Hipergliseminin, kültüre edilmiş rat aortik düz kas hücrelerinde anjiotensin II uyarımlı Jak2 ve STAT 1 fosforilasyon yoluna etkisi ve bu yolda PDGF beta reseptörünün rolü
Effects of hyperglycemia on angiotensin II induced Jak2 and STAT 1 phosphorylations and role of PDGF beta receptor on this pathway in rat aortic vascular smooth muscle cells
- Tez No: 194682
- Danışmanlar: PROF.DR. AKIN YEŞİLKAYA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyokimya, Biyoloji, Moleküler Tıp, Biochemistry, Biology, Molecular Medicine
- Anahtar Kelimeler: Anjiotensin II, yüksek glukoz, vasküler düz kas hücreler, Jak2, STAT1, PDGF-β reseptör, Protein kinaz C, Angiotensin II, high glucose, vascular smooth cells, Jak2, STAT1, PDGF-β receptor, Protein kinase C
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
ÖZETDiyabetik aterosklerozisin altında yatan temel nedenlerden biri hiperglisemininindüklediği vasküler düz kas hücre (VDKH) proliferasyonudur. Ang II ve Jak/STATyolu, VDKH proliferasyonuna katkıda bulunmaktadır. Bu çalışmamızdaVDKH'lerinde özellikle yüksek glukoz koşulları altında Ang II uyarımlı Jak2 veSTAT1 fosforilasyonu gözlemlemek istedik. Bunula beraber VDKH'de Ang IIuyarımlı Jak/STAT aktivasyonunda PDGF- β reseptör transaktivasyonun ve PKC'ninrolünü araştırmak istedik.Yapılan çalışmalar sonucunda verilerimiz, aortik rat dokusunda elde edilenprimer hücre kültürlerin düz kas α-aktin antikoru ile immünositokimyasal olarakvasküler düz kas oldukları gösterildi. Jak2 ve STAT1 fosforilasyonu Ang II'nin 100nM konsantrasyonu ve 5. dakikasında maksimum olduğu tespit edildi. Ang IIuyarımlı gözlenen Jak2 ve STAT1 fosforilasyonun AT1 reseptör aracılı olduğunuAT1 reseptör inhibitörü losartan kullanılarak gösterildi. 48 saat yüksek glukoz ileinkübe edilen hücrelerde hem Ang II uyarımlı hem de bazal Jak2-STAT1fosforilasyonu; normal glukoz koşullarına göre artmış olarak bulunmuştur. AyrıcaPDGF-β reseptör inhibitörü AG1295 ve PKC inhibitörü GF109203X kullanılarakyapılan deneylerde, yüksek glukoz aracılı Ang II uyarımlı Jak2 ve STAT1sinyalizasyon artışın, PDGF- β reseptör ve PKC'den bağımsız gerçekleştiğigösterildi. Bu bulgulardan yola çıkarak Ang II uyarımlı Jak2 ve STAT1fosforilasyonu PDGF reseptörü üzerinden meydana gelmemektedir. PKC'nin de Jak2ve STAT1 fosforilasyonunda etkili olmadığı yaptığımız çalışmada gözlemlendi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTOne of the basic underlying causes of diabetic atherosclerosis appears to behyperglycemia-(HG) induced vascular smooth muscle cell (VSMC) proliferation.Jak/STAT pathway and Ang II contribute the VSMC proliferation. In this study, weaimed to observe Ang II induced Jak2 and STAT1 activition under hyperglycemicconditions. In addition we aimed to observe the PDGF receptor activition and effectsof PKC on Ang II induced Jak/STAT phosphorylation.In the end of the study, the presence of cultured rat aortic VSMCs wereconfirmed immunohistochemically with smooth muscle alpha-actin antibodies. AngII stimulated Jak2 and STAT1 phosphorylation in 100 nM concentrations of Ang IIin 5 minutes is maximum and the observed phosphorylation through AT1 reseptorwas demonstrated using AT1 receptor inhibitor losartan. We observed that, VSMCscultured in a high glucose environment for 48 hours increases both basal and Ang IIinduced Jak2 and STAT1 proteins than low glucose environment. We used in ourexperiments spesific PDGF-β receptor inhibitor AG1295 and PKC inhibitorGF109203X and found that high glucose levels increased Ang II stimulated Jak2 andSTAT1 phosphorylations independent of PDGF-β receptor and PKC. According toour findings Ang II stimulated Jak2 ve STAT1 phosphorylation does not proceed viaPDGF receptor. It is also demonstrated in this study that PKC does not effect Jak2and STAT1 phosphorylation.