Genel anestezi altında elektrokonvülsif tedavi uygulanımında verapamil ve esmolol kullanımının nöbet süresi ve hemodinamik parametreler üzerine etkileri
The effects of the use of esmolol and verapamil for electroconvulsive therapy under general anesthesia on seizure time and hemodynamic parameters
  1. Tez No: 195699
  2. Yazar: ASLIHAN SANEM DEMİREL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZAFER PAMUKÇU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Genel anestezi, elektrokonvülsif tedavi, hemodinamik yanıt, esmolol, verapamil, General anesthesia, electroconvulsive therapy, hemodynamic response, esmolol, verapamil
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Çalışmamızda, genel anestezi altında yapılan elektrokonvülsif tedavide, verapamil veesmololün nöbet süresi ve hemodinamik parametreler üzerine olan etkilerini araştırmayıamaçladık.Çalışmaya alınan 24 olguya, haftada 3 kez sırasıyla her ilaç grubuna girecek şekildeiki hafta boyunca elektrokonvülsif tedavi uygulaması yapıldı. Her üç grubun da anestezihazırlık odasına giriş kalp tepe atımı, sistolik ve diyastolik arteryel basınçları ve periferikoksijen satürasyonu değerleri ölçülerek kaydedildi. Grup I (n=48)'e esmolol 1 mg/kg dozunda(10 mg/ml) 10 dakikada infüzyon şeklinde verildikten sonra toplam volümü 100 ml'yetamamlamak için ayrıca % 0.9 NaCL'den gerektiği kadar verildi, Grup II`ye (n=48) verapamil0.1 mg/kg dozunda 100 ml % 0.9 NaCl içinde 10 dakikada infüzyon olarak, Grup III'e (n=48)% 0.9 NaCI'den 100 ml infüzyon olarak 10 dakikada uygulandı. Tüm olgulara indüksiyonda0.7-1mg/kg propofol, kas gevşemesi için de 0.08mg/kg süksinilkolin kullanıldı. Başlangıç,ilaç sonrası değerlere ek olarak propofol sonrası, elektrokonvülsif tedavi pik zamanında veişlem sonrası 5., 15. dakikalardaki hemodinamik paremetreler ve periferik oksijen basıncıdeğerleri kaydedildi. Olguların konvülsiyon, spontan soluma, göz açma ve kooperasyonsüreleri kaydedildi.Kalp tepe atımının kontrolünde esmololün verapamile üstün olduğu gösterildi (p< 0.05).Esmolol, hem pik zamanı hem de ilaç sonrası kalp tepe atımı değerlerini belirgin olarakbaskıladı. Her iki ilacın da hemodinamik yanıtı kontrol altına almada nöbet oluşumunubaskılamadığı görüldü.Olguların sistolik arter basınçları değerlendirildiğinde, başlangıç değerlerindebirbirlerine üstünlükleri olmadığı (P> 0.05) ancak ilaç sonrası, pik zamanı, 5. ve 15. dakikabasınçlarında anlamlı farklılıklar bulunduğu, esmolol ve verapamilin kontrol grubuna göredaha üstün olduğu gözlenmiştir (p< 0.05). Esmololün de verapamile kıyasla 5. ve 15.dakikalardaki sistolik arter basıncını kontrol etmede daha başarılı olduğu gözlendi (p< 0.05).İlaç sonrası ve pik zamanı diyastolik arteryel basınç değerlerinde her iki ilaçkullanımında da kontrol grubuna göre anlamlı düşüş saptanmıştır (p< 0.05). Ancak verapamil veesmolol kullanımının birbirine üstünlüğü bulunamamıştır (p> 0.05).Esmolol ve verapamilin nöbet sürelerini etkilememelerine karşın, esmololünhemodinamik yanıtı baskılamada verapamile göre daha etkin olduğunu saptadık. Esmololünayrıca derlenme parametrelerine olumlu etki ile derlenme sürecini kısalttığı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
In this study we aimed to investigate the effects of esmolol and verapamil onhemodynamic parameters and seizure time on cases treated with electroconvulsive therapyunder general anesthesia .The twenty four cases included in this study were treated with electroconvulsivetherapy 3 times a week each time in different drug groups. In all of the tree groups the heartrates, sistolic and diastolic blood pressures and SpO2 values were recorded at the admittingtime to anesthesia preperation room. In group I (n=48) 1 mg/kg esmolol in 100 ml % 0.9NaCl solution was infused in 10 minutes, in group II (n=48) 0.1 g/kg verapamil in 100 ml %0.9 NaCl solution was infused in 10 minutes and in group III (n=48) 100 ml % 0.9 NaCl wasinfused in 10 minutes. All of the cases were treated with 0.7-1 mg/kg propofol for inductionand 0.08 mg/kg succinylcoline for muscle relaxation. The hemodynamic parameters and SpO2values were recorded at the begining moment, after drug administration, after propofolinduction, at the time of the peak of electroconvulsive therapy and the 5th and 15th minutesafter the treatment. The cases were recorded for convulsion time, spontaneaus breathing time,opening time of the eyes and cooperation time.Esmolol was significantly better in controling heart rates as compared to verapamil(p< 0.05). Esmolol definitely suppressed both the peak and post drug administration heartrates values. Neither of the drugs shortened the seizure time while supressing thehemodynamic response. When sistolic blood pressures of cases were evaluated, it is found that there were nosignificant difference at the begining time (p> 0.05), but it is seen that esmolol and verapamilwere better than control group at the time of drug administeration, the peak ofelectroconvulsive therapy and the 5th and 15th minutes after the treatment (p< 0.05). Esmololwas significantly better in controling sistolic blood pressures at 5th and 15th minutes after thetreatment as compared to verapamil (p< 0.05).When diastolic pressure values of cases were evaluated it is found that there weresignificant difference at post drug administeration time and peak time for both drug groups ascompared to the control group (p< 0.05). However, no significant difference was shownbetween the two drug groups (p> 0.05).We found that esmolol definitely better than verapamil in supression of thehemodynamic response altough neither esmolol nor verapamil effected the seizure time. Wethink that esmolol also enhances the recovery time by positively effecting the recoveryparameters.