Hipertansiyon hastalarına hemşire tarafından verilen eğitimin sağlıklı yaşam biçimi davranışlarına etkisi
Determination of the effects of training given by the nurse to hypertensive patients on health lifestyle behaviors
  1. Tez No: 194808
  2. Yazar: ÖZLEM TEKİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. NİMET OVAYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Sağlık Eğitimi, Nursing, Health Education
  6. Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, eğitim, sağlıklı yaşam biçimi, Hypertension, education, healthy promotion lifestyle
  7. Yıl: 2005
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
ÖZETH PERTANS YON HASTALARINA HEMŞ RE TARAFINDAN VER LENEĞ T M N SAĞLIKLI YAŞAM B Ç M DAVRANIŞLARINA ETK SÖzlem TEK RYüksek Lisans TeziGaziantep Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Hemşirelik Anabilim Dalıç Hastalıkları Hemşireliği Yüksek Lisans ProgramıTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Nimet OVAYOLUHaziran 2005, 116 sayfaBu araştırma; hipertansiyon hastalarında sağlıklı yaşam biçimi davranışlarınıbelirlemek ve yapılan hemşirelik eğitiminin bu davranışlara etkisini incelemekamacıyla gerçekleştirilmiştir.Araştırmanın evrenini hipertansiyon tanısı konmuş bireyler, örneklemini isebu bireyler arasından seçilen 60 hipertansiyon hastası oluşturmuştur. Örneklem, 30birey çalışma ve 30 birey kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Çalışmagrubundaki hastalara hipertansiyonla yaşamda önerilen sağlıklı yaşam biçimideğişikliklerine yönelik eğitim verilmiştir.Veriler anket formu ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları (SYBD) Ölçeğikullanılarak toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik değerler, ki-kare,Fisher kesin ki-kare, iki eş arasındaki farkın önemlilik testi, bağımsız gruplar arası tve Wilcoxon testi kullanılmıştır.Deney ve kontrol grubundan ilk görüşmede elde edilen sosyo-demografik,veriler, hipertansiyonla ilgili değişkenler ve SYBD puanlar arasında farkbulunmamıştır.Eğitimden 2 ay sonra deney grubunda, kontrol grubuna göre sigara içme,düzenli ilaç kullanımı, hipertansiyonun günlük yaşama engel olma ve stres durumu,diyete uyumda anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Eğitim sonrasında deney grubundasistolik ve diyastolik kan basıncı, nabız ve beden kitle indeksinde anlamlı şekildeazalma olduğu belirlenmiştir.Deney grubunun SYBD toplam puanı ile kendini gerçekleştirme, sağlıksorumluluğu, egzersiz, beslenme, kişilerarası destek ve stres yönetimi puanları ikincigörüşmede anlamlı şekilde artmıştır.Sonuç olarak hipertansiyonlu hastalara verilen eğitimin SYBD'ningerçekleştirilmesinde etkili olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT:DETERMINATION OF THE EFFECTS OF TRAINING GIVEN BY THENURSE TO HYPERTENSIVE PATIENTS ON HEALTH LIFESTYLEBEHAVIORSÖzlem TEK RThesis For Master?s DegreeGaziantep University Health Sciences InstituteDepartment of NursingInternal Diseases Of Nursing High Licence ProgrammeThesis Advisors: Asst. Prof. Dr. Nimet OVAYOLUJune 2005, 116 pagesThis study was done to determine the health promotong lifestyle behaviors ofhypertensıve patients and the effects of educatıon on these behavıors.Individuals diagnosed as hypertensive were the universe of the study, and 60people chosen among the universe were the participants. Participants were in twogroups; 30 in experimental, 30 in control group. Participants in experimental groupwere trained on management of hypertension and suggested healthy lifestyle.Data were gathered through the Health Promotion Lifestyle Profile (HPLP).Percentage values, chi-square, Fisher exact chi-square, paired and non paired t-testsand Wilcoxon test were used to evalute the data.There is no difference between the experimental and control groups in termsof socio-demographic and hypertension variables, and HPLP scores in pre-trainingperiod.Two months after traınıng, significiant differences between two groups wereseen in regular drug use, effects of hypertension on private life, special diet.After traınıg, significant differences were determined in values of bloodpressure, pulse, obesity parameter in experimental group.HPLP total score, healthy responsibility, exercise, nutrition, interpersonalsupport and strees management of experimental group increased significantlycomparıng to the control group in the second meeting.As a result, training given to hypertensive patients is effective on healthpromotion lifestyle.