Gastroözefageal reflü hastalığında medikal tedavinin özefagus sıkı bağlantı proteinleri üzerine etkisi
The effect of medical treatment on tight junction proteins of esophagus in gastroesophageal reflux disease
  1. Tez No: 194877
  2. Yazar: MUSA AYDINLI
  3. Danışmanlar: PROF.DR. BÜLENT SİVRİ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Klaudin, sıkı bağlantılar, gastroözofageal reflü, Claudin, tight junctions, gastroesophageal reflux
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
ÖZETAydinli M., Gastroeözefageal Reflü Hastalığında Medikal Tedavinin Özefagus SıkıBağlantı Proteinleri Üzerine Etkisi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi,Gastroenteroloji Tezi. Ankara, 2007. Gastroözogeal Reflü Hastalığı (GÖRH)' nınpatogenezinde özefagus epitelindeki azalmış doku direnci önemli bir faktördür. Sıkıbağlantı proteinleri, esas olarak da klaudinler, epitelyal doku direncinin temel yapısalbileşenleridir. Reflü özefajiti (RE) ve Barrett metaplazisi (BM)' nde klaudinlerinekspresyonlarında değişiklik ortaya çıkmaktadır. Çalışmamızda, RE ve eroziv olmayanreflü hastalığı (NERD) gruplarında, medikal tedavinin klaudinlerin ekspresyonuüzerindeki etkisinin, karşılaştırmalı olarak değerlendirilmesi amaçlandı. Önceden tedavialmamış onüç hasta (9 kadın, 4 erkek, ortalama yaş 34 (22-46)), semptom skorlaması ve24-saaatlik pH-metre ile GÖRH tanısı konulduktan sonra çalışmaya alındı. Başlangıçtave tedavi sonrasında üst endoskopi ile değerlendirme yapılarak distal özefagustanbiyopsiler alındı. Ayrıca ilk işlemde hızlı üreaz testi (CLO testi) için antrum ve korpustanbiyopsiler alındı. Endoskopik bulgulara göre RE ve NERD grupları belirlendi. Tümhastalara 6 haftalık proton pompa inhibitörü tedavisi (PP , 2x40 mg/gün) ve H.pylorigastriti olan hastalara 14 günlük üçlü eradikasyon tedavisi (klaritromisin 2x500 mg/gün,amoksisilin 2x1 gr/gün, PP 2x40 mg/gün) uygulandı. Klaudin-1 ve 2 ekspresyonuimmünofloresan ve immünonoperoksidaz teknikleriyle çalışıldı. Altı hastada RE, yedihastada NERD saptandı. RE grubundaki bir hastada BM saptandı. H.pylori gastriti NERDgrubunda 3 hastada, RE grubunda 5 hastada saptandı. RE grubunda, NERD grubunakıyasla klaudin-1 ekspresyonu daha belirgin olarak saptandı. Tedavi sonrası RE grubundaklaudin-1 ekspresyonu hafifçe azalırken, NERD grubunda değişiklik saptanmadı.Özofagus yüzey epitelinde klaudin-2 ekspresyonu her iki grupta tespit edilmedi. Klaudinekspresyonu ile GÖRH' de ortaya çıkan özefagus epitelindeki intersellüler aralıklardakidilatasyon arasında nedensel bir ilişkili olabilir. Klaudin-1 ekspresyonundaki artışintersellüler aralıklarda daha fazla dilatasyona yol açarak ve asite bağlı zedelenmeyikolaylaştırarak RE patogenezinde rol alıyor olabilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTAydinli M., The Effect of Medical Treatment on Expression of Tight-JunctionProteins in Gastroesophageal Reflux Disease. Hacettepe University Faculty ofMedicine, Thesis in Gastroenterology. Ankara, 2007. Impaired tissue resistance is animportant factor in pathogenesis of Gastroesophageal Reflux Disease (GERD). Tight-junctions mainly the claudins are the basic structural components of epithelial tissueresistance. The expression of klaudins was altered in reflux esophagitis (RE) and Barrettmetaplasia (BM). We aimed to investigate the effect of medical treatment on theexpression of klaudins in the groups of RE and non-erosive reflux disease (NERD) withcomparison. 13 never treated patients (9 female, 4 male, median age 34 (22-46))diagnosed as GERD with a scoring system and 24-hour pH monitoring were enrolled tothe study. Endoscopy was performed at the baseline and after tratment and biopsies weretaken from distal esophagus on both occasions. Biopsies from the antrum and corpuswere also obtained for rapid urease test (CLO-test) in the first procedure. Based onendoscopic findings erosive and non-erosive groups were defined. All patients weretreated with proton pump inhibitors (PPI, 2x40 mg/day) six weeks and triple therapy(claritromycin 2x500 mg/day, amoxicillin 2x1 gr/day, PPI 2x40 mg/day) for 14 days forH.pylori gastritis. The expression of Klaudin-1 and 2 were determined byimmunoflorescence and immonoperoxidase techniques. RE was diagnosed in six andNERD was diagnosed in seven the patients. BM was diagnosed in one patients in REgroup. H.pylori gastritis was diagnosed in 3 patients in RE group and 5 patients in theNERD group. In RE group klaudin-1 expression was significantly increased compared toNERD. The expression of klaudin-1 was slightly decreased after the treatment in REgroup but there was no difference in the NERD group. The expression of klaudin-2 wasabsent in surface epithelium of esophagus in both groups. The expression of claudin-1may be causatively associated with dilated intercellular spaces in GERD. The increasedexpression of claudin-1 may play role in pathogenesis of RE by causing more dilation ofintercellular spaces and faciliating the acid related damage of epithelium.