Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde esmolol' ün hemodinamik parametreler ile QT aralığı ve QT disersiyonu üzerine etkisi
Effects of esmolol in laparoscopic cholecystectomy on hemodynamic changes with QT intervals and QT dispertion in electrocardiography.
- Tez No: 194907
- Danışmanlar: PROF.DR. BİRGÜL YELKEN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
- Anahtar Kelimeler: Laparoskopik kolesistektomi, EKG, Esmolol, Laparoscopic cholecystectomy, ECG, Esmolol
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZETErkan, A. Laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde esmolol' ün hemodinamikparametreler ile QT aralığı ve QT Dispersiyonu üzerine etkisi. EskişehirOsmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon AnabilimDalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2007. Karbondioksit pnömoperitonyumu ileyapılan laparoskopi tekniği, hastaya yüklediği fizyopatolojik değişiklikler sonucundakardiyovasküler sistemde değişikliğe sebep olabilir. Elektrokardiyografide (EKG) QTve QT Dispersiyonu (QTD) ise kolay elde edilebilir, ucuz ve noninvaziv bir parametreolup ventriküler taşikardi ve fibrilasyon gibi ölümcül aritmiler yönünden bir göstergeolabilir. Çalışmamızda, laparoskopik kolesistektomi operasyonu planlanan olgularda,esmolol kullanımının hemodinamik değişkenler, miyokard iskemisi ve EKG' de QT,QT Dispersiyonu üzerine etkisini araştırmayı amaçladık. Çalışmamız; yaşları 18-60arasında değişen laparoskopik kolesistektomiye giden 55 hasta (Grup K n =28 ve GrupE n=27, 38 kadın, 17 erkek) üzerinde gerçekleştirilmiştir. Olgular rasgele iki grubaayrıldı. Tüm olguların vücut kitle indeksi hesaplandı. Anestezi indüksiyonunda tiopentalsodyum 5-7 mg/kg, fentanil 1mcg/kg, trakeal entübasyon için 0,1 mg/kg veküronyumIV olarak uygulandı. Anestezi idamesinde her iki gruba da 2 lt/dk %50 O2 - %50 N2Oile %1-2 Sevofluran uygulandı ve ventilasyon kontrol altında tutuldu. Esmololgrubunda; anestezi indüksiyonu öncesinde 1 mg/kg IV bolus esmololü takiben 100mcg/kg/dk esmolol infüzyonu başlanarak ekstübasyon sonunda sonlandırıldı. Kontrolgrubunda ise serum fizyolojik uygulandı. Olguların hemodinamik verileri, pSO2, ET-CO2 değerleri monitörize edilerek belirlenen zamanlarda kaydedildi. Operasyonmasasına alındıktan sonra 12 derivasyonlu yüzey EKG monitorizasyonu yapılanhastaların belirlenen zamanlarda EKG kayıtları alındı. EKG traseleri üzerinden QT,QTc, QTD, QTcD, RR ve ST ölçümleri yapıldı. Tüm EKG çekimleri ve ölçümler aynıkişi tarafından gerçekleştirildi. Olguların serumlarında miyokard iskemi belirleyicileriolarak TnI ve CK-MB serum düzeyi ölçüldü. Gruplar arasında yaş, cinsiyet, vücut kitleindeksi, cerrahi ve anestezi süreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı bir farksaptanmazken, esmolol grubunda sistolik arter basıncı (SAB), ortalama arter basıncı(OAB), diyastolik arter basıncı (DAB) ve kalp atım hızı (KAH) kontrol grubuna göredüşük olup istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu. QT, QTc, QTD, QTcD yönündenesmolol grubu kontrol grubuyla karşılaştırıldığında esmolol grubunda istatistiksel olarakanlamlı derecede kısa olduğu saptandı. Kreatinin kinaz MB (CK-MB) ve Troponin I(TnI) yönünden ise iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı.Sonuç olarak esmolol' ün laparoskopik kolesistektomi cerrahisinde hemodinamikstabilizasyon sağladığı, kardiyak aritmi riskiyle ilişkili QT aralığı ve QTDispersiyonunda anlamlı olarak kısalmaya sebep olduğu, laparoskopik kolesistektomicerrahisinde kullanılabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTErkan, A. Effects of Esmolol in laparoscopic cholecystectomy on hemodynamicchanges with QT intervals and QT dispertion in electrocardiography. EskişehirOsmangazi University Faculty of Medicine, Medical Speciality Thesis inDepartment of Anaesthesiology and Reanimation, Eskişehir, 2007. The techniqueof laparoscopy carried with carbondioxide pneumoperitoneum may lead to a changein the cardiovascular system as a consequence of physiopathological changes whichit makes on patient. QT interval and QT Dispertion (QTD) in electrocardiography(ECG) is an easily available cheap and noninvaziv parameter and may be anindicator by means of fatal arrhythmis such as ventricular tachycardia andfibrillation. In our study, we aimed to investigate the effect of Esmolol use onhemodynamic variables myocardial ıschemia and QT, QTD in ECG. Our study wascarried out with 55 patients (Group K n =28 and Group E n=27; 38 female, 17 male)rangind between 18 and 60 years old to whom laparoscopic cholecystectomy wasapplied. Cases were randomly divided into two groups. Body mass indices of all thecases were calculated. In anaesthesis induction tiopental sodium 5-7 mg/kg, fentanyl1 mcg/kg, for tracheal intubation 0,1 mg/kg vecuronium IV were applied. Underanaesthesia, both groups were given 2 lt/min %50 O2 - 2 lt/min %50 N2O with %1-2Sevoflurane and ventilation was taken under control. In esmolol group, prior toanaesthesia induction 100 mcg/kg/min esmolol infusion following 1 mg/kg IV lodingdose esmolol was begun and ended at the and of extubation. Control group was givensalin. Hemodynamic data, pSO2, ET-CO2 values of the cases were monitored andrecorded at determined times. QT interval, the rate-corrected QT (QTc) interval,QTD, the rate-corrected QTD (QTcD), RR and ST interval measurements were donethrough ECG trases. All ECG shots and measurements were carried out by the sameperson. Troponın I (TnI) and Creatine Kinase-MB (CK-MB) serum level weremeasured as myocardial ıschemia indicators in the serums of the cases. Statisticallyno significant difference was observed by means of age, sex, body mass index,surgery and anaesthesia times between the groups; however systolic pressure,diastolic pressure, mean arterial pressure, heart rate were lower in the esmolol groupcompared to the control group and there was statistically a significant differencebetween them. Comparing the esmolol group with the control group by means of QT,QTc, QTD and QTcD statistically a significant contraction was observed in theesmolol group. For CK-MB and TnI, statistically no significant difference wasobserved. As a result, it was concluded that esmolol provided hemodynamicstabilization in laparoscopic surgery. That it lead to contraction significantly in QTinterval and QTD related with cardiac arrhytmia risk and that it could be used in thesurgery of laparoscopic cholecystectomy.