Hemşire tarafından verilen eğitim hipertansiyonlu hastalarda kan basıncını ve bilgi düzeyini etkiler mi?
Does the nursing education affect blood pressure and knowledge level in patients with hypertension ?
- Tez No: 556411
- Danışmanlar: PROF. DR. SEZGİ ÇINAR PAKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hipertansiyon, Hipertansiyon Bilgi Düzey Ölçeği, eğitim, Hypertension, Hypertension Knowledge Level Scale, education
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Hemşire tarafından verilen eğitimin hipertansiyonlu hastalarda kan basıncı kontrolü ve hipertansiyon hakkındaki bilgi düzeyine etkisi olup olmadığını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Vaka kontrollü olarak yapılan deneysel çalışmanın örneklem grubunu sağlık ocağında takip edilen 80 hipertansiyonlu hasta oluşturdu. Hastalar 40 girişim 40 kontrol grubu olmak üzere iki gruba ayrıldı. Girişim grubuna hipertansiyon ve yönetimi hakkında eğitim verildi. Tüm hastalar ile ilk görüşmeden iki ay sonra ikinci görüşme yapıldı. Veri toplama aracı olarak hasta tanıtım formu ve Hipertansiyon Bilgi Düzey Ölçeği (HBDÖ) kullanıldı. İstatiksel değerlendirmede ki-kare, t-testi, ANOVA ve Kruskal Wallis analizleri kullanıldı. Bulgular: Yaş ortalaması 60,5±10,3 yıl olan hipertansiyonlu hastaların %46'sı kadındı. İlk görüşmede, HBDÖ puan ortalamaları kontrol grubunda 16,05 ± 3,10, girişim grubunda 17,30 ± 2,74' idi. Son görüşmede, HBDÖ puan ortalamaları kontrol grubunda 17,90 ± 2,38 girişim grubunda 19,30 ± 1,73dır. İlk görüşmede, kontrol ve girişim grubunda HBDÖ puan ortalamaları benzer bulunurken son görüşmede, kontrol grubuna göre girişim grubunun HBDÖ puan ortalamaları daha yüksek bulundu. Her iki grupta da ilk görüşmeye göre son görüşme HBDÖ puanlarında artış olsa da girişim grubunda bu artış daha fazlaydı. İlk ve son görüşmede, her iki grupta da kan basıncı düzeylerinde anlamlı fark görülmedi. Sonuçlar: Buna göre, hemşire tarafından hipertansiyonlu hastalara verilen eğitimin, kan basıncı kontrolünde etkili olmadığı, ancak hipertansiyon hakkındaki bilgi düzeyini arttırmada etkili olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Objective: To evaluate whether the training given by the nurse has an impact on the level of knowledge about blood pressure control and hypertension in hypertensive patients. Material and Method: The study group consisted of 80 patients with hypertension who were followed up at the health center. The patients were divided into two groups as 40 interventions and 40 control groups. Training was given to the intervention group on hypertension and management. Two patients were interviewed two months after the first interview. The patient identification form and the Hypertension Knowledge Level Scale (HBDÖ) were used as data collection tools. Chi-square, t-test, ANOVA and Kruskal Wallis analyzes were used for statistical analysis. Results: 46% of hypertensive patients with a mean age of 60.5 ± 10.3 years were women. In the first interview, the mean scores of HBSS were 16.05 ± 3.10 in the control group and 17.30 ± 2.74 in the intervention group. In the last interview, the mean scores of HBSS were 19,30 ± 1,73 in the control group. In the first interview, while the mean scores of HBSS were similar in the control and intervention group, the mean scores of the intervention group were higher in the last interview compared to the control group. In both groups, although the last interview was higher in the HBDQ scores compared to the first interview, this increase was higher in the intervention group. No significant difference was observed in blood pressure levels in both groups at the first and last meeting. Conclusıons: According to this, it can be said that the training given by the nurse to the patients with hypertension is not effective in controlling blood pressure, but is effective in increasing the level of knowledge about hypertension.