Sıcak ve soğuk ısı uygulamasının diz eklemi propriyosepsiyonuna etkisi
Effet of heat and cold application on knee propriception
  1. Tez No: 195668
  2. Yazar: MUHAMMET ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DEVRİM AKSEKİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Propriyosepsiyon, Sıcak, Soğuk, Spor, Yaralanmalar, Proprioception, Heat, Cold, Sports, Injuries
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 59
Özet
Amaç: Propriyosepsiyon, eklemlerin, vücudun uzuvlarının ve bunlara etkiyen güçlerin beyin tarafından algılanarak duruma özgü refleks yanıtlarla, yaralanmayı önleyecek yeni pozisyonun oluşturulması olarak tanımlanabilir. Bandajlama, breysleme, kas yorgunluğu, egzersiz ya da cerrahi tedavi gibi birçok faktörün propriyosepsiyonu olumlu ya da olumsuz yönde etkilediği bilinmektedir. Sıcak ya da soğuk uygulamalarının propriyosepsiyona etkileri ise bilinmemektedir. Bu çalışmanın amacı, sıcak ve soğuk uygulamanın normal bireylerin dizlerinde propriyosepsiyonu etkileyip etkilemediğini ortaya koymaktır.Gereç ve Yöntem: Yaşları 19 ile 28 arasında değişen (x= 22.2 ± 2.5), tümünün dominant dizi sağ taraf olan ve hiçbir diz sorunu bulunmayan 13'ü kadın, 14'ü erkek 27 Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencisi çalışmaya alındı. Deneklerin ısı uygulamasından önce her iki dizlerinin propriyosepsiyonları ölçüldü. Daha sonra 10 dakika süreyle sıcak uygulama, bir hafta sonra da aynı süreyle soğuk uygulama yapıldı. Aynı propriyoseptif ölçümler sıcak ve soğuk uygulamadan sonra tekrarlandı. Propriyoseptif ölçüm için 10'ye duyarlı dijital gonyometre kullanılarak, açı tekrarlama testi uygulandı. Verilerin istatistiksel analizi için Mann-Whitney U, Wilcoxon Signed Ranks, T-test ve Pearson Correlation testleri kullanıldı.Bulgular: Sıcak uygulama dizin ileri fleksiyon derecelerinde propriyosepsiyonu anlamlı ölçüde iyileştirdi. Soğuk uygulama ise hem erken hem de ileri fleksiyon derecelerinde propriyosepsiyonu kötüleştirdi. Sıcak ya da soğuğun dizin propriyoseptif düzeyinde oluşturduğu değişiklikten erkekler ve nondominant taraf daha fazla etkilendi.Yorum: Bu çalışmanın sonuçları, normal bireylerde propriyosepsiyonu sıcak uygulamanın iyileştirdiğini, soğuk uygulamanın kötüleştirdiğini, bu etkilerin kadın-erkek ve dominant-nondominant taraflarda farklı olduğunu göstermektedir. Spor yaralanmalarının önlenmesi ya da tedavisi sırasında bu etkiler dikkate alınmalıdır.
Özet (Çeviri)
Background Data and Purpose: Proprioception can be defined as perception of joints and parts of body with affecting force and movements by central nervous system; and then producing the motor response according to the new situation to eliminate the injury. It is known bandaging, bracing, muscle fatique, exercises and surgery can affect the proprioception. Little is known about the effect of heat and cold application on proprioceptive capability. Purpose of this study was to investigate the effects of cold and heat application on knee proprioception in normal volunteers.Materials and Methods: 13 women, 14 men, total 27 volunteers with normal knees whose right side dominant and with ages averaged between 19 and 28 (av. 22.2 ± 2.5) were included in the study. All volunteers were student in High School of Physical Education and Sports. Proprioceptive level was measured before application of heat and cold on both knees. Then heat and ice application were done with one week interval and same measurements were done again. The technique of joint position sense was choosed for proprioceptive measurements and a goniometer in one degree sensitivity was used for this purpose. Statistical analysis were done by using Mann-Whitney U, Wilcoxon Signed Ranks, T-test and Pearson Correlation tests.Results: Proprioceptive capability significantly improved after heat application especially in further flexion angles of the knee. Cold application deteriorated the knee proprioception in all flexion angles. Effects of heat and cold application on proprioceptive capability were observed to be more evident in men and non dominant sides.Conclusion: Results of this study showed that heat application improves, but cold application deteriorates knee proprioception which differs in gender and dominant-nondominant sides in normal volunteers. These findings should be considered for prevention and treatment of sports injuries.