHAN SM OF DOCOSAHEXAENO C ACID(DHA) ON VISUAL EVOKED POTENTIALS IN EXPERIMENTAL PARKINSON?SDISEASEOzlem KoseDepartment of Physiology, Akdeniz University, Faculty of Medicine, Antalya, Turkey.This study aimed to investigate the effect of Docosahexaenoic acid (DHA) treatment onaltered Visual Evoked Potentials (VEPs) that occur in an experimental mice model of PD andthe related of this effect with antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation. Mice wererandomly divided into 4 groups as follows; control (C), DHA-treated (D), Parkinson induced(P), Parkinson induced + DHA-treated (P+D). DHA (36mg/kg/day) was given daily bygavage for 4 weeks. Experimental model of Parkinson?s disease was created by MPTP (1-metil, 4-fenil, 1,2,3,6-tetrahidropiridin, 4x20mg/kg, 12 hour intervals, ip) injections. Motoractivity of mice was evaluated via the ?pole test? and the dopaminergic cell death in SN weredetermined by immunohistochemical analysis of tyrosine hydroxylase (TH) immunopositivecell. VEPs were recorded with sub-dermal needle electrodes placed on the head. Brain andretina superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPx) enzymeactivities were determined and the concentration of thiobarbituric acid-reactive substances(TBARS) were measured as an index of oxidative damage. Although DHA treatmentsignificantly diminished the increment of the dopaminergic cell death in the P+D group, it didnot improve decreased motor activity observed in experimental PD. Recorded VEP latencieswere significantly prolonged in the P group and DHA treatment caused a significant decreasein VEP latencies in P+D group. Brain SOD and retina CAT activity were decreased and brainTBARS levels were increased in experimental PD but DHA had no any proofreader effect onthese parameters. The current data shows that DHA treatment improves prolonged VEPlatencies observed in experimental PD mice. The protective effect of DHA treatment on VEPalterations is not related to antioxidant enzyme activities and LP in PD.