Türkiye'de eğitim ve üniversite hastanelerinde yürütülen klinik ilaç araştırmalarına yönelik eczacılık hizmetlerinin geliştirilmesi
Developing pharmacy services concerning clinical drug research studies in research and university hospitals in Turkey
- Tez No: 194824
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELEN YEĞENOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Hastane eczacısı, Klinik İlaç Araştırmaları, EczacılıkHizmetleri, Hospital pharmacist, Clinical Drug Research, Pharmacyservices
- Yıl: 2005
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık İşletmeciliği ve Mevzuatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZETEmre, H. Türkiye'de Eğitim ve Üniversite Hastanelerinde Yürütülen Klinikİlaç Araştırmalarına Yönelik Eczacılık Hizmetlerinin Geliştirilmesi.Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Eczacılık İşletmeciliğiProgramı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2005. Hastaneler klinik ilaçaraştırmaları için başlıca merkezlerdir. Bir ilacı geliştirme aşamasında doktor,eczacı, hemşire vb. sağlık personeli beraber çalışmaktadır. Böylece klinikçalışma/araştırma içindeki sorumluluklar ve zorluklar bireysel olarakpaylaşılabilir. Klinik ilaç araştırmalarında eczacıların da yer almasıgerekmektedir. Eczacılar klinik ilaç araştırmalarını desteklemeli ve buaraştırmalara katılmalıdır. Araştırmamızın temel amacı, Türkiye'de klinik ilaçaraştırması yapılan hastanelerde eczacılık hizmetlerini, eczacıların şu anki vepotansiyel rollerini varsayımlar ışığında ortaya çıkarmaktır. Araştırma tekniğiolarak posta ile anket tekniği kullanılmıştır. Yurdumuzda hastanelerde klinik ilaçaraştırmaları sadece yerel etik kurulu bulunan hastanelerde yapıldığı için,araştırmamızın kapsamına yalnızca yerel etik kurulu bulunan hastaneleralınmıştır. Anket çalışması sırasında, söz konusu hastanelerde yer alaneczacıların tümüne ulaşmak için anket beş kez postalanmıştır. Toplanan verilerbilgisayarda SPSS ver. 11.0 (SPSS, Inc., Chicago-IL) programına yüklenmiş veistatiksel olarak değerlendirilmiştir. Verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasındaki-kare testi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgulara göre; yurdumuzdaKİA'da eczacılar etkin bir şekilde görev almamaktadır. Ülkemizde hastaneeczacılarına imkân verildiğinde tamamına yakını KİA'da görev almakistemektedir. Hastane eczacıları KİA bağlamında hem geleneksel hizmetlerde(ilaç dağıtımı, stoklama ve kontrolü) hem de farmakoekonomi, farmakovijilans,hasta eğitimi konularında da görev almak istemektedir. Hastane eczacılarınınçoğu KİA hakkında eczacılık lisans eğitimini yeterli bulmamaktadır. Hastaneeczacıları KİA'da görev alabilmek için lisansüstü veya sürekli hizmet içi eğitimeihtiyaç duymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTEmre, H. Developing Pharmacy Services Concerning Clinical DrugResearch Studies in Research and University Hospitals In Turkey.Hacettepe Univercity Institute of Health Sciences, MD Thesis in PharmacyManagement, Ankara, 2005. Hospitals are the primary centers for clinical druginvestigations. In the development phase of a drug physician, pharmacist, nurseang other health care professionals work together. Each has individual andshared responsibilities and obligations within the study system. Hospitalpharmacist can participate and support clinical drug research. Pharmacistsshould be employed in clinical drug investigations. That is, they should supportand take an active role in these studies. The main purpose of this study was toreveal the pharmacy services and pharmacist?s present and potential situationin the hospitals in which the clinical drug investigations were conducted. Weused mail questionnaires as a research technique. Since the clinical drugstudies are only conducted in the hospitals which have a local ethics committeein Turkey, we contacted only with those hospitals having a local ethicscommittee. We mailed our questionnaires five times so as to reach all thepharmacists in these hospitals. The collected data loaded to SPSS ver. 11.0(SPSS, Inc., Chicago-IL) program on the computer and statistically assessed. Inanalyzing and interpretation of the data chi-square test is used. According to thedata obtained in the survey; pharmacists do not actively participate in clinicaldrug studies in our country. Given adequate opportunities, almost all of thehospital pharmacists want to the clinical drug investigations. In clinical drugstudies hospital pharmacists want to take part both in traditional services likedistribution, storage, control of drugs, etc. and expanded services likepharmacoeconomics, pharmacovigilance, patient education. Most of thehospital pharmacists find the undergraduate pharmacy education insufficient forclinical drug research. Hospital pharmacists need to receive a graduate degreeor continuing education programs so as to participate in clinical drug studies.