Aydın ilinde bebek ölümlerine yönelik bir olgu- kontrol çalışması ve sözel otopsi yöntemiyle ölüm nedenlerinin değerlendirilmesi
A case-control study on ınfant deaths ın provınce of Aydın and assessment of causes of death usıng verbal autopsy method
  1. Tez No: 195775
  2. Yazar: GONCA ATASOYLU
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. PINAR OKYAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Halk Sağlığı, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Public Health, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Bebek, bebek ölümü, ölüm nedeni, sözel otopsi, Infant, infant mortality, cause of death, verbal autopsy
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 291
Özet
Amaç: Aydın linde 01/01/2006-30/06/2006 tarihleri arasında meydana gelen ve l Saglık Müdürlügü tarafından saptanan bebek ölümlerinin tanımlayıcı özellikleri ve nedenlerinin belirlenmesi; bebek ölümlerine etkisi oldugu düsünülen risk faktörlerinin saptanması ve ölüm tespiti, bildirimi ve kayıtlarla ilgili sorunların tanımlanmasıdır. Gereç-Yöntem: Çalısma üç ayaklı olarak planlanmıstır. Çalısmanın ilk ayagı, bebek ölümlerinin cinsiyet, yer, zaman özellikleri ve nedenlerinin dagılımının degerlendirildigi kesitsel tanımlayıcı bir arastırmadır. kinci ayagı, bebek ölümlerine etkisi oldugu düsünülen risk faktörlerinin saptanmasına yönelik bir olgu-kontrol arastırmasıdır. Üçüncü ayagı ise, ölüm bildirimleri ve kayıtlarla ilgili tanımlayıcı bir arastırmadır. Ölümlerinin tanımlayıcı özelliklerinin belirlenmesi amacıyla; kayıtlar taranmıs; olgu-kontrol çalısmasında bebeklerin yakınları ile yüz yüze anket; ölüm nedenlerin belirlenmesine yönelik ise sözel otopsi uygulanmıstır. Sözel otopsi için DSÖ tarafından bebek ve çocuklarda kullanılması önerilen sözel otopsi formundan yararlanılmıstır. Ölüm nedenlerinin belirlenmesinde ICD-10'da yer alan 67 sebepli Bebek ve Çocuk Mortalitesi- Yogunlastırılmıs Liste'den yararlanılmıstır. Ölüm bildirimleri ve kayıtlarla ilgili sorunların tanımlanması için, kayıtlar taranmıs; kurum çalısanları ve bebeklerin yakınlarıyla görüsülmüstür. Arastırmada 01/01/2006-30/06/2006 tarihleri arasında ölen ve bildirimi yapılan bebeklerin tümü olgu grubunu olusturmustur. Her olgu için bir kontrol alınmıstır. Bulgular: BÖH ?12,0; YBÖH ?6,8; YSBÖH ?5,2 bulunmustur. Bebek ölümlerinin %55,1'i kız; %56,5'i yenidogan; %53,0'ü Aydın'da; %71,2'si saglık kurumunda gerçeklesmistir. Ölümlerin temel nedenlerinin dagılımında, perinatal dönemden kaynaklanan bazı durumlar grubunun %52,4'ünü, konjenital malformasyonlar, deformasyonlar ve kromozom anomalilerinin %21,2'sini olusturdugu saptanmıstır. Tartısma: Ölümlerin eksik veya gecikmis bildirimi, saglık yönetiminde önceliklerin belirlenmesinde hatalı yaklasımlarla sonuçlanabilmektedir. Ölenlerin bir saglık çalısanı tarafından görülmesi önemlidir. Bebek ölümlerinin önlenmesinde, birinci basamakta bütün gebeliklerin tespit edilerek yeterli sayıda ve nitelikli dogum öncesi bakımın sunulması önemlidir.
Özet (Çeviri)
Objective: To determine descriptive characteristics and causes of infant deaths which occured between 01/01/2006-30/06/2006 and was detected by Aydin Directory of Health; to detect risk factors and define problems about detection, notification and recording of death. Materials-Methods: The study included three parts: First part is a cross-sectional survey, through descriptive characteristics and causes are assessed. Second part is a case-control study to determine possible risk factors. Third part is a descriptive study about death notification and records. Health records were checked through to determine descriptive characteristics of infant deaths; questionnaires were filled with face to face interviews for the case-control study; verbal autopsy forms were completed to identify causes of death. Verbal autopsy form was derived from the original form developed by WHO for infants and children. Causes of death were determined according to the classification in Short List consisting of 67 causes of infant and child mortality in ICD-10. Records were investigated and face to face interviews were made with caregivers of infants and village headmen to describe death notification and records. Cases were all infants that died between 01/01/2006-30/06/2006 and whose death was notified. One control was selected for each case. Results: IMR was 12.0?; NMR 6.8? ve PNMR was 5.2?. Of all infant deaths, 55.1% were girls; 56.5% occured in neonatal period; 53.0% in Aydin; 71.2% in a health institution. Certain conditions originating in the perinatal period formed 52.4%; congenital malformations, deformations and chromosomal abnormalities formed 21.2% of originating causes of deaths. Discussion: Incomplete, incorrect and delayed death notification may result in failure adopting right aprroaches in priority setting in health management. Investigation of all deaths by health personnel is important. For the reduction of infant mortality, detection of all pregnancies and sufficient follow-up of all pregnant women in primary health care settings is essential.