Laminektomi cerrahisi uygulanan hastalarda peroperatif olarak verilen lornoksikamın postoperatif morfin tüketimi üzerine etkisi ve hasta memnuniyeti
Detecting the effect of perioperative IV lornoxicam on postoperative morphine consumption and adverse effects in patients, undergoing discectomy and laminectomy
- Tez No: 194894
- Danışmanlar: PROF.DR. CEMİL SABUNCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Hasta kontrollü analjezi, iv lornoksikam, postoperatif analjezi, morfin, Patients controlled analgesia, iv lornoxicam, postoperative analgesia, morphine
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
vÖZETBoylu, B. Laminektomi cerrahisi uygulanan hastalarda peroperatif olarakverilen lornoksikamın postoperatif morfin tüketimi üzerine etkisi ve hastamemnuniyeti. Eskişehir Osmangazi üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji veReanimasyon Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2007. Çalışmamızdalaminektomi cerrahisi uygulanan hastalarda peroperatif olarak verilen lornoksikamınpostoperatif morfin tüketimi ve hasta memnuniyeti üzerine etkisini arştırmayıamaçladık. Bu çalışma, Mayıs2006-Ekim 2006 tarihleri arasında ASA I-II, yaşları 18-65 yaş arasında değişen laminektomi operasyonu geçirecek olan 40 hasta ( 20 tanesierkek, 20 tanesi kadın) üzerinde gerçekleştirildi. Çalışmaya dahil edilen hastalarpostoperatif analjezi amaçlı olarak randomize iki gruba ayrıldı: 1. gruba ;intraoperatif, ekstübasyondan 15 dk önce 2 mg IV morfin, 2. gruba; intraoperatifekstübasyondan 15 dk önce 8 mg IV lornoksikam verildi. Her iki gruba (mode 2)hastanın her basışında 1mg, 4 saatte maksimum 10 mg olacak şekilde iv morfin, hastakontrollü analjezi yöntemi (HKA) ile verildi. laçların etkinliğini değerlendirebilmekiçin tüm hastalarda Aldrete derlenme skorlamasının 9 olduğu dakika 0. dakika olarakkabul edilip 0.,30.,60.dakikalarda ve 2.,4.,8.,24. saatlerde sistolik, diastolik, ortalamanoninvaziv kan basıncı değerleri, kalp atım hızı, oksijen saturasyonu, Ramseysedasyon skoru, VAS, morfin tüketimi, yan etkiler ve hasta memnuniyetlerikaydedildi. Yapılan değerlendirmeler sonucunda postoperatif ağrı tedavisindelornoksikamın morfin tüketimini ve yan etkileri nispeten azalttığı tespit edildi. Hastamemnuniyeti açısından fark olmadığı saptandı.
Özet (Çeviri)
viABSTRACTBoylu, B. Detecting the effect of perioperative i.v. lornoksikam on postoperativemorphine consumption and adverse effects in patients, undergoing discectomyand laminectomy. Eskişehir Osmangazi University, Faculty of Medicine,Medical Speciality Thesis in Department of Anestesiology and Reanimation,Eskişehir, 2007. n our study, we aimed to research the effect of lornoxicam, givenperoperative to patients having laminectomy surgery, on postoperative morphineconsumption and patient pleasure. This study was performed on 40 patients in may2006-october 2006 , ASA I-II ,aged between 18 and 65 undergoing laminectomy anddiscectomy. The patients included in this study were randomly divided into twogroups for postop analgesic purposes. Group 1 intraoperatif 15 minutes beforeextubation received 2 mg iv morphine, group 2 intraoperatif 15 minutes beforeextübation received 8 mg iv lornoxicam and 10 mg i.v. morphine via PCA to beinfused in 4 hours. The time when Aldrete recovery score reached 9, was recordedtobe minute zero, in order to evaluate the efficacy of the drugs, systolic, diastolic,mean noninvazive blood pressure values, heart rate, pulse oxymetry saturation,Ramsey sedation score , VAS, consumption of morphine, side effects, andsatisfaction of patients were recorded at minute 0.,30.,60. and at the 2.,4.,8.,24. hoursrespectively. After the evaluation, it was concluded that i.v. lornocsicam relativelyreduced morphin consumption and related adverse effects in the management ofpostoperative pain. No significant difference was detected according to thesatisfaction of patients