Adolesan varikosel rat modelinde vasküler endotelyal büyüme faktörünün testiküler hasar üzerine etkisi
The effect of vascular endothelial growth factor on histologic changes in varicocele induced adolescent rat model
  1. Tez No: 194795
  2. Yazar: MESUT TEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SELAHİTTİN ÇAYAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Apoptozis, histoloji, testis, varikosel, VEGF, Apoptosis, histology, testes, varicocele, VEGF
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZETVarikosel erkek infertilitesinin en sık görülen ve önemli düzeltilebilir birpatolojisidir. Varikosel fizyopatolojisinde apoptozis ve iskemik ortamın neden olduğuserbest oksijen radikalleri önemli yer tutmaktadır. Vasküler endotelyal büyümefaktörünün (VEGF) pek çok organda iskemik doku hasarında azalmaya yol açtığı birçok çalışmada gösterilmiştir. Bununla birlikte vasküler endotelyal büyüme faktörünün,deneysel olarak varikosel oluşturulmuş rat testisine olan etkisi araştırılmamıştır. Buçalışmada amaç deneysel olarak varikosel oluşturulmuş adolesan ratlarda,intratestiküler VEGF injeksiyonunun testis histolojisi üzerine etkisini araştırmaktır.Çalışmaya 32 adet adolesan (6 haftalık) Wistar cinsi erkek rat dahil edildi.Ratlar toplam 6 gruba ayrıldı. Birinci grupta yer alan 6 hayvanda renal venin parsiyelligasyonu sonucu varikosel oluşturuldu. kinci gruptaki 6 hayvana ise shamoperasyonu uygulandı. Üçüncü grupta yer alan 4 hayvanda öncelikli olarak renalvenin parsiyel ligasyonu sonucu varikosel oluşturulup testisin üst, orta ve altbölgelerine intratestiküler VEGF injeksiyonu yapıldıktan 4 hafta sonra varikoselektomioperasyonu gerçekleştirildi. Dördüncü grupta yer alan 4 hayvanda ise varikoseloluşturuldu ve intratestiküler VEGF injeksiyonu yapıldı. Grup 5'te yer alan 6hayvanda varikosel oluşturulduktan 4 hafta sonra varikoselektomi operasyonugerçekleştirildi. Son grupta yer alan 6 hayvan ise kontrol grubu olarak bırakıldı.Varikoselektomi işlemi varikosel prosedüründen 4 hafta sonra gerçekleştirildi.Operasyondan 4 hafta sonra tüm hayvanlara orşiektomi yapılarak testis dokularıölçülüp 2 eşit parçaya ayrılarak histopatolojik inceleme için hazırlandı. Tüm testislerJohnsen skorları açısından değerlendirildi. Apoptozis değerlendirilmesi için iseCaspase 3 kullanıldı.Deneysel olarak varikosel oluşturulmuş ve herhangi bir tedavi verilmemişgrupta Johnsen skorları kontrol ve sham grubu ile kıyaslandığında daha düşüksaptanırken aralarındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Apoptotikindeks açısından değerlendirildiğinde ise varikosel grubunda apoptotik indeks kontrolve sham grubuna oranla anlamlı olarak yüksek saptandı (sırasıyla p=0,001 vep=0,0001). Varikoselektomi grubu, VEGF verilen grup ve varikoselektomi + VEGFverilen gruplar, varikosel grubu ile karşılaştırıldığında Johnsen skoru açısındananlamlı fark saptanmazken, her üç grupta da varikosel grubuna oranla apoptotikindeks anlamlı ölçüde düşük bulunmuştur ( sırasıyla p=0,001, p=0,018 ve p=0,001).Bu bulgular varikoselin testiste spermatogenezi etkilediğini, ortalama Johnsenskorlarında düşmeye ve apoptotik indekste artışa neden olduğunu göstermektedir.Varikosel sonucu gelişen iskemik testis hasarının gerilemesinde vasküler endotelyalbüyüme faktörünün olumlu etkisi olabilir. Ayrıca vasküler endotelyal büyümefaktörünün varikosel oluşturulmuş rat modelinde apoptoziste azalmaya yolaçabileceği de gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
NG L ZCE ÖZETThe Effect of Vascular Endothelial Growth Factor on Histologic Changes inVaricocele Induced Rat ModelVaricocele is most commonly seen and corectable cause of potentiallyinfertility. Pathology in varicocele might occur by the systemic effects of the oxygenradicals and the damage caused by the ischemic situation. The decreasing effect ofVascular Endothelial Growth Factor (VEGF) on ischemic injury in several organsystems has been reprted in previous studies. However, no study has investigatedthe effects of VEGF in experimentally varicocele induced rat testis. The aim of thisstudy was to evaluate the efficacy of VEGF injection into the testis in a varicoceleinduced rat model.The study included 32 adolescent (6 weeks) male Wistar rats, and the ratswere divided into six groups. In group one (n=6) varicocele was created by partialligation of left renal vein. In group two (n=6) a sham operation was performed. Leftvaricocele was performed in the third group (n=4) firstly and VEGF was injected intothe upper, lower and mid-portions of the left testis and 6 weeks after the operation,varicocelectomy was performed. In the fourth group (n=4) varicocele was performedand VEGF injected but no varicocelectomy was performed. In group five (n=6)varicocele was performed and 4 weeks after the procedure all rats underventvaricocelectomy. The last group (n=6) was taken as a control group. Varicocelectomywas performed 4 weeks after varicocele procedure. All testicles were harvested,mesured and sectioned into two equal parts at 4 weeks after the operation. Johnsenscore was determined by histological examination on each testicle of the rats.Apoptosis was assessed by Caspase-3.Johnsen scores were lower in the varicocele group as compared with thecontrol and sham groups, but the difference was not statistically significant.Apoptotic indexes were significantly higher in the varicocele group as compared withthe control and sham groups. As compared with the varicocele group there was asignificant decrease in apoptotic indexes in the varicocelectomy, VEGF injected andvaricocelectomy + VEGF injected groups. However there was no significantdifference between the groups acording to Johnsen scores.These findings suggest that varicocele may cause decreases in Johnsenscore and increase in apoptotic index. VEGF may play a significant role to improvetesticular damage occuring after varicocele in ipsilateral testes. VEGF may also playa role to decrease apoptosis in a varicocele induced rat model.