Zonguldak karaelmas üniversitesi ögrencilerinde sigara, alkol ve madde kullanımı ıle ıliskili bireysel ve psikososyal faktörler.
The individual, psychological and social factors associated with cigarettes, alcohol and substance usage in the students of zonguldak karaelmas university.
  1. Tez No: 195576
  2. Yazar: ÖZGE SARAÇLI
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. LEVENT ATİK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Yaygınlık, bagımlılık riski, sigara, alkol, madde, Prevalence, risk of dependence, cigarette, alcohol, substance
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Psikiyatri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi hazırlık, birinci ve dördüncü sınıflarına devam eden 1863 ögrencinin sigara, alkol ve madde kullanımları ile iliskili bireysel ve psikososyal özellikleri arastırılmıstır. Çalısmada veri toplamak için bir anket formu, Fagerström Nikotin Bagımlılık Testi, CAGE Testi, Beck Depresyon ve Beck Anksiyete Ölçekleri kullanılmıstır. Çalısmadaki gruplar, ölçek puanları ve sosyodemografik özelliklerine göre, Pearson Ki-Kare, Binary Lojistik Regresyon modeli, oranlar arası farka ait t-testi kullanılarak karsılastırılmıstır. Ögrencilerin yasam boyu sigara içme yaygınlıgı %52.6, halen sigara içenler %26.3, her gün sigara içenler %21.4 bulunmustur. Fagerström Nikotin Bagımlılık testine göre nikotin bagımlılıgı riski olanlar %4.2 oranındadır. Yasam boyu alkol kullanma yaygınlıgı %48.2, halen alkol kullanmaya devam edenlerin oranı %28.6, CAGE Testine göre alkol bagımlılıgı riski %3.4 saptanmıstır. Ögrencilerin sigara ve alkol kullanmaya baslama yası sırasıyla 15.7±3.2 ve 16.4±2.8 bulunmustur. Yasam boyu madde kullanım yaygınlıgı %4.2, halen madde kullanma oranı %1.6 bulunmustur. Bulgularımıza göre halen sigara, alkol ve madde kullanma oranları erkeklerde, kızlardan ve yasça büyük olan ögrencilerde, daha küçük olanlardan anlamlı derecede yüksektir. Yalnız yasamak, ruhsal bir hastalıgı olmak, ebeveynlerin sigara ve alkol kullanıyor olması, aile ile iliskinin sorunlu olması, madde kullanan birini tanıyor olmak ögrencilerin sigara, alkol ve madde kullanımlarını etkileyen önemli faktörler olarak saptanmıstır.
Özet (Çeviri)
Zonguldak Karaelmas University of Medicine, Thesis in Psychiatry, Zonguldak 2007. Socioeconomic factors associated with cigarettes, alcohol and substance use was investigated in 1863 preparatory, first and fourth grade students of Zonguldak Karaelmas University. Fagerström Test for Nicotine Dependence, CAGE Questionnaire, Beck Depression and Anxiety Scale, questionnaires were used to collect data. The study subgroups were compared regarding scores of questionnaires and sociodemographic features by using Pearson Chi-Square, t-test for proportion and Binary logistic regression analyses as appropriate. Overall prevalence of lifetime cigarette smoking was 52.6%, current cigarette smoking was 26.3%, and daily cigarette smoking was 21.4% among students. The prevalence of nicotine dependence according to Fagerström Test for Nicotine Dependence was 4.2%. The prevalence of lifetime alcohol use was 48.2%, current alcohol use was 28.6%, and risk of alcohol abuse according to CAGE Questionnaire was 3.4%. The mean ages of first cigarette and alcohol were 15.7±3.2 and 16.4±2.8 respectively. The prevalence of current substance use was 1.6% and lifetime substance use was 4.2%. According to the our findings the rate of current cigarette, alcohol and substance use were significantly higher in male students than female and in older age student group compared to the younger age group. Living alone, having a psychiatric disorder, parents usage of cigarette and alcohol, problematic family relationship and to contact with someone who abuse substance have been found as important factors determining the cigarette, alcohol and substance use of the students.